Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz krumpira
  • 22.09.2023. 15:00

Rekordan izvoz ukrajinskog krumpira - zašto je tako jeftin završio u Moldaviji?

Izvoz je 3,8 puta veći od petogodišnjeg prosjeka, a cijena toliko niska da ne mogu pokriti troškove uzgoja niti kvalitan sjemenski materijal

Foto: Depositphotos/firefox
  • 10.780
  • 570
  • 0

U prvoj polovici 2023. ukrajinski poljoprivrednici uspjeli su izvesti rekordne količine svježeg krumpira, unatoč ruskoj agresiji. 

Međutim, to im nije donijelo ništa dobro, dapače, brojke ostavljaju gorak okus jer ukazuju na ozbiljne probleme u toj industriji, pišu analitičari na East-fruit

Ostvarili rekord, a u problemu

Izvoz konzumnog krumpira iz Ukrajine u prvoj polovici 2023. iznosio je 19,8 tisuća tona te bio 2,3 puta veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 3,8 puta veći od petogodišnjeg prosjeka, čime je postignut rekord. 

Ovako značajne brojke su posljednji put zabilježili prije 10 godina, kada je izvoz iznosio 14,7 tisuća tona.

Istovremeno, uzgajivači su u problemu budući da je veleprodajna cijena krumpira krajem ožujka bila 0,15 eura što ne može pokriti niti troškove uzgoja niti kvalitetnog sjemenskog materijala. 

Neočišćen, nesortiran... 

Većina uroda, čak 91 posto otišlo je u Moldaviju, a razlog je niska kvaliteta. Naime, ondje većina poljoprivrednika ne vidi vezu između sirovine i gotovog proizvoda pa krumpir s polja na police dolazi neočišćen, nesortiran, različitih veličina i loše pakiran što još više smanjuje njegovu kvalitetu. 

"Nažalost, odgovor industrije na komentare o kvaliteti proizvoda obično je potpuno nekonstruktivan, zbog čega već dugi niz godina proizvođači i dalje upadaju u zamku niske kvalitete, što ukrajinski krumpir čini neprikladnim za izvoz", izjavio je Andriy Yarmak, ekonomist Investicijskog centra Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

Cijene krumpira u padu, a kakvi su prinosi?

Kao primjer pozitivnog pristupa navodi ukrajinske proizvođače jabuka koji su imali iste probleme kada su izgubili pristup ruskom tržištu. Ipak, uspjeli su se brže prilagoditi, iako u ovoj industriji proizvodni ciklusi traju mnogo dulje nego kod krumpira. Kao rezultat toga, Ukrajina, koja je prije prodavala jabuke samo u jednu susjednu zemlju, sada ih izvozi u cijeli svijet, čak i u Singapur i Maleziju.


Tagovi

Tržište krumpira Izvoz krumpira Ukrajinski krumpir Rekordan urod Jeftin krumpir Niska cijena Cijena krumpira


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.