Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Colić-Trade
  • 24.09.2018. 13:30

Pravilnom gnojidbom kupusnjača osigurajte visoke prinose

Kupusnjače su zahtjevne za svim hranjivima te vam donosimo savjete za kvalitetnu gnojidbu kojom ćete osigurati kvalitetan i visok prinos.

Foto: Bigstockphoto/gorvik
  • 5.512
  • 202
  • 1

Kupusnjače predstavljaju značajnu grupu povrća koje se u ishrani koriste u svježem stanju, kao i prerađevine. Činjenica da se proizvodnja kupusnjača može organizirati tijekom cijele godine omogućuje im to što su kupusnjače skromnih zahtjeva za toplinom i što vrlo dobro mogu podnijeti niske temperature.

Zahtjevi prema temperaturama

  • Kupus - najbolje uspijeva na područjima sa blagom klimom. Iako kupus raste i kod 7°C, optimalne temperature se kreću između 15-18° C.  Kod naglog porasta temperature raste opasnost od razvoja paleži vrhova i lista. Kupus zahtjeva konstanto navodnjavanje i dobru prozračnost tla. 
  • Cvjetača - minimalna prosječna dnevna temperatura za zimsku cvjetaču mora biti iznad 4°C. Optimalne dnevne temperature za pravilan rast i razvoj trebale bi biti između 18-20 °C. 
  • Brokula - nema velike zahtjeve za temperaturom, a raste već pri temperaturama od  4 °C, iako joj je optimala temperatura 16-18 °C.
  • Kelj pupčar - najbolje uspijeva kada su temperature oko 18 °C. Dugotrajna izloženost temperaturama ispod 10 °C izaziva ponovnu cvatnju i jarovizaciju usjeva.

Zahtjevi prema tlu

Kupusnjače najbolje uspjevaju na tlima čiji je pH 6,5. Kada pH padne ispod 5,5 pada dostupnost fosfora, kalija, sumpora, kalcija, magnezija te ostalih mikroelemenata, dok sadržaj teških metala poput kadmija i alumnija raste. Vrlo je važno održavati neutralan pH tako da se smanji rizik od razvoja raznih patogena npr. kupusna kila.

fed
Kupusnjače najbolje uspjevaju na tlima čiji je pH 6,5

Zahtjevi za hranjivima

Kupusnjače su zahtjevne za svim hranjivima, ali optimalan odnos N:P2O5:K2O:CaO:MgO osnovni je čimbenik prinosa i kvalitete. Za 10 tona prinosa potrebno je 40-50 kg N. Nije potrebno dodavati više od potrebne količine dušika za željeni prinos jer će glavice pucati. Prihranjivati treba u jednoj ili više aplikacija, ovisno o dužini vegetacije, sastavu i kvaliteti tla. 

Fosfor je važan odmah nakon sadnje za dobro ukorjenjivanje i za 10 tona prinosa potrebno je 12-15 kg P2O5. Da bi prinos bio optimalan (*40 t/ha, ovisno o svojstvima tla), potrebno je osigurati 65-90 kg/ha dostupnog P2O5. U tvrtki Colić-Trade pronađite gnojivo YaraMila™ u količini od 500 do 800 kg/ha pomoću kojeg se postižu optimalni prinosi. 

Kalij je važan za kvalitetu i za 10 tona prinosa potrebno je 50 kg kalija. Za prinos od 50-80 t iznosi se 250-400 kg/ha K2O. U pravilu se unosi najmanje 150 kg/ha K2O, ovisno o sadržaju K2O po analizi plodnosti. 

Savjetujemo ishranu kupusnjača gnojivima koja sadržavaju 100%-tni sulfatni kalij: YaraMila™ Complex 12-11-18+ME i to do 800 kg/ha, ovisno o analizi tla. Kalij se može dodati u prihrani gnojivom Unika™ Kali.

Od drugih elemenata treba istaknuti veliku važnost kalcija-Ca za kvalitetu i dobro skladištenje. U tom slučaju preporučujemo prihranu Yara Liva Nitraborom sa udjelom od 25,6 % kalcija,15,4 % dušika te 0,3 % bora. Kupusi za skladištenje iznose i do 400 kg/ha CaO.

Važan je i magnezij-Mg. Od mikroelemenata izrazito su važni bor-B i molibden-Mo.

Osnovna gnojiva YaraMila™ Complex možete unijeti dva puta: 400 kg/ha u jesenskoj obradi i 400 kg/ha u pripremi tla za sadnju. Takva primjena YaraMila™ u jesen i proljeće dala je najbolje rezultate.

Preporučeni proizvodi

Osnovna gnojidba u jesen: YaraMila™ Complex 12-11-18

Priprema pred sadnju: YaraMila™ Complex 12-11-18. Kako bi svoj usjev pripremili na nepovoljne uvjete tijekom rasta, savjetujemo primjenu ne-hormonalnog bioaktivatora korjenovog sustava Rhyzo koji stimulira korijenov sustav u svim stadijima, a naročito je važan u proizvodnji rasada te regeneraciji oštećenog korijena. Rhyzo sa svojim trostrukim učinkom na korijen potiče bolje usvjajanje vode i hranjiva, smanjuje stres presađivanja, a za rezultat dobijemo zdraviju i produktivniju biljku. Osim Rhyzo, u ovoj fazi poželjno je primijeniti Tricode mikrobiološki preparat koji sadrži antagonističke gljive Trichoderma asperellum i Trichoderma vidiera. Koristi se kao sredstvo za biološku kontrolu patogenih mikroorganizama te za poboljšanje strukture tla. 

Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLiva™ Nitrabor/Tropicote u jednoj ili dvije aplikacije.

Prihrana kalijem i dušikom: Unika™ Kali. 

Folijarna prihrana: YaraVita™ Seniphos, Kombiphos, Thiotrac, sadržava Mg, B, Mn, Mo. 

YaraVita™ Bortrac potpuna potpora u ishrani borom-B. Albatros Sprint, Standard, Hydro.

Osim Yara Vita gnojiva, preporučujemo folijarnu primjenu Bombardier biostimulatora nove generacije koji stimulira usjev kada je u nepovoljnim uvjetima. Aminokiseline koje se nalaze u ovom proizvodu u potpunosti su iskoristive od strane biljke, a organski dušik iz Bombardiera pruža dodatne pogodnosti za usjeve.

Obratite pozornost ostalim YaraVita™ proizvodima ako je zbog manjka potrebno dodati pojedinačne elemente ishrane. Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima.

de
Plan gnojidbe kupusnjača

Važnost elemenata kod uzgoja kupusnjača

Visoke i redovite prinose nemoguće je zamisliti bez hranjivih tvari. Dušik je od temeljne važnosti za postizanje visokih prinosa. Akumulacijom dušika u lišću osiguravamo pravilan razvoj glave kupusnjača i utječemo na boju kupusnjača. Ipak, prekomjerna gnojidba dušikom može smanjiti suhu tvar usjeva i potaknuti razvoj skladišnih bolesti. 

Fosfor sudjeluje u prometu i skladištenju energije. Pristupačnost fosfora ovisi o pH reakciji, vlazi i temperaturi tla. Važan je za korijen i rani razvoj biljaka. Kod ekstremnih vrijednosti pH tla, svakako preporučamo YaraMila Complex koji sadrži fosfor u obliku polifosfata te omogučava najvišu iskoristivost i učinkovitost fosfora u širokom rasponu pH.

Kalij povećava biomasu i važan je za kvalitetu. Biljke koje su dobro opskrbljene kalijem otpornije su na posljedice suše i bolesti. 

Sumpor je neophodan za životni proces. Kupusnjače zahtijevaju veće količine sumpora u ishrani. Uslijed nedostatka sumpora dolazi do promjene boje listova u žuto-zelenu boju, osobito na mladim listovima. YaraMila™ Complex 12-11-18 sadrži sumpor u obliku kalijeva sulfata.
Yara gnojiva su na sulfatnoj osnovi što je bitno u uzgoju povrća i drugih usjeva osjetljivih na kalij u obliku kalijeva klorida.

fr
Utjecaj hranjiva na kvalitetu i prinos

Fiziološki poremećaji uslijed nepravilne gnojidbe

Tipburn - palež vrhova kupusa, cvjetače i brokule

Kupus je kultura koja je vrlo podložna ovom poremećaju. Prvi simptomi su crne točkice koje se postupno šire rubovima zahvaćaju sve veću površinu. Osim na vanjskim ovojnicama, javlja se i u unutarnjim slojevima glave pa se u nekim slučajevima uočava tek kod rezanja. Kod cvjetače i brokule pojavljuje se na rubovima mladog lišća, a list poprima izgled papira. Ovaj fiziološki poremećaj povezan je sa nedostatkom kalcija i bora te niskom razinom vode unutar biljke. 

sc
Tipburn

Hollow Stem (Heart) - šuplja srčika

Kupus, cvjetača i brokula često pate od ovog fiziološkog poremećaja koji je povezan sa nedostatkom kalcija ili pretjeranu opskrbu dušikom.

afa
Šuplja srčika na brokuli

Black Petiole - crna petljika

Do ovog poremećaja dolazi kada je kupus u fazi zrenja. U središtu glavice stvara se tamno siva ili crna mrlja koja se proširuje duž jezgre. Ovaj poremećaj rezultat je niske razine kalija i visoke koncentracije fosfora. Stanje se pogoršava ukoliko je duži period skladištenja.

Black Speck - crna nekroza, lezije

 Za ovaj poremećaj krakteristične su lezije koje zahvaćaju poručje oko žile lista. Neizbalansirana gnojidba te višak dušika pogoduje razvoju ovog fiziološkog poremećaja. Pokazalo se da gnojidba kalijem značajno smanjuje ovaj poremećaj.

vd
Crna nekroza, lezije

Za više informacija o gnojidbi kupusnjača, obratite se tvrtki Colić-Trade na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezane biljne vrste

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Brokula

Brokula

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokula pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih bjelančevina, 4-6 g ugljikohidrata. Ima visok sadržaj karotena te joj se... Više [+]

Kelj

Kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Savoy cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea var. sabauda

Kelj je dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Izdržljiviji je od kupusa te bolje podnosi visoke temperature i sušu, baš kao niske temperature i mraz. Zbog toga... Više [+]

Tagovi

Colić-Trade Kupusnjače Gnojidba Kupus Cvjetača Brokula Kelj Yara


Partner

Colić-Trade d.o.o

Radovanova 22, 23210 Biograd na moru, Hrvatska
tel: 0994496404, e-mail: info@colic.hr web: http://www.colic.hr/