Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 07.04.2016. 09:30

Predsjetvena gnojidba za visok prinos povrća

Za postizanje visokih prinosa i kako bi konačan proizvod bio kvalitetan, važno je tlu osigurati dovoljnu količinu pristupačnih hranjiva.

  • 1.754
  • 56
  • 0

Višegodišnjim iskorištavanjem povrtnjaka tlo se iscrpljuje i osiromašuje na hranjivima koji su potrebni za normalni rast, razvoj i plodonošenje povrća koje u kratkom vegetacijskom razdoblju razvija dosta nadzemne zelene mase, a pojedine kulture kao korijenasto povrće i podzemne mase.

Stoga mu gnojidbom, i organskim i mineralnim gnojivima, treba osigurati u tlu dovoljnu količinu lako pristupačnih hranjiva kako za postizanje visokih prinosa, tako i za kvalitetu konačnog proizvoda koji će nas zadovoljiti i nutritivnom vrijednošću. Količinu mineralnih gnojiva potrebno je uskladiti s potrebama povrtne kulture i stanjem zaliha hranjiva u tlu, za što je potrebno obaviti kemijsku analizu tla. Osim utjecaja na prinos, gnojidbom održavamo ili podižemo cjelokupnu plodnost tla.

Važnost gnojidbe za početni razvoj biljke

Primjenom organskog gnojiva, najčešće dobro fermentiranog stajskog gnojiva, tlo postaje rahlije, prozračnije, bolje je propusnosti za vodu, brže se zagrijava u proljeće jer bolje upija i provodi toplinu što vrlo povoljno utječe na brži početni razvoj mlade biljke. Tlo koje je bogato organskom tvari ima bolju mikrobiološku aktivnost. Najbolje ga je unijeti u tlo u jesen zaoravanjem, međutim ukoliko se to ne obavi tada, može i u proljeće s tim da se koristi u količini od 25-40 kg na 10 m2.

Važno je napomenuti da su pojedine vrste povrća različito osjetljive na stajsko gnojivo. Dok plodovito povrće možemo uzgajati već iste godine na tlu koje je pognojeno stajnjakom, kod korjenastog, lisnatog i mahunastog povrća moramo pričekati godinu ili dvije kako bismo ih uzgajali. Primjenom samo stajskog gnojiva ne osiguravamo povrću dovoljnu količinu hranjiva pa se uz gnojidbu stajskim gnojivom obavezno primjenjuju i mineralna NPK gnojiva.

Organska gnojiva za plodovito povrće

Plodovito povrće poput rajčice, paprike, krastavaca, patlidžana vrlo dobro reagira na gnojidbu organskim gnojivima, stoga je primjena 25-40 kg na 10 m2 neizostavna agrotehnička mjera u proizvodnji. Uz stajnjak na tlima koja su slabo opskrbljena fosforom i kalijem, primjenjuje se još i 500-700 kg/ha (0,5-0,7 kg/10 m2) NPK 7-20-30 ili NPK (MgO) 8-16-24 (2), s tim da se 2/3 gnojiva unese dubokom obradom u jesen ili rano u proljeće, a preostala 1/3 se unosi u tlo prilikom pripreme tla za sadnju nekim rotirajućim oruđem.

Pred sadnju se dodaje također i 100-150 kg/ha (0,1-0,15 kg/10 m2) Uree ili 200-250 kg/ha (0,2-0,25 kg/10 m2) Petrokemijasa koji sadrže amidni odnosno amonijski oblik dušika koji se duže zadržava i duže djeluje u tlu ili se može primijeniti startno gnojivo NPK (S) 20-10-10 (3) u količini 200 kg/ha (0,2 kg/10 m2).

Predsjetvena priprema tla za korjenasto povrće

Za korjenasto povrće karakteristično je da dolaze na drugo mjesto u plodoredu i najbolje uspjevaju nakon kultura koje su bile obilno gnojene stajskim gnojivom. Zbog toga što gnojidba stajskim gnojivom ili nerazgrađeni biljni ostaci mogu izazvati grananje i nepravilnost zadebljalog korijena i time omogućiti napad raznim štetnicima iz tla.

Prije sjetve mrkve, peršina i pastrnjaka obavlja se gnojidba sa 700-800 kg/ha (0,7 - 0,8 kg/10 m2) NPK 7-20-30 ili NPK (Mg) 8-16-24 (2). Predsjetvena priprema tla mora biti izuzetno kvalitetno obavljena da omogući kvalitetnu sjetvu i brzo nicanje.

Priprema tla za sjetvu mahunastog povrća

Mahunasto povrće, kao grah i grašak, također su kulture osjetljive na stajsko gnojivo i ostala organska gnojiva. Primjena stajskog gnojiva preporučljiva je samo na tlima koja su siromašna humusom. Na plodnim tlima stajsko gnojivo može znatno povećati sadržaj dušika u tlu, što će imati za posljedicu prebujan rast biljaka i slabo zametanje mahuna.

Grah i grašak su leguminoze za koje je karakteristično da na korijenju imaju simbiotske bakterije posredstvom kojih se djelomično opskrbljuju dušikom iz zraka i vrlo je važno da u prvim fazama razvoja imaju na raspolaganju dovoljno dušika dok ne počnu koristiti dušik iz kvržica.

Radi toga se pri pripremi tla za sjetvu primjenjuje 500 kg/ha (0,5 kg/10 m2) NPK 7-20-30 ili NPK (MgO) 8-16-24 (2). Nakon rasipanja gnojiva po proizvodnoj površini tlo se preore ili prekopa. Treba izbjegavati pretjerano usitnjavanje (frezanje) jer do nicanja može nastati pokorica, što otežava nicanje i može biti uzrok neujednačenog nicanja, a zbog toga i nejednoličnog usjeva.

Uz pravilnu gnojidbu i dobru agrotehniku brže se ostvarivanju zadani ciljevi kao što je zadovoljstvo prinosom i kvalitetom recipročno uloženim sredstvima i trudu.

Za više informacija o gnojivima za osnovnu i predsjetvenu gnojidbu možete se obratiti tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Petrokemija Gnojidba Gnojivo Predsjetvena gnojidba


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr