Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 24.06.2013.

Prihrana povrća

Gnojidba povrća

Foto: RGBStock.com
  • 3.442
  • 73
  • 0

Nakon što se posađene presadnice povrća dobro ukorijene ili kada imaju razvijena 3 do 5 lista dobro je obaviti prihranu KAN-om u koli-čini 100 do 150 kg/ha (10-15 g/m2). Ovisno o vrsti povrća, intenzitetu i načinu uzgoja obavlja se još jedna do dvije prihrane s istim gnojivom u istoj količini. Tijekom sušnijeg perioda vegetacije kada je smanjeno usvajanje hranjiva iz tla, preporučljivo je obavljati lisne prihrane tekućim gnojivima. Za lisnu prihranu povrća tijekom vegetacije koristi se Fertina P koja je namijenjena za prihranu svih vrsta povrća, zatim Fertina Ca s kalcijem za prihranu plodovitog povrća poput paprike, rajčice, lubenice, patlidžana, krastavaca, Fertina B s borom za bolju oplodnju i razvoj plodova te Fertina Fe sa željezom za korigiranje simptoma nedostatka željeza.

Fertina P koja uz makrohranjiva dušik, fosfor i kalij, osigurava povrću i dobru opskrbljenost nužnim mikrohranjivima borom, bakrom, željezom, manganom i cinkom. Ona se primjenjuje kao 0,5 do 2 postotna otopina. Niža koncentracija od 0,5 do 1 % koristi se dok su biljke još mlade i listovi slabije razvijeni, a kada je list potpuno razvijen može se koristiti i 2 postotna otopina. Osim prskanja listova koristiti se zalijevanjem tla ili kroz sustav za navodnjavanje. Primjenom Fertine P veće je nakupljanje suhe tvari u plodovima, naročito kiselina i poboljšava se kvaliteta, oblik i boja ploda.

Pri uzgoju rajčice i paprike često se javlja problem posmeđenja ploda ili suhe truleži vrha ploda što je uzrokovano nedostatkom kalcija. Do nedostatka kalcija uglavnom dolazi na kiselim tlima, međutim mogu se pojaviti i na tlima bogatim kalcijem u uvjetima visoke temperature i nedovoljne opskrbe biljaka s vodom. Stoga je pri uzgoju rajčice i paprike kao i ostalog plodovitog povrća, od bitnog značenja lisna primjena Fertine Ca koja sadrži 12 % kalcija u obliku kalcij-nitrata. Prva primjena treba biti odmah nakon cvatnje kad se koristi 1 postotna otopina, a kasnije se može primijeniti i koncentracija od 2 % u intervalu prskanja 10-14 dana. Treba napomenuti da Fertina Ca sadrži hranjiva koja nisu opasna za zdravlje ljudi i životinja stoga se s primjenom Fertine Ca može ići do pred berbu. Dobrom opskrbljenošću plodova kalcijem postiže se bolja skladišna sposobnost plodova, plodovi su čvršći, otporniji na napad bolesti i štetnika i otporniji su na mehanička oštećenja u transportu.

Fertina B odnosno dušično borna otopina koja sadrži 3 % dušika i 4 % bora, koristi se prije i nakon cvatnje u koncentraciji 0,5-1 %. Njezinom primjenom zbog sadržaja bora pozitivno se djeluje na oplodnju i pravilan rast ploda. Velike zahtjeve za borom ima cvjetača, sve repe, grašak, rajčica. Kod cvjetače pomanjkanje bora uzrokuje šupljine u stabljici, a na cvatu se pojavljuju vodenaste pjege koje kasnije posmeđe. Kod rajčice plodovi su deformirani sa smeđim nekrozama. Kod graška mlado lišće i vitice su dosta sitne, biljka vene, mahune su slabe i deformirane, s malo zakržljalih zrna. Stoga se pri prvoj pojavi znakova, štete mogu zaustaviti primjenom 1 postotne otopine Fertine B koja u svom sastavu sadrži bor.

Na tlima koja imaju visoku pH vrijednost, može doći do pomanjkanja željeza jer je ono blokirano u tlu i nedostupno biljci. Kod izrazitog jakog nedostatka željeza mladi listići izblijede do gotovo bijele boje. Na nedostatak željeza posebice je osjetljiva cikla, špinat, cvjetača, rajčica, brokula, blitva i grah. Stoga kod uzgoja takvih kultura, a i kod uzgoja svih ostalih kultura na tlima s visokom pH vrijednošću treba folijarno primjenjivati Fertinu Fe sa željezom, ona se koristi u koncentraciji 0,1 do 0,2 %. S primjenom treba započeti dok su listovi još mladi i aktivni.

Osim Fertina za folijarnu prihranu povrća u slučaju suše ili većeg nedostatka dušika može se primijeniti otopina Uree u koncentraciji 0,5 do 0,7 %. Pri otapanju uree u vodi snižava se temperatura otopine, stoga otopinu uree treba pripremiti nekoliko sati ranije kako bi poprimila temperaturu okoline i kako ne bi došlo do pojave ozeblina na listovima. Fertine se mogu koristiti same ili zajedno sa zaštitnim sredstvima ujutro ili predvečer. Prilikom primjene treba utrošiti što više otopine kako bi list i plod upili što više hranjiva.

Izvor: Glasnik Petrokemije d.d. Foto: RGBStock.com


Tagovi

Povrće Prihrana


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr