Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Hedl
  • 20.06.2020. 09:00
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Počeo s 49 godina, danas je Vlado Hedl (78) primjer uspješnog poljoprivrednika!

Želio bih da moj primjer bude poruka mladima - ako i sumnjate u sebe, ne odustajte od onoga čime se u životu želite baviti, uz trud i ljubav, uspjet ćete! Također, želim poručiti i onima u zlatnim godinama da nikada nije kasno za neki nov početak, poručuje vitalni 78-godišnji Splićanin, Vlado Hedl.

Foto: arhiva obitelji Hedl
  • 3.892
  • 2.623
  • 0

Kada je 1991. ostao bez posla, pomorac Vlado Hedl imao je 49 godina i morao je krenuti ispočetka. Da sumornim, ratnim danima doda bar malo boja, u zakup je uzeo 200 četvornih metara zemlje te je sa suprugom Ankicom, na toj zapuštenoj parceli, napravio prekrasan, mali vrt. Nešto što je započelo kao antistres terapija, do danas je preraslo u posao.

Supružnici Hedl, na južnoj padini Marjana, danas imaju imanje iz bajke koje se prostire na oko 5 tisuća četvornih metara. Svatko tko otkrije taj biljno-životinjski raj, u čarobni se vrt, u kojem biljke uspijevaju svih 12 mjeseci, ponovo vraća.

"Do te 1991. godine sam radio kao pomorac, a onda sam ostao bez posla. Kako bih si ispunio vrijeme u onim teškim danima, iznajmio sam komadić zemlje i krenuo u vrtlarstvo. Bio sam apsolutni laik i nisam znao baš ništa o poljoprivredi pa sam tražio savjete iskusnih ljudi i agronoma. Glavni savjet koji sam od svih njih dobio bio je 'najbolje ti je proizvoditi na jednu vagu' - to znači, odluči se za dvije do tri kulture te proizvode plasiraj na veletržnici. Mojoj supruzi i meni ta se opcija nije svidjela pa smo se odlučili za znatno težu varijantu - uzgoj pedesetak različitih kultura, kroz integriranu proizvodnju, što je značilo i mnogo više posla, ali i veći užitak u šarolikom vrtu“, priča nam 78-godišnji Vlado Hedl, za koga su godine doista samo običan broj na papiru.

Od 200 do 5.000 četvornih metara

Kada su kroz godinu dana, on i supruga, od zapuštene zemlje napravili vrt iz snova, vlasnik zemlje se predomislio te im više nije želio produžiti najam. Bili su primorani sve što su stvorili ostaviti i tražiti novo mjesto pod suncem za svoje biljke, ali i zanimljivu životinjsku ekipu koja, osim što ih uveseljava, u vrtu ima i svoju važnu ulogu.

Supružnici uzgajaju 50-ak različitih povrtnih kultura 

"Nakon prve vrtlarske godine, preselili smo na veću parcelu od 1.600 četvornih metara. Bilo je to mnogo zemlje pa je i plodova bilo mnogo više no što je nama trebalo. Tada smo počeli višak proizvoda nositi na tržnicu i prodavati. Sada se naš vrt prostire na oko 5.000 četvornih metara. Smješten je na savršenoj lokaciji, na južnoj padini Marjana gdje je klima takva da povrtlarska sezona traje svih 12 mjeseci u godini“, kažu supružnici.

Usporedo s "rastom" njihovog vrta, rastao je i broj vjernih kupaca koji su im svake subote dolazili po svježe povrće na pazar.

Kupci dolaze, šetaju vrtom i sami beru plodove

S pojavom pandemije, bili su prisiljeni prekinuli višedesetljetnu tradiciju prodaje svojih proizvoda na pazaru. No, kraj prodaje na pazaru, bio je početak jednog sasvim novog načina kontakta s kupcima. 

"Naši vjerni kupci počeli su dolaziti k nama u vrt. Neki bi prethodno nazvali i naručili što žele pa bi mi, neposredno prije njihovog dolaska, ubrali plodove i sve im pripremili. No, sve je više onih koji dolaze odmoriti dušu u naš vrt, šetati među gredicama, sami birati plodove i sami ih ubirati, što je za mnoge poseban doživljaj. Dojmovi su toliko pozitivni da se oni koji jednom otkriju naš vrt, redovito u njega vraćaju te dovode svoje prijatelje i rodbinu“, kažu vedri supružnici Hedl.

50 vrsta bilja, koke, patke i mace

U svom vrtu, među pedesetak vrsta bilja, uzgajaju tikvice, patlidžane, krastavce, rajčice, paprike, a od svega nabrojenog imaju minimalno po četiri ili pet različitih varijeteta, pa je tako u vrtu Hedlovih 15 vrsta rajčica i 20 vrsta salata.

No, osim bilja, u njihovom vrtu na Marjanu, žive i kokice, mace te patka Lukrecija i patak Piu.

Patka Lukrecija i patak Piu rješavaju puževe i štetne kukce 

"Supruga i ja obožavamo i životinje, smatramo ih članovima obitelji. Naše patke nam vraćaju za ljubav tako što skidaju puževe, hvataju kukce štetnike, a mace nam rješavaju problem s glodavcima koji je na početku bio prilično velik, pa se tako jedne godine dogodilo da nismo ubrali niti jedan klip zasijanog kukuruza šećerca, jer su nam sve pojeli miševi“, kaže Vlado.

Iako se poljoprivredom počeo baviti kada mu je već bilo gotovo 50 godina i to bez ikakvog znanja o tom poslu, danas je uspješan poljoprivrednik 

elio bih da moj primjer bude poruka mladima - ako i sumnjate u sebe, ne odustajte od onoga čime se u životu želite baviti, uz trud i ljubav, uspjet ćete! Također, želim poručiti i onima u zlatnim godinama da nikada nije kasno za neki nov početak“, poručuje vitalni 78-godišnji Splićanin, Vlado Hedl.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Hedl Vlado Hedl Ankica Hedl Povrtlarstvo Marjan Split


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]