Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Everris International
  • 10.07.2015. 19:15

Pobjednički Dan polja krumpira na OPG Mesarić!

U organizaciji tvrtke Everris, na polju krumpira OPG-a Mesarić, nedaleko međimurskog mjesta Novo Selo Rok, održan je Dan polja krumpira kako bi proizvođači bili upoznati s novitetima vezanim za tu proizvodnju.

  • 972
  • 186
  • 0

Krumpir je od davnina, mogli bismo reći, zaštitni znak Međimurja. Većini sorata odgovara sastav tamošnjeg tla pa se s tom vrstom proizvodnje teško može promašiti. Stoga nije ni čudo što je tvrtka Everris, jedna od vodećih po proizvodnji i prodaji specijalnih vodotopivih, folijarnih i kontrolirano otpuštajućih gnojiva u ovom dijelu Europe, za Dan polja krumpira, odabrala upravo Međimurje, odnosno mjesto Novo Selo Rok, nedaleko od Čakovca.

Među najboljima u proizvodnji biljnih gnojiva

Damir Mesarić (drugi s desna), vlasnik polja

"Tvrtka Scotts Professional, 2011. godine kupljena je od strane tvrtke Israel Chemicals. S obzirom da na europskom tržištu nismo smjeli zadržali ime, tvrtku smo preimenovali u Everris. Upravo ove godine donešena je odluka da se objedine sve tvrtke u našem vlasništvu koje se bave proizvodnjom gnojiva, u jedinstvenu tvrtku Israel Chemicals Specialty Fertilizer ili ICLSF.

Bavimo se proizvodnjom specijalnih gnojiva za cvjećarstvo, travnjake i poljoprivredu općenito. Na hrvatskom smo tržištu prisutni već 15 godina, putem distributera naših proizvoda, tvrtki Poljo Posavec d.o.o. iz Dunjkovca u Međimurskoj županiji, koncerna Agrokor i tvrtke Euro-Brod d.o.o. iz Slavonskog Broda, a i jedna smo od vodećih tvrtki u Hrvatkoj, regiji i svijetu, u proizvodnji i prodaji specijalnih vodotopivih, folijarnih i kontrolirano otpuštajućih gnojiva", ističe Zoran Salopek, predstavnik tvrtke Everris.

Na poljoprivrednim površinama OPG-a Damira Mesarića napravljena su pokusna polja, a poljoprivrednici su mogli vidjeti razliku između krumpira koji je tokom uzgoja bio prihranjivan, sa, za tu svrhu namjenjenim gnojivima, i nasada krumpira koji nisu.

Međimurski poljoprivrednici rado slušaju savjete stručnjaka

Organizator Dana polja Zoran Salopek

"Gospodin Mesarić je bio izuzetno otvoren za suradnju s obzirom da je prethodno bio upoznat s renomeom naše tvrtke. Rezultati na polju su više nego zadovoljavajući i ovim mu se putem zahvaljujem na podršci i profesionalizmu. Kod izvođenja pokusa, najvažnije nam je zadovoljstvo poljoprivrednog proizvođača jer on sam najbolje može zaključiti djeluje li neki proizvod na poljoprivrednu kulturu dobro ili ne. Predstavili smo rezultate pokusa odnosno tretiranu površinu krumpira koja je, zahvaljujući tri folijarne prihrane s našim gnojivom Agroleaf Power, uspješno prebrodila stresno razdoblje.

Agroleaf Power je kompleksno mineralno folijarno gnojivo s biostimulansima, prisutno na našem tržištu više od 10 godina. Okupljenim proizvođačima posebno smo skrenuli pozornost na nužnost poštivanja vremena i načina primjene gnojiva, kako bi rezultat bio što bolji", pojasnio je Salopek.

Josip Sedlaček iz tvrtke Solanum d.o.o. iz Jakšića u Požeško-slavonskoj županiji, nazočnima je predstavio i neke nove sorte krumpira njemačke tvrtke Solana GmbH & Co KG te nizozemske tvrtke Den Hartigh BV, čiji je Solanum zastupnik.

Dug je put do nastanka nove sorte krumpira

Neki su se pitali kakav je izbliza

"Iako se nekima možda čini da postoji puno sorti krumpira, tržište uvijek traži nove i bolje. A proces nastajanja nove sorte u prosjeku traje 15 godina. Toliko naime prođe vremena od onih prvih križanja u laboratorijima pa do ispitivanja otpornosti na bolesti i količinu prinosa. Također, važno je znati što dalje planiramo s krumpirom jer velika je razlika u sortama od kojih se, primjerice, radi čips, do onih koje ćemo ispeći doma u štednjaku i pojesti za ručak. Čak 80% krumpira iz naših sorti završi u čipsarama. Ovdje smo promovirali nove konzumne sorte kao što su Vitesse, Labella, Red Lady, Miranda i Masai, od kojih su neke tržištu zanimljive zbog crvene vanjštine plodova. Također, na ovom pokusnom polju posadili smo i nove sorte, namjenjene isključivo čipsarama. Neke od njih su Figaro, Opal i Panda", kazao je Sedlaček.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Damira Mesarića iz Belice, na čijem je polju održan ovaj susret proizvođača krumpira, proizvodnjom toga povrća bavi se gotovo tri desetljeća.

Mesarići se nadaju dobroj proizvođačkoj godini

"Da budem precizan, krumpir sadimo već 27 godina. Ove godine imamo zasađeno 40 hektara. S obzirom da je vađenje ranih sorti, odnosno mladoga krumpira, već počelo, mogu reći da je ova godina bila bolja od prethodne. Istina, prinosi su nešto niži, ali je i bolesti na krumpiru bilo puno manje. Gotovo cjelokupni ovogodišnji urod prodat ćemo tvrtki Dodlek Agro d.o.o. iz Belice, s kojom smo ugovorili proizvodnju", priča nam domaćin ovoga susreta, Damir Mesarić, te dodaje kako su 2012. i 2013. godina po mnogo čemu bile jedne od uspješnijih i boljih godina za proizvođače krumpira.

Krumpir koji je svojom veličinom zadivio prisutne

S obzirom na izuzetno dobar sustav distribucije, kojim su proizvodi tvrtke Everris dostupni u svim dijelovima Hrvatske i regije, te zbog već spomenutog spajanja više tvrtki u jednu, u planu imaju, doznajemo od njihova predstavnika Zorana Salopeka, proširenje portfelja specijalnih gnojiva, čime će udio njihovih proizvoda na tržištu biti još veći.

Važno je da klijent u svakom trenutku može dobiti savjet

"Za tvrtku Israel Chemicals Specialty Fertilizer, a nekadašnji Scotts, važno je napomenuti da se od konkurencije želi izdvojiti kvalitetom i sadržajem usluga koje pruža krajnjom korisniku. Mi u ICL-u vjerujemo da svakom klijentu treba prići individualno i pomoću u proizvodnji, pružajući mu odgovore i savjete u vezi problema koji upravo njega muče. Upravo smo zato 2013. godine otvorili i ured u Zagrebu, kako bi bili bliži svojim krajnjim korisnicima i pomogli im direktnim savjetima u tehnologiji ishrane bilja. Veći korisnici naših usluga imaju i potporu naših tehnologa iz Izraela i Europe. Osim toga, osiguravamo i veće količine pokusnog i marketinškog materijala, uzorke novih proizvoda iz naših laboratorija, kompjutorske programe za izradu preporuka te ih upoznajemo s iskustvima koja prikupljamo po cijelom svijetu", ističe Zoran Salopek.

Važna tema bila je i zaštita

Na kvalitetan i dobar urod bilo koje poljoprivredne kulture, pa tako i krumpira, ne može se računati ukoliko se nasadi od sadnje do vađenja ne štite od štetnika i biljnih bolesti, bilo da su ga već napale ili se to opravdano očekuje. Stoga je i ovdje zaštita bilja bila nezaobilazna tema.

Ili usjeve štitite kako treba ili ih uopće nemojte

"Kako bi poljoprivrednicima što slikovitije pokazali koliko je važno voditi brigu o zaštiti bilja te primjenjivati prava sredstva, odnosno ona koja suzbijaju upravu tu bolest ili korov koji napada biljku, napravili smo dva pokusna polja krumpira. Na jednom smo od početka namjerno zanemarivali zaštitu, odnosno koristili smo je u malim količinama i kao što vidite, krumpir je pun korova, lišće mu je bolesno i naravno da tu ni urod ne može biti dobar. Niti po pitanju kvalitete niti količine.

A na ovom susjednoj polju zaštitu smo radili u skladu sa savjetima agronoma. I krumpir govori više od bilo kojih riječi. Biljke su lijepe i zdrave, kao i gomolji. I zato je najlošija varijanta od svega napraviti nešto što se ni ne može nazvati zaštitom jer nismo poštivali ni propisanu količinu sredstva niti se obazirali na to u kojoj je fazi biljka, a još manje na vremenske uvjete jer nećemo postići apsolutno ništa. A ipak smo utrošili i određenu količinu vremena i novaca", pojasnio je Božidar Madić, predstavnik belgijske tvrtke Belchim Crop Protection, koja proizvodi sredstva za zaštitu bilja.

Nazočni su bili dugogodišnji proizvođači

I Milorad Šubić iz čakovečke Savjetodavne službe naglasio je kako se nasadi, o kojoj se god kulturi radilo, stalno moraju provjeravati te i na najmanji znak koji upućuje na neku bolest ili prisustvo štetnika, pozvati agronome da detektiraju problem i pomognu proizvođaču u pronalasku rješenja.

Borbi s ambrozijom kraj se ne nazire

I stručnjaci i poljoprivrednici složili su se kako se, čak i na onim površinama kojese pravilno štite, gotovo nemoguće riješiti ambrozije. Jednostavno kao da je postala otporna na sve. Jedino joj se nekako može stati na kraj čupanjem, no kad imate nekoliko desetaka hektara krumpira, počupati svu ambroziju je gotovo neizvedivo, tim više što često ponovno nikne.

I tako je ovaj Dan polja u Novom Selu Rok nedaleko od Čakovca, na zadovoljstvo svih uspješno završen. Proizvođači su doznali novosti vezane uz proizvodnju krumpira, a na raspolaganju su im bili i stručnjaci kojima su mogli izložiti svoje probleme. Iako je kiša padala cijelu prethodnu noć i veći dio prijepodneva, prestala je taman kad je Dan polja trebao početi.

Za više informacija o zaštiti krumpira te više savjeta, obratite se tvrtki Everris International na jedan od niže navedenih kontakata!


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Krumpir Ambrozija Agrokor Međimurje Izrael Dan polja Milorad Šubić Sorte krumpira Pokusna polja Belica Belchim Crop Protection Vodotopiva folijarna gnojiva Masai Everris Labella Novo Selo Rok Scotts Professional Israel Chemicals Agroleaf


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić