Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 15.09.2008.

Povrćari na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede

  • 942
  • 44
  • 0

LOBOR Prošlog je tjedna u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak Zajednice udruga hrvatskih povrćara s državnim tajnikom Miljenkom Rakićem. Sastanku na kojem su članovi IO ZUHP bili obaviješteni o akcijama vezanim na poboljšanje uvjeta proizvodnje povrćara bila je i tajnica Gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača povrća i uzgajivača cvijeća Krapinsko-zagorske županije Nataša Brlečić.

Doznali smo da je upućen dopis Ministarstvu vanjskih poslova u kojem je upozoreno na problem ilegalna uvoza voća i povrća u Hrvatsku iz pograničnog područja BiH te je dobiven odgovor da između dviju država postoji sporazum o pograničnom prometu i suradnji koji je zapravo iznimka od općih pravila koja se primjenjuju pri nadzoru državne granice.

Od Državnih inspektorata zatraženo je da pojača nadzor kakvoće voća i povrća u prometu te je glavni inspektor uputio pismo svim područnim jedinicama Državnog inspektorata da se pojača kontrola kvalitete uvezenog voća i povrća rekla je N. Brlečić.

Članovi IO zajednice zatražili su da se uspostavi kontrola nad potporama koje dobivaju proizvođači koji rade veliki promet u prodaji voća i povrća, a nisu u sustavu PDV-a iako bi po prometu morali biti, kaže Nataša Brlečić te dodaje kako je pokrenut postupak za dobivanje na korištenje plavog dizela za povrćare, a dogovoreno je i da se izradi novi prijedlog za poticaje za povrćare gdje bi se poticaji dobivali po kilogramu proizvedena ili po ukupnom prihodu od prodana povrća, a ne po jedinici površine. Jedna od tema bila je novi pravilnik o kapitalnim ulaganjima.

Dosad su pravo na povrat novca za kapitalna ulaganja imali samo oni koji su investirali putem operativnih programa i kredita banaka, a sada je to prošireno i na vlastiti uloženi novac, što mora biti potkrijepljeno određenom dokumentacijom kazala je Nataša Brlečić.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎