Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćarstvo
  • 01.03.2009.

Očuvajmo i zaštitimo stare sorte povrća

  • 4.197
  • 202
  • 0

Klimatska i zemljišna raznolikost Hrvatske te duga tradicija u uzgoju povrća razlogom su prisustva u proizvodnji velikog broja sorti i ekopopulacija povrća različitih osobina. Ljudskim migracijama, trgovinom i razmjenama sjeme različitih povrtnih kultura dolazilo je u različite krajeve, a samo ono koje se najbolje prilagodilo lokalnim uvjetima, davalo zadovoljavajuce prinose i kvalitetu služilo je za daljnju reprodukciju. Spontanim križanjima, prirodnom selekcijom pod utjecajem okoline i pažljivim odabirom uzgajivaca u mnogim su našim krajevima stvorene brojne vrijedne ekopopulacije povrća.

Sve većom komercijalizacijom povrćarske proizvodnje, nestajanjem tradicionalnih seljačkih vrtova i depopulacijom ruralnog prostora genetski fond i biološka raznolikost povrtnih vrsta na području čitave Hrvatske, a time i u našoj županiji izrazito su ugroženi od trajnog nestanka. Nažalost u Hrvatskoj iako se godinama zna da su mnoge vrijedne domaće sorte i ekopopulacije nestale, a velikom broj to prijeti, tek potkraj prošle godine formirano je Povjerenstvo za zaštitu biljnih genetskih resursa čiji je prioritetni zadatak izrada Nacionalnog programa očuvanja, zaštite i održivog korištenja biljnih genetskih resursa te osnivanje banke biljnih gena koja bi vodila sustavnu brigu u prikupljanju, identifikaciji, regeneraciji i čuvanju od trajnog gubitka ugroženih sorti i populacija biljnih vrsta.

U svrhu očuvanja biološke raznovrsnosti Radna grupa za povrće Povjerenstva za biljne genetske izvore Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske u suradnji s Koprivničko - križevačkom županijom i Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima uz potporu Agencije za međunarodni razvoj Kraljevine Švedske na području Koprivničko križevacke županije pokreću Pilot projekt prikupljanja sjemena starih domaćih sorti i ekopopulacija povrća uz pomoć učenika svih osnovnih i srednjih škola na području Županije.

Projektom se želi osobnim sudjelovanjem svakog učenika podići svijest mlade generacije o održivom razvoju i potrebi zaštite i očuvanja biološke raznolikosti.

Akcija prikupljanja traje dva tjedna u proljeće (26. 03 - 06. 04.) i dva tjedna u jesen (15. 10. - 26. 10). Sakuplja se samo sjeme domaćih sorti i ekopopulacija povrća te reprodukcijski materijal vrsta koje se razmnožavaju vegetativno (npr. češnjak, luk i dr.). Po završetku akcije prikupljanja djelatnici Visokog gospodarskog učilišta prikupit će sakupljeni materijal nakon čega će se napraviti inventarizacija, determinacija, regeneracija i pripremiti sjeme za dugoročno čuvanje u Nacionalnoj banci biljnih gena Republike Hrvatske.

U svrhu stimulacije učenika i nastavnika po završetku prikupljačke akcije učenik koji prikupi najviše različitih uzoraka nagradit će se digitalnim fotoaparatom, razred koji proporcionalno broju učenika prikupi najviše uzoraka jednodnevnim izletom u nacionalni park Plitvička jezera, a njihov nastavnik vikend aranžmanom u nekom od jadranskih hotela. Područna, osnovna ili srednja škola koja srazmjerno broju učenika prikupi najviše uzoraka dobiva prijenosno računalo i LCD projektor.

Iskustva iz provedbe projekta na nivou naše županije služit će idućih godina za provođenje projekata na području čitave Hrvatske.

Uključimo se u projekt i sačuvajmo naše biološko nasljeđe na dobrobit generacija koje dolaze jer u sjemenu sadašnjosti leži cvijet budućnosti.

Autor: Prof. dr. Zdravko Matotan


Izvori

Povrće.com


Tagovi

Povrćarstvo Ekološki proizvodi Uzgoj povrća

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]