Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrtlarima
  • 27.03.2015. 10:00
  • Međimurska

Posađene kupusnjače zaštitite od bolesti kupusne muhe

Obavijest Savjetodavne službe za povrtlare.

  • 155
  • 10
  • 0

Jutarnja je temperatura zraka posljednja tri dana značajno iznad mrazišta, te u okolici Čakovca iznosi između +4° i +9°C, a tijekom posljednja dva dana na većini je lokaliteta u Međimurju palo između 10 i 20 mm kiše. Temperatura površinskog sloja tla dostiže +9°C, a meteorolozi u narednim danima najavljuju raspon temperatura od +11° do +18°C.

Mogući mraz se najavljuje u nedjelju 29. ožujka ove godine! Ako se obavlja sadnja ranih presadnica kupusnjača u polje, preporučujemo pokrivanje paučinastom folijom, zbog mogućih nižih jutarnjih temperatura zraka. Također, iskustva iz ranijih godina dokazuju da neposredno pred sadnju kontejnerskih presadnica ranih kupusnjača u polje kao što su kupus, kelja, cvjetača i brokula, proizvođači moraju poduzeti preventivne mjere za suzbijanje štetnih životinjskih organizama npr. kupusne muhe (Delia), kupusnih buhača (Phyllotreta), kupusne brašnene uši (Brevicoryne), kupusne stjenice (Eurydema) i duhanovog tripsa (Thrips tabaci), te kemijsko suzbijanje korova.

Za razliku od ostalih vrsta povrća, uspješan uzgoj ranih kupusnjača u polju, ugrožava najveći broj vrsta štetnih životinjskih organizama. Proizvodnja ranih usjeva kupusnjača je nemoguća bez kvalitetne zaštite protiv kupusne muhe (Delia brassicae), koja se u prosjeku pojavljuje već tijekom travnja ili prve polovice svibnja, jer je napad prezimljujuće populacije ovog nametnika koncentriran na malobrojna polja zasađena ovim kulturama pa su štete nezaštićenih usjeva gotovo 100 %!

Ranijih godina su u poljskim pokusima u našim proizvodnim uvjetima odlični rezultati dobiveni preventivnim potapanjem kontejnerskog rasada prije sadnje u insekticidnu otopinu. Dopuštenje za tu namjenu imaju insekticidi na osnovi imidakloprida kao što su Confidor, Boxer, Rapid, Kohinor, Dali i Congo SL. Čupane presadnice golog korijena kupusnjača duže se potapaju, u trajanju 10-15 minuta u koncentraciji navedenih insekticida 0,1 % (1 dcl/100 lit.vode), ali za rasad u kontejnerima ili presadnice s grudom zemlje, primjena s kratkotrajnim potapanjem ne daje nikakve zadovoljavajuće rezultate!

Navedenom mjerom zaštite pri sadnji čupanih presadnica golog korijena se postiže ravnomjerna zaštita protiv pet kategorije nametnika: kupusne muhe, kupusnih buhača, brašnene kupusne uši, kupusne stjenice i duhanovog tripsa. Samo u brokuli, dopuštenje za primjenu ima i pripravak Actara WG u količini 0,4 kg/ha primjenom na sličan način, odnosno potapanjem rasada u otopinu prilikom čega se utroši 400 grama ovog pripravka na hektar, što je prikladno i za presadnice s grudom zemlje u kontejnerima.

Ali, dodatna folijarna zaštita u drugom dijelu vegetacije kupusnjača je potrebna protiv štetnih gusjenica kupusnog bijelca (Pieris), kupusnog moljca (Plutella) i lisnih sovica (Mamestra)! Ukoliko se ne provede potapanje kontejnerskog rasada pred sadnju, mjere zaštite je potrebno provoditi u vrijeme pojeve navedenih nametnika u usjevu metodama prskanja biljaka (ili na manjim površinama zalijevanjem biljaka), a dopuštenje imaju samo pripravci na osnovi dimetoata (npr. Rogor 40 EC i slično).

VAŽNO: Uredbom Europske komisije od 24. svibnja 2013. godine, insekticidima na osnovi imidakloprida (Confidor, Boxer, Rapid, Kohinor, Dali, Congo SL) i tiametoksama (Actara WG) je zabranjena uporaba za folijarno tretiranje biljaka u polju prije cvatnje zbog mogućih negativnih posljedica na pčelinje zajednice. Iako povrtne kupusnjače pri uzgoju za konzumnu prodaju ne cvatu, velika je opasnost kod primjene ovih insekticida od zanošenja na susjedne kulture u cvatnji, koje posjećuju oprašivači, primjerice na voćke i uljanu repicu)!

Napad prezimljujuće populacije kupusne muhe može se umanjiti ili izbjeći poštivanjem plodoreda i pokrivanjem presadnica odmah nakon sadnje u polje paučinastim folijama.

Kemijsko suzbijanje korova u kupusnjačama može se provoditi naknadno i to 10-tak dana nakon presađivanje biljaka u polje, primjenom herbicida Butisan-S u količini 2 do 2,5 litre po hektaru. Ovaj pripravak prvenstveno suzbija širokolisne sjemenske korove, a prema potrebi protiv travnih korova kao što su koštan, svračja noga i pirika, moguće je naknadno, nakon nicanja i početnog rasta uskolisnatih korova, dodati Fusilade Forte EC u propisanim količinama. Karenca za kupus je 49 dana. Na ranim kupusnjačama u polju, biljne bolesti u pravilu ne suzbijamo folijarnim tretiranjem fungicidima, ako se poštuje preporučeni plodored i proizveden je zdravstveno ispravan rasad.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Kelj

Kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Savoy cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea var. sabauda

Kelj je dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Izdržljiviji je od kupusa te bolje podnosi visoke temperature i sušu, baš kao niske temperature i mraz. Zbog toga... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjet Kupusnjače Čakovec Međimurje Mraz Rane presadnice Paučinasta folija Kontejnerske presadnice Kupus Kelj Cvjetače Borkula Kupusna muha Kupusni buhač Kupusne brašnene uši Kupusne stjenice Duhanov trips


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.