Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 01.04.2020. 12:00

Povrće koje se lako uzgaja i brzo dospijeva za berbu

Zelena salata, mladi luk, rotkvice, grašak šećerac, samo su neke od povrtnih vrsta koje brzo možemo brati i koristiti za pripremu raznih jela.

Foto: JumpStory
  • 3.172
  • 163
  • 0

Povrće koje brzo raste i koje najbrže možemo koristiti za jelo, jednostavno je uzgajati. Većina ovih povrtnih vrsta sije se direktno u vrt. Možemo ih sijati sukcesivno svakih 15 dana i na taj način ćemo imati produžen period berbe. U grupu brzorastućih povrtnica ubrajamo: zelenu i kres salatu, rotkvice, mladi luk, korabu, ciklu, razne repe, tikvice i mnoge druge vrste.

Zelena salata

Postoji mnogo različitih sorti zelene salate. Ovoj povrtnoj vrsti ne treba mnogo vremena da bi se mogla brati. Ovisno od sorte, period vegetacije traje od 30 do 60 dana.

Bilo da se radi o salati koja formira glavicu ili ne, kod berbe treba iskoristiti jedan stari trik. Prilikom rezanja salate, neka rez bude na visini od 5cm. Na ovaj način nećemo oštetiti mlade listove i oni će nastaviti rasti i poslije rezanja. Također, s jedne biljke možemo imati do 5 berbi. Ovaj broj ovisi od toga hoćemo li biljku ostaviti da stvori sjeme. Biljke koje ostavljamo za sjeme režu se do 3 puta. Tako se one neće iscrpiti i bez problema će formirati cvjetonosno stablo i sjeme.

Mladi luk

Lukovi su veoma zahvalno povrće kada je u pitanju razvoj mladih biljaka. U optimalnim uvjetima, mogu biti spremni za berbu za tri do četiri tjedna.

Imate li glavice crvenog luka koje su proklijale, jednostavno ih posadite u vrt. Vrlo  brzo će se iz ovakvih glavica razviti mlado, zeleno lišće, a vi ćete imati prvo povrće iz svog vrta koje možete iskoristiti za pripremanje raznih jela.

Rotkvice

Rotkvice su vrsta povrća koja veoma brzo stiže za berbu. Već poslije dvadeset dana možemo ih brati. Mlado lišće rotkvica se može iskoristiti za pripremu raznih juha, variva i salata.

Koraba

Koraba ne samo da brzo raste nego je izuzetno bogata željezom i vitaminom C. Njeni listovi sadrže također i velike količine vitamina A. Može se uzgajati iz presadnica ili sijati direktno u vrtu. Prekrivanje korabe agroteksitlom, kada je posijana na otvorenom, može ubrzati njen rast i razvoj za 10 dana.

Grašak šećerac ili grašak mahunar

Grašak šećerac se neopravdano malo uzgaja kod nas i nemamo naviku koristiti ga u prehrani, a radi se o odličnom povrću. Budući da se u prehrani koriste mahune u kojima se zrno još nije razvilo, ima kratak period od sjetve do berbe.

Ukoliko želimo što prije brati njegove mahune bolje je izabrati sorte niskog rasta jer imaju kraći period vegetacije (vrijedi za većinu niskih sorti graška šećerca).

Mrkva, cikla i razne repe

Sve tri vrste mogu se koristiti dok su mlade. Tada su sočne i sadrže najviše korisnih tvari. Osim podzemnih izdanaka, možemo koristiti i mlado lišće za pripremu raznih jela.

Tikvice

Tikvice se odlikuju kratkim periodom od nicanja do plodonošenja i dugim periodom berbe jer stvaraju nove plodove. Osim plodova od tikvica za prehranu možemo koristiti cvjetove koje filujemo i pohujemo.

Kelj

Već poslije 25 dana možemo brati mlado lišće kelja, a potpuno formirano lišće poslije 50 do 65 dana. Vrlo lako se uzgaja i može se sijati direktno u vrt.

Mikropovrće je superpovrće i lako ga je proizvesti

Pored ovih vrsta možemo brzo brati brokulu, bamiju, a čitav niz povrtnih vrsta možemo iskoristiti da dobijemo mikro povrće. Jedini uvjet je da sjeme nije tretirano.


Tagovi

Period berbe Uzgoj povrća Uzgoj mikropovrća Uzgoj luka Uzgoj salate Prvo povrće Uzgoj rotkvica Uzgoj korabe Mahune Uzgoj graška Uzgoj tikvica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]