Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje na biljkama
  • 30.04.2017. 17:30

Povrće osjeti kada ga netko jede!

Biljke osjete kada ih netko jede, pokazalo je istraživanje. One tada aktiviraju obrambene mehanizme.

Foto: zoosnow / Pixabay Izvor
  • 1.998
  • 138
  • 0

Biljke osjete kada ih netko jede, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Missouriju. One tada aktiviraju odbrambene mehanizme, kako bi se obranile od napada.

Naime, istraživanje je provedeno na biljci koja je srodnik brokule i kelja - Arabidopsis thaliana. Dokazano je da ona stvara vibracije kada gusjenica jede njezine listove. Također je primijećeno da proizvodi ulja, koja su blago toksična i transportira ih kroz lišće.

Da bi biljka počela izlučivati toksine, bilo je dovoljno da znanstvenici samo puste ton, odnosno snimak gusjenice koja jede lišće. Tako su postavili hipotezu da biljke mogu osjetiti i čuti vibracije.

Foto: zoosnow / Pixabay

Izvor: 021


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]