• Uzgoj krumpira
  • 02.09.2021. 10:30
  • Požeško-slavonska, Bjeliševac

Prošle godine previše, ove premalo: Krumpir uništila tuča i suša, cijene rastu

Ono što nije stukao led, proizvođači požeškog kraja još uvijek čuvaju u zemlji jer ga nemaju gdje skladištiti. 

Foto: Facebook/ Poljoprivredna tv
  • 262
  • 49
  • 0

"Krumpira neće biti, a ne znamo ni kako će se kretati cijene jer je ova godina vremenski donijela velike probleme u proizvodnji. Hladna zemlja, kasnije suša, sve ono što on ne voli“, razočarano je rekao proizvođač Željko Šimić iz Bjeliševaca koji je s Poljoprivrednom televizijom prokomentirao ovogodišnje niske prinose i stanje na tržištu. 

Krumpir je u dijelovima Požeštine nastradao i od tuče koja je nekim poljoprivrednicima smanjila urod i za do 90 posto. Onima pak koje nije uništio led, dotukla je suša, a urod je smanjen do 60 posto.

Dio koji je jako stučen istrunuo je u polju. Onima koji su ga osigurali problem je bio dokazati pravu štetu jer po mišljenju procjenitelja nalazi se u zemlji i ne bi mu trebalo biiti ništa. 

"I to isto kod tih procjena kada dolaze. Logično je da je krumpir u zemlji pa da led ne radi štetu. Međutim ne može rasti bez nadzemnog dijela cime i čim dođe do oštećenja, nju kada malo zlatica pojede nema prinosa, a kamoli kada led otuče“, pojašnjava sugovornik. 

Čuvaju u zemlji jer nemaju skladište

A ono što nije stukao led, proizvođači još uvijek čuvaju u zemlji jer ga nemaju gdje skladištiti

"Ministarstvo je raspisalo mjere, no kad nas je jako teško doći do njih jer je proizvodnja krumpira pozicionirana oko Međimurja. Ondje su i skladišni kapaciteti, uvjeti su povoljniji i mi ne možemo proći na te mjere“, istaknuo je Šimić. 

Upitna je, dodaje, i daljnja proizvodnja s obzirom na poskupljenje repromaterijala, a kad je u pitanju sama namirnica nedostajat će i onog sjemenskog za iduću godinu. Dodatne troškove stvara i sustav za navodnjavanje. 

"Ako nemate dosta proizvoda da možete isfinancirati prodajom onda to ne vrijedi“, naglašava sugovornik koji inače krumpir sadi na oko pet hektara i plasira po restoranima i bolnicama. 

Za razliku od prošle godine potražnja za ovom povrtnicom je nešto veća, a time i cijena koja se trenutno kreće oko četiri kune po kilogramu. 

Što je sve rekao Željko Šimić Poljoprivrednoj tv možete pogledati i u videu:


Tagovi

Proizvodnja krumpira Željko Šimić Suša Tuča Skladište


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Okusi Francusku Na Konferenciji za medije u Francuskom institutu u Zagrebu predstavljena je manifestacija Goût de / Good France 2021 (Okusi Francusku) O konceptu manifestacije "Goût de France" govorio je njegova ekselencija veleposlanik Fra... Više [+]