• Uzgoj na spužvi
  • 12.03.2020. 07:30

Povrće uzgajaju na starim madracima - bez zemlje i s do 80% manje vode

Istraživači sa Sveučilišta zajedno sa sirijskim izbjeglicama koji borave u kampu Zaatari u Jordanu, osmislili su odličnu ideju proizvodnje hrane, a to su spužve sa starih madraca.

Foto: Depositphotos/suksao (ilustracija)
  • 604
  • 64
  • 0

Jordan je pustinjska zemlja u kojoj sve veća suša i promijenjeni klimatski uvjeti ne dozvoljavaju uzgoj u tlu, no zahvaljujući Sveučilištu u Sheffieldu taj problem bi se jako brzo mogao riješiti. Naime, istraživači tog Sveučilišta zajedno sa sirijskim izbjeglicama koji borave u kampu Zaatari u Jordanu osmislili su odličnu ideju proizvodnje hrane, a to su spužve sa starih madraca. Proizvodnja se odvija na hidroponski način, piše dailymail.

Kada su prvi puta došli u kamp, on je bio potpuna pustinja s postavljenim šatorima, a dostupno im je bilo malo hrane i vode. Ondje se sada provodi jedan od najinovativnijih izuma u toj zemlji. Brojni stanovnici prihvatili su ovakav uzgoj i skoro svaka kuća u svome vrtu uzgaja biljke na taj način.

Kokosova vlakna zadržavaju vlagu i hrane biljku - odlična za uzgoj povrća i voća

Nema pesticida i regulatora rasta, a koristi se 70 do 80% manje vode

U kampu je istraživački tim, kojega je predvodio profesor Tony Ryan, radio sa stanovnicima i izbjeglicama koji se jako dobro razumiju u poljoprivredu. Uzgajali su papriku, rajčicu, patlidžan i metvicu. "Nazvali smo ih reciklirani vrtovi, a oni rješavaju dva problema. S jedne strane ponovno se upotrebljava nešto što je iskorišteno i odbačeno, a druga stvar koja je puno bitnija je ta da omogućuje uzgoj svježe hrane u pustinjskoj sredini u kojoj opskrba vode i hrane predstavlja sve veći problem“, kaže Ryan.

Proizvodnju, ali i sve ostale zanimljive informacije o ovome uzgoju možete pogledati ovdje

Biljka raste u vodenoj otopini bogatoj hranjivim tvarima i na taj način biljka dobiva sva potrebna hraniva. Sjemenka se stavlja u spužvu u kojoj raste, a nakon razvoja korijena, spužva služi za njegovo usmjeravanje i širenje. Zanimljivo je i to da se za uzgoj koristi čak 70 do 80% manje vode nego kod tradicionalnog načina, a nisu ni potrebni nikakvi pesticidi niti regulatori rasta.

Kako uzgojiti krastavce na balama slame?

Profesor Ryan kaže da bi se ova tehnika mogla koristiti za stvaranje samoodrživih vrtova širom svijeta i pomoći milijunima da napreduju u neplodnim krajevima. "Izbjeglice s kojima smo radili su preuzeli obuku i učinili projekt vlastitim. Trenutno je osposobljeno njih 1.000, a nadamo se da ćemo uskoro prikupiti dovoljno novčanih sredstava kako bi mogli kupiti još sjemena, hranjivih tvari i nastaviti s obukom još 3.000 izbjeglica i poljoprivrednika u toj zemlji. Ako smo uspjeli s uzgojem ovdje, možemo bilo gdje",  zaključio je Tony.


Tagovi

Jordan Izbjeglički kamp Uzgoj na spužvi Povrće Hidroponika Bez pesticida Sveučilište Sheffield Pustinja


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB