Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva presadnica
  • 27.12.2020. 09:00

Presadnice kupusa: Glavni uvjet je sjetva sjemena dobre klijavosti

Za proizvodnju kvalitetnih presadnica kupusa potrebno je odabrati pravu sortu, adekvatno sjeme i osigurati odgovarajuće uvjeta za rast i razvoj.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 1.309
  • 63
  • 0

U uzgoju kupusa najbitnija je proizvodnja kvalitetnih presadnica. Ova povrtna vrsta otporna je na hladnoću. U prvoj godini formira glavicu, a u drugoj cvjeta i stvara plod. Glavica kupusa može biti različitih oblika: okrugla, spljoštena ili konusna. Ovo ukusno povrće se, osim u gastronomiji, koristi i u narodnoj medicini.

Odabir prave sorte i kvalitetnog sjemena

Dobrog usjeva nema bez kvalitetnih presadnica, a sve započinje odabirom sorte i odgovarajućeg sjemena. Prije kupovine potrebnog sjemenskog materijala, preporučljivo je odabrati sorte ranog kupusa, namijenjene za ranu proizvodnju. Osim ovih, postoje još srednje rane i kasne sorte.

Također, na tržištu postoje i rani hibridi koji se prepoznaju po oznaci F1. Njih karakterizira dobra otpornost na niske temperature u početnim fazama razvoja i manja rodnost. Prosječna težina glavice kreće se između 1 i 1,5 kilograma. Pogodne su za svježu potrošnju i pripremu različitih jela.

Preduvjet da se započne sjetva je nabavka kvalitetnog sjemena koje se odlikuje odličnom klijavošću.

Kada sijati ?

Kada će se pristupiti sjetvi rasada kupusa ovisi od sorte ili hibrida, ali i od naših mogućnosti. Najranije će ovu operaciju obaviti proizvođači koji imaju uvjete proizvesti kvalitetan usjev i adekvatne plastenike u koje će posaditi mlade biljke.

Za vrtlare je uobičajeno da sjetvu ovog povrća započnu četiri do šest tjedana prije posljednjih mrazeva. U praksi bi to značilo da se obavlja od sredine veljače. U toplijim krajevima sijati se može i ranije.

Otporan na hladnoću, ali ne snižavati temperaturu

Optimalna temperatura za nicanje i razvoj kupusa kreće se između 18 i 20°C i tada on niče za dva do tri dana. Obično se sije u prostoru gdje se kreće između 13 i 16°C. Može rasti i na nižoj, ali je tada postotak izniklih biljaka nešto manji. Razvoj presadnica je usporen. Rasad kupusa otporan je na hladnoću, ali svako snižavanje temperature usporava mu rast i razvoj.

Zahtijeva kvalitetan supstrat, bogat organskim tvarima i hranivima. Rasad ove povrćarske vrste najbolje uspijeva kada se pH vrijednost kreće između 6,5 do 6,8.

Presađivanje prije posljednjeg proljetnog mraza

Presađivanje se obavlja kada su biljke visoke 7 do 10 centimetara, s dobro razvijenim listovima i korijenom. Kod dobro razvijenog rasada broj pravih listova kreće se od 4 do 5. Od sjetve do sadnje na stalno mjesto treba proći četiri do pet tjedana i ovo je moguće obaviti dvadesetak dana prije posljednjeg proljetnog mraza. Trenutak presađivanja ovisi od razvijenosti biljaka, ali i od vanjskih uvjeta. Kada se sadnja obavlja u plastenike, može već početkom ožujka, a to ovisi i kada je posijano sjeme povrća.

Za dobar imunitet presadnica obratiti pažnju na način i učestalost zalijevanja

Za amaterske povrćare presađivanje na otvorenom može biti krajem ožujka ili početkom travnja. Naravno da će na trenutak sadnje djelovati vremenski uvjeti. Profesionalni uzgajivači, koji imaju plasteničke objekte koje zagrijavaju, mogu ostvariti vrlo ranu proizvodnju kupusa.

Kod presađivanja na otvoreno polje najbolje je da se taj posao obavi tijekom tmurnog dana ili prije kiše. Ako vam se dogodilo da su presadnice prerasle potrebno je skratiti gornju trećinu listova bez oštećenja točke rasta na stabljici. Na taj način će se smanjiti isparavanje vode preko velike lisne površine i osigurati bolji prijem.

Najčešće se sadi na međuredni razmak oko 55cm i razmak u redu od 40 do 50cm. Poslije sadnje neophodno je dobro zaliti posađene biljke.


Tagovi

Uzgoj kupusa Rani kupus Presadnice kupusa Kvalitetan supstrat Optimalna temperatura


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]