Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Zlatna dolina
  • 10.03.2018. 16:30

Prošla godina bila je idealna za proizvodnju većine povrtlarskih kultura

Udruga klaster proizvođača povrća "Zlatna dolina" održala je redovnu skupštinu na kojoj su podnijeli svim nazočnim članovima izvješće o 2017. te plan rada za 2018. godinu. 

Foto: Screenshot
  • 499
  • 40
  • 0

Udruga klaster proizvođača povrća "Zlatna dolina" održala je redovnu skupštinu na kojoj su podnijeli svim nazočnim članovima izvješće o 2017. te plan rada za 2018. godinu. Prošli tjedan spomenuta udruga obilježila je deset godina postojanja. U desetljeću svog djelovanja s početnih 20 narasli su na 50-ak članova koji se zajedničkim snagama nose s izazovima poljoprivredne proizvodnje.   

"Imamo 55 članova koji su poprilično aktivni, a ove godine imamo i novih članova, nešto mlađih, a nešto u zrelim godinama. Većina njih živi od proizvodnje povrća, ili im je proizvodnja povrća vrlo važan prihod u obitelji", rekao je Perica Oroz, predsjednik Udruge klaster proizvođača povrća "Zlatna dolina". 

Prošla sezona bila je povoljna za povrćare

A prihod od prošlogodišnje sezone trebao bi biti stabilan, jer prema riječima proizvođača, prošla sezona bila je povoljna za većinu povrtlarskih kultura.   

"Kada su visoke temperature i ljeta ekstremno topla i duga, onda je i velika potražnja za sočnim voćem, odnosno povrćem kao što su lubenice i dinje. Neke kulture su podbacile prinosom, kao što je krumpir, ali za većinu drugih kultura, osobito kod proizvođača koji imaju navodnjavanje, godina je bila odlična", otkrio je Oroz.  

"Na području Bjeliševca nemamo problema s navodnjavanjem, stoga nama odgovara dugo ljeto s velikim vrućinama. Što je više sunca, a manje padalina, to su kvalitetniji proizvodi", rekao je Zvonimir Hruška, proizvođač povrća iz Bjeliševca.

 Udruživanjem do kvalitetnije proizvodnje

Osim povoljnog vremena, vjetar u leđa za kvalitetniju proizvodnju, a samim time i poslovanje je udruživanje

"Udruživanje, ali na ozbiljnijim osnovama, preduvjet je opstanka u mnogim proizvodnjama, a tako je i u povrtlarskoj proizvodnji. Udruženi proizvođači konkurentniji su u prodaji, ali i u nabavi. Mogu širiti svoju paletu proizvoda i time postaju zanimljiviji kao dobavljači svojim kupcima na cijelom tržištu Republike Hrvatske, ali i šire", rekao je Oroz. 

Zvonimir Hruška iz Bjeliševca ima 20 hektara zemlje od kojeg je 15 pod povrćem. Udruživanje mu, prema njegovim riječima, pomaže u očuvanju kvalitete, ali i potrebne količine proizvoda. 

"Za ulazak u neke velike centre morate imati količinu, ali prije svega kvalitetu. Od 100 posto proizvoda, 80 posto je kvalitetno. Udruživanjem uspijevamo zapravo zadovoljiti tu njihovu potrebu za količinom dok je kvaliteta prodajna ili tržišna", rekao je Hruška.

Organizirali Dane polja kupusnjača

Udruga klaster proizvođača povrća Zlatna dolina prošle je godine imala brojne aktivnosti, poput Dana polja kupusnjača

"Bili su to jako lijepo posjećeni i organizirani dani polja kupusnjača. Ove godine smo imali već dvije vrlo dobro posjećene edukacije s našim partnerima. Jedna od zadnjih aktivnosti je bila dobra komunikacija s Gradom Požegom, sredinom prosinca, kada je olujni vjetar poharao od tri do četiri tisuće četvornih metara plastenika kod dvije obitelji u Požegi. Grad je tu pomogao obiteljima s određenim novčanim iznosima", rekao je Oroz. 

Budući da su udruživanje, ali i razmjena iskustava vrlo bitni za unaprjeđenje proizvodnje, članovi udruge ove godine planiraju nekoliko edukativnih putovanja, primjerice u Bjelovar i Novi Sad.

Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Zlatna dolina Udruga Povrćari Udruživanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo