Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi češnjak
  • 30.10.2018. 13:30

Ozimi češnjak idealan za mesnu industriju

Uzgoj ozimog češnjaka je u porastu jer proizvodnja nije previše zahtjevna, a prinosi su veći nego kod jarog češnjaka.

Foto: Pixabay / jackmac34
  • 486
  • 33
  • 0

Listopad je idealno vrijeme za sadnju ozimog češnjaka, pa ako to niste obavili u prvoj polovici mjeseca, požurite. Uzgoj ove kulture je u porastu, jer proizvodnja nije previše zahtjevna, a prinosi su veći nego kod jarog, odnosno proljetnog češnjaka. Kako kaže diplomirani inženjer fitofarmacije Srđan Tanasić, ozimi češnjak nije toliko interesantan u svježem stanju već za industriju, naročito mesnih prerađevina.

"Ima specifičnu, izraženu aromu, ljutinu i okus, zbog čega se upotrebljava u spravljanju kobasica. Doduše, takve karakteristike, čak izraženije ima i jari češnjak, ali ozimi daje veće prinose. Ako se usporede jari i ozimi češnjak, ozimi, ako se ispoštuje tehnologija i godina ne bude stresna, daje oko 30 do 40 posto veće prinose".

Ozimi češnjak je zbog krupnoće glavica poželjan u industrijskoj proizvodnji. S gledišta povrćara, njegova krupnoća pogoduje strojnoj obradi zemljišta, što je također povoljna okolnost, jer je moguće izvesti međurednu kultivaciju ako je razmak između redova veći. Zbog svega toga, smanjuje se broj zaposlenih u tehnološkom postupku, što pojeftinjuje proizvodnju. 

Pravo vrijeme za sadnju ozimog češnjaka

Ozimi češnjak voli laka, rastresita zemljišta

Naravno, početak proizvodnje ozimog češnjaka je analiza zemljišta. Ova kultura ima velikih zahtjeva za kalijem, što se mora uzeti u obzir. Treba voditi računa, ako se eventualno pojavi lukova muha, agresivni štetnik koja može uništiti usjev, kao i bolest plamenjača luka, te na vrijeme reagirati. Ove pošasti usko su vezene za porast temperature, te se njihova pojava ne može kalendarski predvidjeti.

Na proljeće zemljište treba jednom ili dva puta prihraniti dušičnim gnojivima, u količini koja ovisi od karakteristika zemljišta. Najviše mu odgovaraju laka, rastresita, blago pjeskovita zemljišta dobrog mehaničkog sastava. Folijarna prihrana je obavezna, kao i standardne tehnologije zaštite. Voda koja stoji na površini zemljišta je problematična za ovu kulturu, ali to ove godine nije slučaj. Prilikom sadnje, češnjeve obavezno treba okrenuti vrhom nagore. 

Ozimi češnjak ne treba direktno gnojiti stajnjakom, jer se vegetacija produžava, a kvaliteta smanjuje. Obavezno ga treba uzgajati u plodoredu, najbolje poslije krumpira ili kupusnjača, a na istu parcelu ga ne treba vraćati barem tri godine. Sjeme se polaže na dubinu od četiri centimetra, međuredni razmak treba biti 15-20 cm, a razmak između biljaka u redu 10 cm. Vadi se kada lišće požuti i bar polovica biljaka polegne. 


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Ozimi češnjak Prerada mesa Plodored Sadnja Prihrana Zaštita Češnjak


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Dušan je poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cijena napretka".