Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita paprika
  • 04.08.2021. 09:00

Paprika i rajčica: Slijedi novi napad kukuruznog moljca i sovice

U plastenicima su na plodovima i listovima paprika primijećena jaja moljca i sovice zbog čega se povrtlari trebaju pripremiti za tretman protiv ovih štetnika.

Foto: Bojan Kecman
  • 743
  • 215
  • 0

S porastom dnevnih temperature očekuje se ubrzan razvoj jaja kukuruznog moljca (lat. Ostrinia nubilalis) i njihov prodor u plodove i stabla. Jaja plamenca su bijele boje, grupirana, veličine do jednog milimetra. Gusjenice ćete prepoznati po tome što imaju crnu glavu i tamnu prugu na sivom tijelu. Leptir je svijetlo smeđe boje s dvije pruge na krilima, a mužjaci su tamniji.

Često se događa da se stabla paprika polome nakon iole jačeg vjetra zbog čega proizvođači ne sumnjaju u moljca. Štetnik napada i rajčicu tako da se i kod ove kulture u plastenicima treba obratiti pažnja na plodove i stabljike.

Izaziva trulež plodova

Najveći problem je razvoj truleži na plodovima u slučaju prodora gusjenice u plod jer na mjestu ulaska dolazi do posmeđivanja pokožice, a zatim i bržeg razvoja truleži zbog čega plodovi gube na vrijednosti i neupotrebljivi su za prodaju i konzumaciju.

Žuta kukuruzna sovica (lat. Helicoverpa armigera) također predstavlja značajnog štetnika na paprikama. Osim nje napada i kukuruz, grah, soju, rajčicu, suncokret itd. Leptir leti od proljeća pa sve do rujna. Imago je svijetlo žute boje, a gusjenice su žućkasto bijele boje s tamnijom glavom. Jaja su obično pojedinačno položena mada mogu biti i u grupama. Trenutno je u tijeku razvoj druge od tri generacije leptira. I sovici za razvoj odgovaraju više temperature.

Redovito kontrolirajte usjeve

I kod sovice i kod moljca najjači napad, posebice na otvorenom, registrira se na površinama na kojima je prije paprika uzgajan kukuruz, zbog čega se mora obavezno obaviti duboko zaoravanje ostataka kukuruza.

Suzbijanje štetnika

Ako se odlučite za suzbijanje insekticidima koriste se preparati na bazi aktivnih tvari indoksakarb (na paprici karenca je jedan dan), klorantraniliprol (karenca tri dana), deltametrin (karenca je sedam dana). Itd.

Pokazalo se u praksi i da primjena začina daje rezultate, kao što se vidi na fotografijama. Naime, potrebno je napraviti što ljuću otopinu stavljajući u kantu od 20 litara vode sljedeće začine:

  • čili paprika (100 grama)
  • mljeveni biber (50 grama)
  • ljuta mljevena paprika (50 grama)
  • cimet  (50 grama)
  • alkoholni ocat (0.2 dl)

Sve zajedno pomiješati, ostaviti jedan dan i promiješati u dva do tri navrata. Trebalo bi dobro procijediti kroz gazu ili sita da ne dođe do začepljenja prskalice. Dobro okupati stabla i plodove i obavezno prskati i naličje listova.


Tagovi

Kukuruzni moljac Žuta kukuruzna sovica Zaštita povrća Zaštita paprike


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja