Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pinciranje
  • 07.06.2019. 07:30

Pinciranje krastavaca ubrzat će berbu i do 20 dana

Cilj samog pinciranja (orezivanje krastavaca) je da puno brže dođemo do one točke u uzgoju kada će se susresti na istoj lozi (ili susjednim) naš zaljubljeni par, muški i ženski cvijet. Na ovaj način mi ubrzavamo berbu i do 20 dana, pojašnjava Biljana Banović.

Foto: Depositphotos/vilaxlt
  • 14.001
  • 650
  • 0

Na Facebook stranici Trag biljke ovih je dana više nego živo. A kako i ne bi kada je sezona vrtlarstva u punom jeku, a Biljana Banović više od ičega slavi - život. Nesebična u davanju savjeta, Biljana nas ovih dana poučava kako pincirati krastavac. 

Biljana Banović: Moja životna misija je povratak čovjeka prirodi i razvoj ekološke svijesti kod ljudi

Biljana je ove sezone posijala ni manje ni više nego 18 sorti krastavaca. Kaže, među njima je i nekoliko hibrida, ali uglavnom su to stare i naslijeđene sorte. Naglasak je na starim sortama jer se pinciranje ne radi kod hibrida koji, kako piše, uglavnom imaju na prvoj lozi i muške i ženske cvjetove. 

Pinciranje je neophodno kod jesenske sadnje

"Cilj samog pinciranja (orezivanje krastavaca) je da puno brže dođemo do one točke u uzgoju kada će se susresti na istoj lozi (ili susjednim) naš zaljubljeni par, muški i ženski cvijet. Na ovaj način mi ubrzavamo berbu i do 20 dana. Pinciranje je neophodno kod jesenske sadnje krastavaca da bi se ubrzalo plodonošenje.

Jesenski krastavci se siju u srpnju i to na mjestu na kojem je rastao grašak. Grašak je siderat koji iza sebe ostavlja veliku količinu dušika u svom korijenskom sustavu (bakterije fiksatori dušika) i kod berbe je važno da korijen i ostane u tlu. On se postepenom razgradnjom ponaša kao dozator dušika u tlu", pojašnjava Biljana na svojoj FB stranici. 

Postupak pinciranja 

Na fotografiji 1 (u galeriji ispod teksta) je primarna loza. Krastavac puštamo da poraste do sedmog lista. Na primarnoj lozi očekujemo samo muške cvjetove. 

Skraćujemo (pinciramo) lozu iznad petog lista, kako se i vidi na fotografiji 2. 

Nakon jednog tjedna vidi se početak rasta sekundarnih loza iz pazušnog dijela svakog lista. S obzirom da je krastavac skraćen, nema bacanja hrane na primarnu lozu već je sva energija biljke usmjerena na sekundarne loze. Primarna loza je nositelj muških cvjetova, a sekundarna je nositelj ženskih (fotografija 3).

Na fotografiji 4 vidimo da se ženski i muški cvjetovi nalaze na mreži. Muški na primarnoj, a ženski na sekundarnoj lozi. To nam je i bio cilj, piše Biljana. 

Najveći broj plodova se očekuje na tercijarnim (trećim) lozama tako da i druge (sekundarne) loze skraćujemo sada nakon sedmog lista. I tu se naše orezivanje završava. Tercijarne loze imaju mnoštvo ženskih i muških cvjetova i najviše plodonose, naglašava Banović naglasivši još jednom da pinciranje ne radimo na hibridima koje kupujemo u ljekarnama. 

Kombinacija i organizacija

"Krastavac je veliki potrošač i možete ga na istoj parceli saditi s još jednim velikim potrošačem, ali uz kombinaciju srednjih i malih potrošača. Na parceli koja je širine 1,2 ili 1,5 m koliko iznose školske mjere parcele u bio uzgoju, možete kombinirati krastavac s mahunarkama, lukom, salatama, rotkvicama, špinatom, paprikama, kadificama i nevenom. Dobrom organizacijom sve je uklopivo u jednu divnu sliku koja iznad svega ima za cilj očuvanje života u tlu", s ljubavlju i strasti prema vrtlarenju piše Biljana i poziva svoje pratitelje da sve što nauče na njezinoj stranici prenose dalje - susjedima, prijateljima, kolegama pa sam i ja ozbiljno shvatila njezin poziv. 


Fotoprilog


Tagovi

Pinciranje Pinciranje krastavaca Stare sorte Hibrid Kako Ženski cvjetovi Muški cvjetovi Jesenski krastavci


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.