• Biološka energija
  • 21.04.2016. 07:30

Otpad rajčice proizvodi energiju!

Znanstvenici i industrije pokušavaju otkriti što učiniti s velikom količinom otpada od rajčice, osobito u SAD-u gdje se proizvodi 14 milijuna tona godišnje. Došli su do rezultata da se otpad može koristiti u proizvodnji energije!

Foto: pp
  • 516
  • 25
  • 0

Nakon proizvodnje ketchup-a, sosa, i one konzervirane, ostaje gotovo cijela biljka rajčice (koža, sjeme, stabljika, lišće) koja se baca kao otpad.

Najvrjednije kulture u SAD-u, prema FAO podacima, su uglavnom žitarice: kukuruz, soja, pšenica. Nakon toga dolazi pamuk, a zatim i rajčica. U 2013. godini SAD je proizveo gotovo 14 milijuna tona rajčice, a to znači da od te proizvodnje ima jako puno ostataka, piše Modern farmer.

Osim za kompost, otpad i za energiju!

Različiti znanstvenici i industrije pokušali su otkriti što učiniti s tim otpadom. Otpad se može samljeti i koristiti kao kompost u proizvodnji novih rajčica, zaokružujući proizvodni ciklus. Ford Motors i Heinz su pokušali saznati način korištenja otpada u bioplastiku koja bi se koristila za proizvodnju materijala za automobile. Nove studije su pokazale višu razinu uporabe ovog otpada - za proizvodnju energije.

U Floridi, državi koja proizvede 396.000 tona otpada od rajčice godišnje, isto rade i s kruhom ili pivom, osim što umjesto zraka ili alkohola, proizvode energiju. Biološke gorive ćelije koriste bakterije kako bi proizvodile energiju. Bakterija se hrani različitim kemikalijama iz otpada rajčice, razbija ih te oslobađa elektrone. U tom procesu je potreban posrednik, neka vrsta kemikalije, koja će prevoditi elektrone u elektrode, koji se zatim mogu koristiti kao energija.

Koliko je potrebno otpada da se upali jedna žarulja?

Zanimljiva je stvar da 10 miligrama otpada od rajčice proizvede 0,3 vata energije. Tim stručnjaka nije iznio druge podatke osim ovih, no pitamo se koliko je potrebno otpada da proizvede energije za jednu žarulju. Također, istaknuli su da ovaj proces može biti optimiziran, i da može imati smetnje u proizvodnji, no da krajnji rezultat može biti jako dobar.

Foto: pp76/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Energija Otpad Bioenergija Proizvodnja rajčica


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Šetnja po Krndiji.
Divan dan, divna šuma.
Uspjeli smo skupiti i nešto gljiva, iako je šuma suha.
Prvi puta sam jela oskoruše.
Hrastovih stjenica je more.