Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćara
  • 29.05.2015. 18:00
  • Varaždinska

Pri zaštiti mladog krumpira pazite na karencu

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 509
  • 3
  • 0

S obzirom da su posljednjih tjedan dana bili ostvareni uvjeti za infekciju najvažnijim uzročnikom bolesti krumpira (Peronospora destructor), obavještavamo proizvođače da obave preglede usjeva te ako je potrebno, što prije izvrše mjere zaštite.

U kritičnom periodu redovito treba pratiti usjeve i obavljati preventivne zaštite svakih 7 do 10 dana, jer jednom kad se bolest pojavi, prilično ju je teško držati pod kontrolom i spriječiti širenje. Najkritičnija mjesta za pojavu bolesti su vlažna područja te mjesta gdje se često uzgajaju krumpir i usjevi, posađeni iz sjemena vlastite reprodukcije.

Simptomi plamenjače vide se na lišću kao žute pjege koje postaju smeđe i nekrotične, dok se na naličju lista vidi bjeličasta prevlaka, mašak, najčešće u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Osim plamenjače, u ovom trenutku pogodni su uvjeti i za razvoj Alternaria solani ili koncentrične pjegavosti koja se na listu pojavljuje poput malih smeđih ili crnih pjega, dužine od nekoliko milimetara do dva centimetra, s karakterističnim koncentričnim krugovima.

Fungicidi za suzbijanje spomenutih bolesti:

Sredstvo

Bolest koju suzbija

Karenca

Acrobat MZ

Plamenjača i koncetrična pjegavost

14 dana

Antracol combi WP

Plamenjača i koncetrična pjegavost

14 dana

Curzate -B WG

Plamenjača

14 dana

Equation pro WG

Plamenjača

14 dana

Infinito SC

Plamenjača

Melody duo WP

Plamenjača i koncentrična pjegavost

14 dana

Pergado MZ

Plamenjača

7 dana

Electis WG

Koncetrična pjegavost plamenjača

7 dana

Ridomil gold MZ Pepite

Plamenjača

28 dana

VAŽNO: Pazite na karencu zbog vađenja mladog krumpira odnosno koristite sredstva s kraćom karencom!

Prije tjedan dana primijećena je pojava krumpirove zlatice, no kiše koje su uslijedile i hladnije vrijeme zaustavile su njezin razvoj. Veću populaciju očekujemo u slijedećim danima s višom temperaturom zraka. Važno je usjeve redovito pregledavati te ukoliko se prijeđe prag štetnosti, obavite tretiranje. Prognoze se daju na temelju pregleda četiri mjesta u usjevu, u redu dužine 10 metara. Broje se odrasli oblici i ličinke po busu. Prag štetnosti je kod odraslih prezimjelih generacija, ako se na jednom busu nađu više od dvije zlatice, a krumpir je slabo razvijen, dok se ličinke suzbijaju, ukoliko do cvatnje na svakom šestom busu ima između 10 i 15 ličinki odnosno dvije do 2,5 ličinke po busu.

Ukoliko se prijeđe prag štetnosti, koristite neke od insekticida kao što su Actara 25 WG, Proteus OD, Mospilan, Boxer, Laser ili Alverde SC. Preporučujemo da zbog sprječavanja rezistentnosti mijenjate sredstva, odnosno djelatne tvari. Pazite na ograničenja prskanja u cvatnji zbog negativnog učinka na pčele.

Svi proizvođači obvezni su se pridržavati Načela integrirane zaštite. Upisujte u evidenciju prskanja sve podatke koji se traže prema Pravilniku održive upotrebe pesticida.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu te ih se pridržavate, a otpadnu ambalažu zbrinite na propisani način.

Martina Borić
martina.boric@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Krumpir Peronospora Plamenjača Prevlaka Pjege Pjegavost Koncentrični krugovi Karenca Mladi krumpir Krumpirova zlatica Prag štetosti Bus Cvatnja Ličinke Integrirana zaštita Martina Borić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.