Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme
  • 16.09.2022. 10:00

Oluja poharala dijelove Hrvatske, na OPG-u Despetović uništeno više od 30.000 paprika

Šteta je nastala i na plastenicima Ivana Despetovića koji služe kao rasadnik. Brojne su i na drugim poljoprivrednim gospodarstvima. Ratare brine soja.

Foto: OPG Ivan Despetović
  • 964
  • 93
  • 0

Snažna oluja jučer je poharala više županija u Republici Hrvatskoj, a kako je poljoprivreda proizvodnja pod vedrim nebom štete ju, nažalost, nisu zaobišle.

Poljoprivrednik Ivan Despetović iz Čazme kaže da mu je uništeno preko 30 tisuća paprika. Šteta je nastala i na plastenicima njegovog OPG-a koji služe kao rasadnik. "Bio je veličine 160 m2, a vrijednost jednog takvog u izvedbi tunela je oko 4.000 eura", kaže Ivan za Agroklub.

Naime, na ovom su gospodarstvu još jučer pobrali zdrav urod crvene rog paprike, a nešto kasnije uslijedio je kaos. Vjetar, kiša i oluja njihove su biljke sravnali za zemljom. 

Teška godina za povrćarstvo

Ova je proizvodna godina, dodaje, bila izuzetno teška za povrćare. "Usprkos tome što smo se pripremili za sušu nismo uspjeli u borbi protiv jakog sunčevog zračenja i ekstremnih temperatura", napomenuo je ovaj proizvođač. 

Ove godine uzgajaju tri vrste paprika. Baburu, paradajzericu i ponajviše rog papriku koje imaju oko 15.000 biljaka. U nasadu slatkih feferona zasađeno ih je 20 tisuća, a zbog ekstremnih temperature stradalo je njih 85 posto. "Ni navodnjavanje kap po kap nije ih spasilo, a sad još nevrijeme i tuča", razočarano će.

Kako nam kaže, šteta na zadnje dvije vrste je oko 50-ak tisuća kuna. "Zasadili smo i grah kojem je prinos prepolovljen zbog visokih temperatura", priča nam ovaj povrćar dodavši da su podbacili i krastavci kornišoni i to za 80 posto jer su vrući vjetrovi bili ključni za odumiranje njihove loze.

"Prijavili smo štetu na temelju elementarne nepogode koja je proglašena za našu županiju. Što se tiče financijske pomoći od države ne očekujemo ništa", napominje naš sugovornik. Njima je, kaže, dovoljno da se zakonskim uredbama uvede red na tržištu i proizvodnji te zaštiti domaći proizvod i da mu se prednost pomoću carinskih politika.

Što će biti sa sojom?

Velike količine kiše mogle bi utjecati i na urod soje. "Nakon kiše se mahune osuše i pucaju pa zrno ispada van", kaže nam Marko Brkanić, ratar iz Donjeg Miholjca koji je, srećom, prije jučerašnje kiše uspio ovršiti kukuruz.

Kako je objavilo Ravnateljstvo civilne zaštite jučerašnje nevrijeme je zahvatilo područja Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije te grada Zagreba.

"Velika materijalna šteta nastala je na krovovima obiteljskih kuća, poslovnih objekata, vozilima te osnovnoj školi u Čazmi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji", navode. Kako kažu, zbog oštećenja dalekovoda na tom je području došlo i do prekida u opskrbi električnom energijom.

Nevrijeme praćeno vjetrom, tučom te kišom zahvatilo je i područje Grubišnog Polja i općine Berek, gdje je uzrokovalo materijalnu štetu na objektima i vozilima. Najviše intervencija vatrogasci su imali upravo na tim područjima. 

Oštećeni krovovi i padovi stabla bili su najčešća dojava u Osječko-baranjskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. U OBŽ najviše su pogođena područja Našica, Valpova, Josipovca i Osijeka. Slična situacija i na području Slatine i Orahovice.


Fotoprilog


Tagovi

Nevrijeme Štete Ivan Despetović Marko Brkanić Čazma


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!