Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćarstvo
  • 01.03.2009.

Očuvajmo i zaštitimo stare sorte povrća

  • 4.167
  • 202
  • 0

Klimatska i zemljišna raznolikost Hrvatske te duga tradicija u uzgoju povrća razlogom su prisustva u proizvodnji velikog broja sorti i ekopopulacija povrća različitih osobina. Ljudskim migracijama, trgovinom i razmjenama sjeme različitih povrtnih kultura dolazilo je u različite krajeve, a samo ono koje se najbolje prilagodilo lokalnim uvjetima, davalo zadovoljavajuce prinose i kvalitetu služilo je za daljnju reprodukciju. Spontanim križanjima, prirodnom selekcijom pod utjecajem okoline i pažljivim odabirom uzgajivaca u mnogim su našim krajevima stvorene brojne vrijedne ekopopulacije povrća.

Sve većom komercijalizacijom povrćarske proizvodnje, nestajanjem tradicionalnih seljačkih vrtova i depopulacijom ruralnog prostora genetski fond i biološka raznolikost povrtnih vrsta na području čitave Hrvatske, a time i u našoj županiji izrazito su ugroženi od trajnog nestanka. Nažalost u Hrvatskoj iako se godinama zna da su mnoge vrijedne domaće sorte i ekopopulacije nestale, a velikom broj to prijeti, tek potkraj prošle godine formirano je Povjerenstvo za zaštitu biljnih genetskih resursa čiji je prioritetni zadatak izrada Nacionalnog programa očuvanja, zaštite i održivog korištenja biljnih genetskih resursa te osnivanje banke biljnih gena koja bi vodila sustavnu brigu u prikupljanju, identifikaciji, regeneraciji i čuvanju od trajnog gubitka ugroženih sorti i populacija biljnih vrsta.

U svrhu očuvanja biološke raznovrsnosti Radna grupa za povrće Povjerenstva za biljne genetske izvore Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske u suradnji s Koprivničko - križevačkom županijom i Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima uz potporu Agencije za međunarodni razvoj Kraljevine Švedske na području Koprivničko križevacke županije pokreću Pilot projekt prikupljanja sjemena starih domaćih sorti i ekopopulacija povrća uz pomoć učenika svih osnovnih i srednjih škola na području Županije.

Projektom se želi osobnim sudjelovanjem svakog učenika podići svijest mlade generacije o održivom razvoju i potrebi zaštite i očuvanja biološke raznolikosti.

Akcija prikupljanja traje dva tjedna u proljeće (26. 03 - 06. 04.) i dva tjedna u jesen (15. 10. - 26. 10). Sakuplja se samo sjeme domaćih sorti i ekopopulacija povrća te reprodukcijski materijal vrsta koje se razmnožavaju vegetativno (npr. češnjak, luk i dr.). Po završetku akcije prikupljanja djelatnici Visokog gospodarskog učilišta prikupit će sakupljeni materijal nakon čega će se napraviti inventarizacija, determinacija, regeneracija i pripremiti sjeme za dugoročno čuvanje u Nacionalnoj banci biljnih gena Republike Hrvatske.

U svrhu stimulacije učenika i nastavnika po završetku prikupljačke akcije učenik koji prikupi najviše različitih uzoraka nagradit će se digitalnim fotoaparatom, razred koji proporcionalno broju učenika prikupi najviše uzoraka jednodnevnim izletom u nacionalni park Plitvička jezera, a njihov nastavnik vikend aranžmanom u nekom od jadranskih hotela. Područna, osnovna ili srednja škola koja srazmjerno broju učenika prikupi najviše uzoraka dobiva prijenosno računalo i LCD projektor.

Iskustva iz provedbe projekta na nivou naše županije služit će idućih godina za provođenje projekata na području čitave Hrvatske.

Uključimo se u projekt i sačuvajmo naše biološko nasljeđe na dobrobit generacija koje dolaze jer u sjemenu sadašnjosti leži cvijet budućnosti.

Autor: Prof. dr. Zdravko Matotan


Izvori

Povrće.com


Tagovi

Povrćarstvo Ekološki proizvodi Uzgoj povrća

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jaja su među prehrambenim namirnicama koje su najviše poskupjele.