Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Davor Flajšman
  • 20.12.2019. 07:30
  • Varaždinska, Črešnjevo

OPG Flajšman spojio zelenu i plavu Hrvatsku: uzgoj kod Varaždina, prodaja u Šibeniku

OPG Davora Flajšmana u Črešnjevu bavi se plasteničkom i proizvodnjom cvijeća i povrća na otvorenom, a sredstvima iz Programa ruralnog razvoja kupili su traktor i frezu koji im olakšava posao.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.825
  • 171
  • 0

Uzgoj povrća i cvijeća, iz hobija je još 2006. godine prerastao u pravi posao, a Davor Flajšman iz Črešnjeva u okolici Varaždina, možda je poznatiji u Šibeniku nego li u svojoj županiji. Naime, proizvode sa svoga OPG-a; od luka, rajčice, paprike do 40-ak vrsta cvijeća, već desetak godina s kontinenta dovozi na obalu odnosno prodaje na šibenskoj tržnici. 

"OPG smo osnovali prije 13 godina, a uzgajano cvijeće i povrće u početku uglavnom prodavali na sajmovima. U to smo vrijeme imali tek dva plastenika od 80 i 180 četvornih metara. Kako je prodaja na sajmovima zbog visokih najamnina bila slabo isplativa, odlučili smo se za veleprodaju cvijeća, uglavnom na području Dalmacije.

Potom je, svega dvije godine nakon osnivanja gospodarstva, došla gospodarska kriza, kupci su nam ostajali dužni, pa smo se odlučili na prodaju bez posrednika - na kućnom pragu i na šibenskoj tržnici i tako je do danas. Šibenik smo odabrali zato što u Pirovcu imamo kuću pa nam je tamo bilo lakše i jeftinije organizirati posao, jer nemamo trošak smještaja. Da moramo plaćati smještaj, posao ne bi bio dohodovan. Ovako ipak uspijemo nešto i zaraditi", iskren je Davor Flajšman, nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi plasteničkom, ali i proizvodnjom na otvorenom. 

Plastenička, ali i proizvodnja na otvorenom

S vremenom su, krizi usprkos, širili površine pod plastenicima. "Tako smo 2009. godine kupili još dva plastenika od po 180 kvadrata", otkriva nam Davor koji s obitelji danas maćuhice, jaglace, karanfile, vodenice, ali i začinsko bilje te povrtne kulture - rajčicu, papriku, krastavce, uzgaja u plastenicima na ukupno 1.500 četvornih metara. Sve površine navodnjavaju.

Kupci najviše traže pelargonije, a zanimljive su im i egzotične vrste, primjerice, čileanski jasmin kojeg je teško uzgojiti, jer zahtijeva visoku temperaturu u plastenicima. Zadovoljan je s ovogodišnjim urodom cvijeća, posebice krizantema, no kaže kako im je povrće ove godine slabije rodilo zbog obilnih kiša ovoga proljeća.  

Na OPG-u Flajšman proizvode i sadnice 

"Povrćarstvo, a pogotovo uzgoj cvijeća, uz svakodnevni rad zahtijeva stalna i velika ulaganja. U poslu mi pomaže supruga, a dok prodajem cvijeće u Šibeniku uskaču i roditelji. Ovaj posao traži velika odricanja, a svi žele što jeftinije cvijeće. Kada sve poplaćamo ostaje nam tek za normalnu plaću. Nemamo još riješenu kanalizaciju i odvodnju pa nakon svake kiše doslovce plivamo. Kao i mnogi, teško dolazimo i do poljoprivrednih površina za najam. Puno je problema koji ljude odvraćaju od bavljenja poljoprivredom, ali valja biti uporan", iskren je nositelj OPG-a. 

Problemi ih, kaže, nisu natjerali da odustanu. Ne samo od proizvodnje već i od novih ulaganja i unaprjeđivanja proizvodnje, pa se ovaj OPG prijavio na natječaj  tamošnjeg LAG-a Sjeverozapad. Kroz podmjeru 19.2. "Provedba operacija unutar CLLD strategije" odnosno tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja ostvarili su potporu u visini od 15.000 eura. 

Sredstvima iz Programa ruralnog razvoja kupili traktor i frezu 

"Čim smo lani u studenom saznali da smo prošli na natječaju LAG-a, posudili smo novac i kupili traktor i frezu. Na tržištu je bila bogata ponuda traktora, ali ne i onog kojeg smo trebali. Tražili smo stroj od 85 konjskih snaga i napokon ga uspjeli pronaći i kupiti u Slavonskom Brodu, dok smo novu frezu kupili puno lakše i puno bliže. Nabavljena poljoprivredna mehanizacija - traktor i freza, itekako nam koristi u proizvodnji povrća i cvijeća na otvorenom", dodaje Davor.

Uz navedena, dobivena bespovratna sredstva, uložili su i oko 100 tisuća kuna u novi plastenik od 400 četvornih metara. "Time smo za sada završili s planiranim ulaganjima. Uz plastenike i proizvodnju na otvorenom, ukupno je pet hektara na kojima sada radimo i sasvim nam je dovoljno za proizvodnju povrća", naglasio je Davor Flajšman i pohvalio rad Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad čiji su mu predstavnici nedavno i bili u kontroli.

Dobivenim EU sredstvima kupili su traktor i frezu 

"Moram reći da smo u svakoj fazi provedbe natječaja supruga i ja imali njihovu stručnu i pravovremenu podršku. I hvala im na tome", zaključuje Davor čije proizvode hvale i na moru i na kopnu. Naime, šibenski su mediji čak pisali i da Davor postaje, ne samo pravi Dalmatinac već i "šibenski funcut" (član poznate udruge navijača, op.a.).


Fotoprilog


Tagovi

OPG Davor Flajšman Povrće Cvijeće Ruralni razvoj


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!