Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj sadnica
  • 07.03.2019. 07:30

Pravilno pikiranje sadnica rajčice u plasteničkoj proizvodnji

Vrijeme za pikiranje je najbolje kada biljka postigne prva dva lista. Vremenski uvjeti su bili idealni i dopustili pikiranje u planiranom roku.

Foto: Youtube/screenshot
  • 5.786
  • 155
  • 0

Početak ožujka u povrtnjaku daje alarm za presadnju povrća u veće posude. Sredina veljače idealno je vrijeme za sijanje povrća, a dva tjedna nakon što je sjeme rajčice posijano, ponovo smo posjetili iskusne proizvođače povrća, obitelj Japarić iz Požege i saznali da je vrijeme za već spomenuto "pikiranje" ili presadnju rajčice.

"Vrijeme za pikiranje je najbolje kada biljka postigne prva dva lista i mislim da je ovo idealno vrijeme. Pikiranje se obavlja da bi biljka bila što naprednija i što jača jer u ovakvoj malom prostoru zemlje ne može se dalje razvijati i onda se premjesti u veću količinu zemlje", rekao je Tomica Japarić.

Vremenski uvjeti bili su idealni i dopustili pikiranje u planiranom roku.

Kupusnjače se ne pikiraju

"Bilo je sunca i zato su kulture brzo napredovale. Biljke se premještaju u veće plitice da ne odu previše u visinu, a da dobijemo što razgranatiju krošnju i što čvršću biljku da nije više ovako mala te da naraste do zadovoljavajuće visine, kada se presađuje u plastenik. Sa zalijevanjem se ne smije pretjerivati, ali iskustvo nas uči da biljka ne smije ostati suha. Zemlja mora biti vlažna, ali i prozračna", otkriva Japarić.    

Ako je previše vlage u supstratu, može doći do truljenja korijena. Kupusnjače se, prema riječima Tomice Japarića, ne pikiraju. Od učestalijih kultura ova radnja obavlja se s rajčicom i paprikom.

"Kod kupusnjača nema potrebe za pikiranjem, jer ona kada se ide presađivati u polje bude visine od 10 do 15 centimetara. Sličan je postupak pikiranja za rajčicu i papriku, ali paprika ide u manje plitice jer je puno manja biljka i puno sporije napreduje. Mi nastojimo postići što idealnije uvjete, da biljka dobije što više topline, da ne bude previše vlage. Nadamo se da će za 20-ak dana biti spremne za presađivanje u plastenik", rekao je Japarić.

Biljke ne smiju otići previše u visinu

Grijanje povrća se odrađuje u drugom dijelu plastenika, gdje se biljke moraju propisno složiti.

"Bitno je da biljke ne odu previše u zrak, jer se bore za svjetlo, onda ćemo mi njih ovako razdvajati. U tih 20 dana one se dva tri puta preslože. Dnevna temperatura u ovoj prostoriji bude od 25 i 30 stupnjeva, kada sunce bude i više. Ja sam jednom zaboravio prozračiti plastenik i zabilježio sam 54 stupnja", prisjetio se Japarić.   

Pogledajte u videu ostale savjete kako pravilno obaviti pikiranje sadnice rajčice:


Tagovi

Pikiranje rajčice Presađivanje Plastenik Grijanje povrća


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]