• Robot u hortikulturi
  • 19.10.2021. 18:00

Predstavljen Kompano - prvi robot na svijetu za uklanjanje listova rajčica

Riječ je o prvom robotu koji se može samostalno kretati po stakleniku dok su u njemu radnici, a kada njima završi radni dan on nastavlja s poslom.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 373
  • 81
  • 0

Dok globalna potražnja za hranom nastavlja rasti sve je manje kvalificiranog osoblja za rad u staklenicima. Stoga nizozemska tvrtka Priva rješenje vidi u robotizaciji.

Na GreenTech-u u Amsterdamu predstavila je svoj robot Kompano koji se može sigurno i neovisno kretati kroz staklenik, radeći zajedno s ostalim zaposlenicima. Kada njima završi radni dan, on ostaje u stakleniku i nastavlja raditi, što znači i noću. Naime, dizajniran je za uklanjanje listova rajčice, a radi na baterije od 5 kWh.

Težak je 425 kilograma, dugačak 191 cm, širok 88, a visok 180 cm. U njega su ugrađeni algoritmi koji jamče učinkovitost rezanja od 85 posto tijekom rada u sedam dana na površini od jednog hektara, navodi proizvođač.

Iz ove tvrtke napominju da se može prilagođavati željama i zahtjevima korisnika. A može ga se i kontrolirati pametnim telefonom.

Prema ovoj tvrtki, to je prvi robot u svijetu koji korisnicima pruža ekonomski isplativu alternativu za ručno uklanjanje lišća na rajčicama. Razvijen je u partnerstvu s tvrtkom MTA, vodećim nizozemskim proizvođačima u sektoru hortikulture te raznim stručnjacima.

Predstavljen je krajem prošlog mjeseca na GreenTech-u u Amsterdamu, a sada je spreman za prodaju i upotrebu na tržištu. Već je testiran u nekoliko staklenika, a proizvedeno je 50 primjeraka koji su spremni za prodaju. Međutim, na web stranici proizvođača nije navedena njegova cijena.

Plan ove tvrtke je da će asortiman širiti i na robote koji će rezati listove krastavaca, ali moći i brati plodove povrća.

Pogledajte kako Kompano reže lišće u stakleniku:

 


Tagovi

Priva Kompano Robot Rezanje lišća Staklenik Uzgoj rajčice


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kakvi ste sa šumskim gljivama? Kod mene na Dilju ih nije bilo kao inače, a i dosta su uhvatile vlage (pogotovo ove sto pronalazim u vinogradu/voćnjaku). Kako god - jaje, svinjska mast, luka, slanine i pokoja gljiva ;) -ovakvih je ručkova bi... Više [+]