• Pinciranje
  • 07.06.2019. 07:30

Pinciranje krastavaca ubrzat će berbu i do 20 dana

Cilj samog pinciranja (orezivanje krastavaca) je da puno brže dođemo do one točke u uzgoju kada će se susresti na istoj lozi (ili susjednim) naš zaljubljeni par, muški i ženski cvijet. Na ovaj način mi ubrzavamo berbu i do 20 dana, pojašnjava Biljana Banović.

Foto: Depositphotos/vilaxlt
  • 5.367
  • 520
  • 0

Na Facebook stranici Trag biljke ovih je dana više nego živo. A kako i ne bi kada je sezona vrtlarstva u punom jeku, a Biljana Banović više od ičega slavi - život. Nesebična u davanju savjeta, Biljana nas ovih dana poučava kako pincirati krastavac. 

Biljana Banović: Moja životna misija je povratak čovjeka prirodi i razvoj ekološke svijesti kod ljudi

Biljana je ove sezone posijala ni manje ni više nego 18 sorti krastavaca. Kaže, među njima je i nekoliko hibrida, ali uglavnom su to stare i naslijeđene sorte. Naglasak je na starim sortama jer se pinciranje ne radi kod hibrida koji, kako piše, uglavnom imaju na prvoj lozi i muške i ženske cvjetove. 

Pinciranje je neophodno kod jesenske sadnje

"Cilj samog pinciranja (orezivanje krastavaca) je da puno brže dođemo do one točke u uzgoju kada će se susresti na istoj lozi (ili susjednim) naš zaljubljeni par, muški i ženski cvijet. Na ovaj način mi ubrzavamo berbu i do 20 dana. Pinciranje je neophodno kod jesenske sadnje krastavaca da bi se ubrzalo plodonošenje.

Jesenski krastavci se siju u srpnju i to na mjestu na kojem je rastao grašak. Grašak je siderat koji iza sebe ostavlja veliku količinu dušika u svom korijenskom sustavu (bakterije fiksatori dušika) i kod berbe je važno da korijen i ostane u tlu. On se postepenom razgradnjom ponaša kao dozator dušika u tlu", pojašnjava Biljana na svojoj FB stranici. 

Postupak pinciranja 

Na fotografiji 1 (u galeriji ispod teksta) je primarna loza. Krastavac puštamo da poraste do sedmog lista. Na primarnoj lozi očekujemo samo muške cvjetove. 

Skraćujemo (pinciramo) lozu iznad petog lista, kako se i vidi na fotografiji 2. 

Nakon jednog tjedna vidi se početak rasta sekundarnih loza iz pazušnog dijela svakog lista. S obzirom da je krastavac skraćen, nema bacanja hrane na primarnu lozu već je sva energija biljke usmjerena na sekundarne loze. Primarna loza je nositelj muških cvjetova, a sekundarna je nositelj ženskih (fotografija 3).

Na fotografiji 4 vidimo da se ženski i muški cvjetovi nalaze na mreži. Muški na primarnoj, a ženski na sekundarnoj lozi. To nam je i bio cilj, piše Biljana. 

Najveći broj plodova se očekuje na tercijarnim (trećim) lozama tako da i druge (sekundarne) loze skraćujemo sada nakon sedmog lista. I tu se naše orezivanje završava. Tercijarne loze imaju mnoštvo ženskih i muških cvjetova i najviše plodonose, naglašava Banović naglasivši još jednom da pinciranje ne radimo na hibridima koje kupujemo u ljekarnama. 

Kombinacija i organizacija

"Krastavac je veliki potrošač i možete ga na istoj parceli saditi s još jednim velikim potrošačem, ali uz kombinaciju srednjih i malih potrošača. Na parceli koja je širine 1,2 ili 1,5 m koliko iznose školske mjere parcele u bio uzgoju, možete kombinirati krastavac s mahunarkama, lukom, salatama, rotkvicama, špinatom, paprikama, kadificama i nevenom. Dobrom organizacijom sve je uklopivo u jednu divnu sliku koja iznad svega ima za cilj očuvanje života u tlu", s ljubavlju i strasti prema vrtlarenju piše Biljana i poziva svoje pratitelje da sve što nauče na njezinoj stranici prenose dalje - susjedima, prijateljima, kolegama pa sam i ja ozbiljno shvatila njezin poziv. 


Fotoprilog


Tagovi

Pinciranje Pinciranje krastavaca Stare sorte Hibrid Kako Ženski cvjetovi Muški cvjetovi Jesenski krastavci


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi