Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna inovacija
  • 22.11.2016. 09:00

Radina freza kućnog izuma kosi, ore, prska i sadi

Kosi, ore, prska i kapulicu sadi: Radina freza spremna za sajmove!

  • 9.470
  • 453
  • 0

Preinačena kopačica inovatora Rade Vukše iz Šibenika "kosi, ore i kapulicu sadi" - sve u isto vrijeme kako su pisali ljetos u Maslinaru, a odnedavno ovaj "multipraktik" ima i sjedalicu s koje se udobno upravlja za vrijeme košnje ili frezanja te dvije prskalice: za maslinik s jednim crijevom i vinogradarsku, s dvije bočne mlaznice.

Motokultivator originalne crvene boje sastavljen od sklopova dva različita proizvođača prebojio je u plavo i već ga je izložio na Sajmu inovacija u Bjelovaru sa zapaženim uspjehom, a sudjeluje i na sličnoj manifestaciji u Zagrebu, također kao član šibenskog Društva inovatora "Faust Vrančić".

Nužno je olakšati radove

S ovim posljednjim dodacima dosjetljivi je konstruktor (60) gotovo u jednom dahu, otkako je prije nekoliko mjeseci iz TLM-a otišao u mirovinu, dovršio kopačicu kao stvorenu za dalmatinske maslinare i vinogradare. Rade Vukša je uostalom jedan od njih, jer već godinama u zaleđu Skradina u slobodno vrijeme obrađuje obiteljske nasade stalno razmišljajući kako što više racionalizirati poljske poslove.

"Na zemlji je ostalo najviše starijih ljudi. Mladi imaju svoje obveze, ako su uopće u zemlji ili žive u drugim sredinama, tako da je nužno olakšati radove, manje se umarati i uštedjeti novac, naposljetku, a s mojom kopačicom može se u isto vrijeme obaviti tri vrste poljskih radova", objašnjava Vukša što ga je vodilo da unaprijedi običnu četverotaktnu frezu "benassi-agria" sa dvostrukim pogonom.

Sam izradio sve dijelove

Zahvaljujući talentu i strojobravarskom znanju, ovaj informatičar obrazovanjem - a stjecajem okolnosti cijeli radni vijek radnik u valjaonici - sam je, u garaži svoje kuće u Crnici izradio sve potrebne dijelove, no najviše je ponosan na jedinstvenu sjedalicu kakvu sigurno nema ni jedna ikad proizvedene kopačica.

Njena je funkcija, zahvaljujući originalnom mehanizmu na spoju rude i tijela stroja postala složenijom od pukog sjedišta za lagodno upravljanje strojem.

Težina radnika stvara balans pomoću sjedalice

"Držim to pravom inovacijom, jer sam uz pomoć mehanizma koji na prezentacijama iz razumljivih razloga pokrivam, postigao da se težina radnika udobno smještenog u sjedalici prebacuje prema naprijed, na alate stroja ako je zemlja tvrđa, ili natrag, ukoliko je tlo podatnije za obradu. Ovakva mogućnost balansa nužna je za dobar rad i nadomješta uobičajeni pritisak orača na alat kada se s kopačicom radi na nogama. Znamo i koliko je to naporno", opisuje Vukša.

Sada nema umaranja, a sjedalica, s kojom se jednostavnim rješenjem regulira i brzina kretanja motokultivatora, koristi se pri oranju i košnji mogućih i sa dvostrukim alatima. Kada se sjedalica demontira, iza stroja koji kosi ili freza mogu se priključiti prskalice ili sadilica za kapulicu.

U pitanju je i prodaja patenta?

Nema sumnje, pogled na polje u kojem je obilje posla, s ovim mogućnostima kopačice nastale u radionici obiteljske kuće u Crnici postaje puno vedriji.

"Imao sam sreće i zahvalan sam što ste o meni pisali u Šibenskom listu i Slobodnoj Dalmaciji. Usporedo sa članstvom u šibenskom Društvu inovatora Faust Vrančić koje za svaku pohvalu vodi agilni tajnik Josip Labura, to mi je otvorilo mnoga vrata, donijelo brojne kontakte i potvrdilo se da sam pogodio što ljudima treba", zadovoljan je Vukša.

Zasad su s njim kontaktirali predstavnici proizvođača poljoprivrednih strojeva iz Bjelovara, no još je preuranjeno kazati hoće li doći do suradnje, jer Rade namjerava prodati patent, a sa svojim prototipom i dalje raditi u masliniku.

Autor: Branimir Periša


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Freza Rade Vukša

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]