Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivoš
  • 31.10.2016. 16:30

Od mirovine nemaju puno pa uzgajaju buče na 25 ha!

Oboje su u mirovini, ali od nje teško žive pa su odlučili raditi u poljoprivredi da bi imali dodatne prihode. Supružnici Ivoš predano rade i uzgajaju bundeve, suncokret i lan.

  • 3.887
  • 546
  • 0

Opg Ivoš postoji već osam godina. Nositelji su gospodin Luka i njegova žena. Sve poslove rade zajednički, a pomažu im ostali članovi obitelji. "Oboje smo bili u radnom odnosu i nakon što smo prestali raditi i otišli u mirovinu vidjeli smo da od nje teško možemo živjeti te ssmo odlučili raditi da bi imali dodatne prihode. Suprug radi poljoprivredu već duže godina, pa se odlučio na proizvodnju buča", priča gospođa Ivoš. Na 70 hektara proizvode suncokret i lan, a bundeve na 25 hektara.

Prerada toplo-prešanog ulja i brašna

"Koštice se samelju i onda se u koštice stavlja voda tako da se dobije kompaktna smjesa koja ide na prženje. Smjesa se peče oko pola sata i nakon toga ide unutra u prešu i kako se ta preša tiska dobiva se pogača, a s druge strane van ide ulje i onda ta pogača pod pritiskom postane suha, jer se iz nje iscjedi ulje, pa se pogača samelje u brašno", objašnjavaju Ivoši.

Široki asortiman hladno prešanih ulja

U ponudi imaju hladno prešana ulja od kameline, lana, suncokreta, od koštica marelica i oraha, konoplje, hladno bučino ulje, a od toplih prešanih ulja imaju 100% čisto bučino ulje i miješano salatno bučino ulje. Hladno prešano ulje je dobro za muškarce koji imaju probleme s prostatom, kažu Ivoši.

Zna se prepoloviti urod ako se ne koristi na vrijeme zaštita

Nakon što se iskombiniraju mokre koštice, u roku od 24 h moraju ići u sušaru na pranje i sušenje te se nakon toga vjetre, čiste i skladište, a iza toga se prerađuju u ulje. Od bolesti imaju problema sa peronosporom koja se javlja u obliku paleži na listovima te se listovi počnu sušiti. Čim vide pjege na listu prskaju ih, a nekada ako se zakasni zna se i prepoloviti urod. Koriste preventivna zaštitna sredstva, a prihrana je preko lista.

Nikada se ne zna kada i koliko će biti poticaja

Korisnici su poticaja koji im pomažu jako puno, samo bilo bi dobro, kažu, da redovito dolaze pa bi imali više entuzijazma za rad. "Nikada se ne zna kada i koliko će biti poticaja pa nas se uvijek malo zakine." Prinos tikava po hektru bude od 500 do 1.500 kg, ovisno o godini.

Imaju velik broj kupaca po cijeloj Hrvatskoj

Proizvode promoviraju na sajmovima, ali i na kućnom pragu se jako puno proda. Imaju jako velik broj kupaca po cijeloj Hrvatskoj i ljudi su zadovoljni sa njihovim proizvodima i vraćaju im se. Šalju im pakete poštom te će biti zadovoljni ako tako i ostane. Proizvode kupuju i stariji, ali kupuje i sve više mladih.


Tagovi

Buče Pogača Ulja


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!