Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenske salate
  • 30.08.2022. 07:30

Posijte salate za berbu od kraja listopada do početka svibnja

Mjesec rujan je optimalno vrijeme za sjetvu povrća koje ćemo brati tijekom kasne jeseni, zime i ranog proljeća. Zelena salata, matovilac i rikola su idealni za sjetvu u ovom terminu

Foto: Depositphotos/lunamarina
  • 4.473
  • 218
  • 0

Rana jesen je optimalno vrijeme sjetve raznih salata koje ćemo brati od kraja listopada do početka svibnja sljedeće godine. To su zelena salata, matovilac, gorušica, portulak, rikola, kres salata, mizuna, pak choi.

Kako bi ih što bolje zaštitili od promjenjivog vremena, najbolje ih je uzgajati ispod agro platna, u niskim tunelima, plastenicima i drugim tipovima zaštićenog prostora.

Salatama treba puno vlage

Zajedničko za sve vrste je da im treba dovoljno vlage u zemlji kako bi klijali i nikli. Posebnu pažnju posvetiti zaštiti od mraza i puževa, kada je jesen topla i vlažna, ali i od ptica. Nemojte ih saditi i sijati pregusto, jer suvišna vlaga pospješuje pojavu truljenja.

Zelena salata

Najčešće se uzgaja zelena salata. Varijeteti koji formiraju glavicu imaju nešto dužu vegetaciju, a lisnati kraću. Može se uzgajati na otvorenom, zatvorenom i u posudama, direktnom sjetvom ili sadnjom presadnica. Do sredine rujna završite sjetvu na kontinentu, a na jugu do početka listopada.

Što sijemo u jesen? Od zimske salate, preko luka do graška

Međuredni razmak je 20 cm, a kada biljčice razviju dva lista, vrši se prorjeđivanje na razmak od 5 cm. Konačni razmak za salate koje razvijaju glavicu je 20 cm, a za lisnate do 15 cm. Prva berba listova može biti već poslije 35 dana, a glavica poslije 70 dana.

Salatu treba zaštititi od mraza (Foto: Depositphotos/fotokate)

Rikola

U zaštićenom se prostoru može sijati sve do početka listopada na razmak od dva tjedna. Optimalna temperatura za rast i razvoj je oko 20ºC. Odgovaraju joj sunčane lokacije, zaštićene od vjetra.

Međuredni razmak je oko 20 cm, a u redu oko 10 cm. Dubina sjetve je 1 cm. Treba izbjegavati primjenu gnojiva bogatih dušikom. Može se brati već poslije 40 do 60 dana. Na 1 m² daje prinos od 2 kg.

Matovilac

Ova lisnata salata se može sijati tijekom cijele godine u kontinuitetu svakih 7 do 10 dana. Vrlo je cijenjen zbog velikog sadržaja vitamina C. Izuzetno je otporan na niske temperature.

Niče za 7 do 10 dana pri optimalnoj temperaturi od 10ºC. Sije se u redove na udaljenosti oko 10 do 20 cm. Koristiti sjeme staro dvije do pet godina, jer ima bolju klijavost nego svježe. Za 1 m² bit će vam potrebno 1 do 2 g.

Bere se nakon 70 do 90 dana. Dospijeva poslije zelene salate. Možemo ga brati list po list ili se bere cijela biljka.


Tagovi

Uzgoj matovilca Uzgoj rikole Uzgoj zelene salate Jesenska sjetva povrća Sjetva u rujnu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]