Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljetna sjetva
  • 01.08.2020. 18:00

Oprez kod ljetne sjetve - neko povrće ne niče na visokim temperaturama

U ljetnim mjesecima nastavlja se sjetva povrća, a osim što mu treba osigurati dovoljno vode treba pripaziti i na temperature. Neke kulture neće niknuti dok se živa na termometru malo ne spusti, pa imajte to na umu.

Foto: Depositphotos/Nerksi
  • 1.300
  • 138
  • 0

Tijekom srpnja i kolovoza nastavlja se sjetva povrća, a u toplim, suhim i vrućim danima treba mu osigurati dovoljno vode jer inače neće moći klijati i niknuti.

Česta greška koju mnogi vrtlari početnici rade tijekom ljetne sjetve je da posiju sjeme i misle kako im je ono propalo jer ne klija.

Međutim, bitna stavka je temperatura jer neke kulture neće niknuti na visokim temperaturama. U tom slučaju vrijedi ona strpljen – spašen jer će sjeme ući u fazu dormantnosti, odnosno fazu mirovanja, a nakon što temperature padnu, krenut će klijati i nicati.

Zato je najbolje pričekati da se živa u termometru malo spusti pa tek onda krenuti sa sjetvom.

Salata ne niče iznad 25°C, a mrkva 30°C

Na klijanje i nicanje sjemena salate i mrkve utječu različiti agroekološki čimbenici kao što su vlaga, pH tla, prisutnost organskih i anorganskih komponenti i slično. Međutim, kako pišu Nada Parađiković i njeni suradnici u znanstvenom radu Utjecaj temperature na klijavost i nicanje salate i mrke, temperatura je najznačajniji čimbenik. Dakle, visoka ili niska temperatura zraka mogu značajno smanjiti klijavost većine poljoprivrednih kultura.

Kraj srpnja idealan je za ljetnu sjetvu velikog broja povrća

Salata i mrkva spadaju u skupinu povrća koje je manje osjetljivo na niske temperature (zato se i siju za jesensku berbu) pa zato treba pripaziti na one previsoke koje su tijekom posljednjih godina postale sve češća pojava.

U ovom znanstvenom radu dokazano je da salata ne niče iznad 25°C, a mrkva iznad 30°C, a to može izazvati sekundarnu dormantnost sjemena i tako odgoditi ove prve dvije faze. 

Visoke temperature utječu i na dostupnost vode

Temperatura na utječe samo direktno na sjeme koje treba niknuti nego i na dostupnost vode koja je optimalna pri temperaturama od 15 do 20°C. Tako, primjerice, već pri temperaturi vode od 25°C mrkva sporije klija nego pri 20°C, a pri 35°C klijanje salate je smanjeno ili potpuno inhibirano.

Visoke temperature mogu smanjiti energiju klijanja i postotak isklijalih sjemenki, ali različite sorte različito reagiraju na njih u toj prvoj fazi pa i to imajte na umu.


Tagovi

Sjetva povrća Ljetna sjetva Povrće Vrt Bašča


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]