Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 06.07.2022. 07:30

Rajčica cvjeta, ali nema ploda

Puno je razloga koji mogu spriječiti oplodnju cvjetova i formiranje plodova. Na što treba najviše paziti?

Foto: Depositphoto/elenabond
  • 7.849
  • 438
  • 0

Česta pojava, na koju se žale povrćari je da rajčica cvjeta, ali nema plodova. Puno je razloga koji dovode do ove pojave i na svaki je potrebno obratiti pažnju.

Važni su temperatura, vlažnost i ishrana

Rajčica je izuzetno osjetljiva na previsoku temperaturu. Cvjetova može biti mnogo, ali zbog previsoke temperature u plasteniku ili na otvorenom izostaje zametanje plodova. Treba znati da njena pelud postaje sterilna već na temperaturi od 30 do 32ºC. Tu ne pomažu ni oprašivači. Neophodno je zasjenjivanje i rashlađivanje unutrašnjosti plastenika. Idealna temperatura je između 20 i 25ºC.

Drugi razlog je prevelika vlažnost. Ona ne bi trebalo prelaziti 70 posto. Ako je previsoka, pelud rajčice se slijepi i gubi klijavost. Biljke ne vole ni pojavu kondenzata, jer to povećava mogućnost pojave štetnika.

Usporedno s ova dva faktora često se javlja problem nepravilne ishrane. Dodaje se previše dušičnih hraniva koji forsiraju formiranje vegetativnih prirsta i produžavaju period dozrijevanja formiranih plodova te sprječavaju razvoj novih. Velik problem je manjak bora koji je odgovoran za oplodnju cvjetova. Njegova uloga je da pospješuje klijanje peludi na stigmi, formiranje plodova i sjemena. Neophodno ga je dodati, a najbrže ćemo to napraviti putem primjene folijarnog gnojiva koje je bogato ovim elementom. Također, ne zaboravite kalij koji je bitan za formiranje i dozrijevanje.

Folijarno nahranite biljke (Foto: Depositphotos/IrinaRinty)

Štetni insekti i nedostatak oprašivača

Ova dva faktora često prođu neprimjećeno. Insekti se ubušuju u cvijet i pojedu njegove dijelove. Otvor kroz koji su ušli je mali i samo pažljivim promatranjem možemo otkriti rupice. Obično se radi o tripsima.

I pored toga što je rajčica samooplodna, oprašivači pospješuju oplodnju. To se posebno odnosi na bumbare. Koriste se razne zujalice, paketi s bumbarima, ali će u manjim plastenicima dobro doći i lagano ručno protresanje biljaka kako bi se oslobodio polen.

Uklanjajte zaperke

Zaperci se uklanjaju. Ostavljanje zaperaka doprinosi formiranju metlastog grma. Oni koriste biljna hraniva za svoj rast i razvoj, a cvjetanje i zametanje plodova se odlaže i kasni.

Skidajte zaperke rajčice na vrijeme, imat ćete veće i zdravije plodove

Biljka je zagušena, formira manje cvjetova i plodove koji su sitni. Zbog slabog provjetravanja biljke su podložne pojavi plamenjače.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Sušenje cvijeta Nema ploda Zašto Rajčica Cvjetanje rajčice Plodovi rajčice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.