Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krumpir za sadnju
  • 26.12.2019. 15:00

Pravilno naklijavanje i upotreba rezanog krumpira za sadnju

Mnogi proizvođači režu mladi krumpir na samo dva okca, što može biti rizično, posebno ako se krumpir posadi u loše pripremljeno zemljište i ako su nepovoljni uvjeti tijekom nicanja. Provjerite savjete kako to ispravno učiniti.

Foto: Pixabay/Ari_Colour
  • 8.908
  • 234
  • 0

Pri sadnji krumpira, a posebno u proizvodnji sjemenskog krumpira, ne preporučuje se rezanje gomolja. Međutim, ukaže li se potreba za tim, neophodno je ispoštivati određena pravila.

Gomolje treba rezati po uzdužnoj osi, kako bi približno jednak broj okaca bio na obje polovice jer u suprotnom dobit će se znatno manji broj klica na dijelu do pupka. Ovaj postupak treba obaviti 5-10 dana prije sadnje, kako bi presjek bio presvučen slojem plute ("zarastao"). Nakon 12-18 sati poslije rezanja pri optimalnoj temperaturi i vlažnosti zraka stvara se zaštitna opna, koja štiti gomolj od prodora patogena. Ako se obavi sadnja svježe prerezanih gomolja, one postaju odlična podloga za razvoj mnogih mikroorganizama.

Neki proizvođači režu naklijale gomolje, a neki ih nakon rezanja naklijavaju. Temperatura u prostoriji gdje se čuvaju rezani gomolji treba biti 15-20°C, a vlažnost zraka 60-85%. Mnogi patogeni se vrlo lako prenose tijekom procesa rezanja, te je zbog toga vrlo važno da se nož dobro dezinficira u otopini alkohola ili na otvorenom plamenu. U krajnjem slučaju dobro je povremeno nož oprati pod mlazom tekuće vode.

Prednost sadnje naklijalih gomolja je što brže i ravnomjernije niču

Mnogi proizvođači režu mladi krumpir na samo dva okca, što može biti rizično, posebno ako se krumpir posadi u loše pripremljeno zemljište i ako su nepovoljni uvjeti tijekom nicanja. Rezani krumpir pretrpi tzv. "pozitivan stres", uslijed čega počne ranije klijati, ranije stvara gomolje i ima kraći vegetacijski period, što je od velikog značaja posebice u proizvodnji mladog krumpira ili pri sadnji na rastresitom zemljištu.

Za sadnju treba koristiti pravilno naklijalog ili nenaklijalog gomolja. Prednost sadnje naklijalih je što brže i ravnomjernije niču, biljka ima brži početni porast i razvoj korjenovog sustava, te se umanjuje mogućnost infekcije klice parazitima, uzročnicima plamenjače i drugih bolesti. Naklijavanje gomolja se može obavljati u klijalištima u kojima je relativna vlažnost zraka visoka (92-95%), i koja su dovoljno osvjetljena. Krumpir se reda u drvene ili plastične sandučiće, koji se potom stavljaju u dva reda.

Voditi računa o temperaturi prostorije

Prije procesa naklijavanja, potrebno je gajbu i prostoriju dezinficirati nekim fungicidom. Naklijavanje treba početi najmanje mjesec dana prije planirane sadnje, u prostoriji u kojoj je potpuni mrak i vlažnost treba biti od 85 do 95%. Temperatura zraka u prvom tjednu treba biti 12-15°C, u drugom i trećem oko 17°C, a u posljednjem tjednu 10-12°C. Od trenutka aktiviranja klica osvjetljenost prostorije treba povećati, kako bi se spriječilo izduživanje i etioliranost klica. Kao izvor svjetlosti može se koristiti prirodna ili umjetna svjetlost. Gajbe treba povremeno rotirati, da bi svi gomolji dobili približno istu količinu svjetlosti. Prostoriju u kojoj se obavlja naklijavanje treba povremeno provjetriti zbog povećane koncentracije ugljičnog dioksida.

Pravilno naklijali gomolji trebaju imati čvrste klice, dužine 10-15 mm i da su intenzivno pigmentirane. Gomolji koji su bolesni i imaju nepravilno razvijene klice treba odstraniti, kako tijekom proizvodnje ne bi došlo do pojave praznih mjesta. Dobro i pravilno naklijan krumpir može se čuvati 2-4 tjedna prije sadnje. Ako se ne obavlja proces naklijavanja, duge blijede klice treba odlomiti do kraja. Za sadnju krumpira automatskim sadilicama pogodno je koristiti gomolje s tek aktiviranom klicom veličine 2-4 mm.

Autorica: dipl.inž. Milica Veletić, Savjetodavna RS


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Naklijali gomolj Sadnja krumpira Klice Dezinficiranje Krumpir

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić