Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fulvia fulva
  • 07.08.2023. 12:00

Pljesnjivost lista rajčice - kako je prepoznati i tretirati?

Prethodnih godina bolest se tek pojavljivala u fazi berbe, ali ove godine zbog povećane vlažnosti je uvelike prisutna i uzrokuje stradanje lisne mase.

Foto: Depositphotos/svKlara
  • 10.148
  • 530
  • 0

Uzročnik pljesnivosti lista rajčice, Fulvia fulva, isključivo se javlja na biljci koja se uzgaja u zaštićenom prostoru, te u slučaju jačeg napada može uzrokovati ekonomske štete uslijed smanjenog prinosa i sporog sazrijevanja plodova. Uvjeti koji dovode do pojave bolesti su najčešće visoka relativna vlažnost zraka (preko 80%) i suviše gust sklop biljaka koji onemogućava provjetravanje.

"Prethodnih godina bolest se tek pojavljivala u fazi berbe, ali ove godine zbog povećane vlažnosti je uvelike prisutna i uzrokuje stradanje lisne mase", navodi stručna savjetnica Milica Veletić, u PSSRS.

Prepoznajte bolest 

Simptomi bolesti se najčešće pojavljuju na listovima, ali mogu se pojaviti i na lisnim peteljkama, cvjetovima, stabljici i plodovima. Na listu se prvo pojavljuju svjetlozelene ili žute pjege s nejasnim ivicama, a na naličju lista dolazi i do sporulacije gljive, što se uočava u vidu karakteristične maslinastozelene somaste i guste prevlake. 

"U povoljnim uvjetima baršunasta prevlaka se širi, zahvaća cijeli list koji nekrotizira, uvija se, vene i suši. S obzirom na to da je relativna vlažnost zraka znatno veća pri tlu, u početku pojave bolesti najčešće su napadnuti donji listovi, nakon čega se vremenom bolest širi prema vrhu biljke", pojašnjava.

Za razvoj ove gljive od presudnog značaja su temperatura i relativna vlažnost (Foto: Depositphoto/fotokostic)

Zaraženi listovi otpadaju prije vremena. Simptomi bolesti se u našim uvjetima rijetko javljaju na otvorenom polju, osim pri velikoj vlažnosti. Patogen se u uvjetima vanjske sredine održava u tlu kao saprofit, ili na biljnim ostacima u obliku sklerocija i konidija. Također, on se može prenijeti zaraženim sjemenom rajčice.

"Za razvoj ove gljive od presudnog značaja su temperatura i relativna vlažnost, tako da infekcije nastaju pri temperaturi od oko 22-24°C, i vlažnosti 90-95 posto", kaže Veletić.

Kada tretirati biljku?

Uzimajući u obzir ciklus razvoja gljive i optimalne uvjete, najbolji rezultati za kontrolu se postižu primjenom plodoreda, uništavanjem biljnih ostataka, dezinfekcijom tla i sjemena, upotrebom zdravog rasada, uzgojem rezistentnih sorti i hibrida, izbjegavanjem preobilnih navodnjavanja i preguste sadnje, te redovnim prozračivanjem objekta. 

Rajčica za uspješan rast i razvoj zahtijeva nižu relativnu vlažnost zraka, pa je tijekom čitave vegetacije optimum 50-60 posto, a pri cvjetanju 45-50 posto. 

Što beremo i sijemo u kolovozu?

"U uvjetima visoke relativne vlažnosti zraka biljke su osjetljive na pojavu bolesti, smanjena je oplodnja, transpiracija, a samim tim i normalna ishrana biljke", ističe ova stručnjakinja i dodaje da je tretman fungicidima potrebno obaviti kod pojave prvih simptoma, kako se bolest ne bi proširila i izazvala defolijaciju, ali tek nakon što je s biljaka uklonjeno zaraženo lišće. 

Većina fungicida koji se koriste za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti rajčice djeluju i na uzročnika pljesnivosti lista rajčice. Najčešće se koriste preparati na bazi aktivne tvari azoksistrobin.


Tagovi

Fulvia fulva Fungicid Milica Veletić Pljesnivost lista rajčice Bolest rajčice Tretiranje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong