Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 01.08.2014. 10:00
  • Ličko-senjska

Obavijest proizvođačima krumpira

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 77
  • 4
  • 0

Zbog velikih količina oborina koje su pale od zadnje preporuke za zaštitu krumpira od bolesti cime - plamenjače (Phytophtora infestans) i koncentrične pjegavosti lista (Alternaria solani), preporučamo provesti ponovnu zaštitu kako bi sačuvali cimu krumpira kroz što duži period. Naročito je važno da se spriječi zaraza već formiranih gomolja u tlu, jer takvi gomolji uzrokuju propadanje uroda u skladištima.

Pri izboru pripravaka dati prednost onima koji imaju kratku karencu kao npr. Ranman Top (K-7 dana) ili Shirlan 500 SC (K-7 dana) ili Sheila (K-7 dana) ili Shakal 500 SC (K-7 dana). Moguće im je dodati i jedan od pripravaka za suzbijanje koncentrične pjegavosti: npr. Signum DF (K-14 dana) ili Difcor EC (K-30 dana). Pri odabiru pripravka voditi računa da se u jednoj vegetacijskoj sezoni pojedina aktivna tvar koristi onoliko puta koliko je dozvoljeno, te paziti na mogućnost miješanja pripravaka.

Ovisno o zdravstvenom stanju cime, da bi spriječili prijelaz bolesti na gomolje krumpira, moguće je najkasnije 10-14 dana prije vađenja krumpira provesti kemijsko uništavanje cime (desikacija). U tu svrhu dopuštena je primjena pripravka Basta (K-14 dana) ili Reglon Forte (K-10 dana). Na manjim parcelama preporuka je mehanički pokositi cimu.

Obavezno prije primjene sredstva pročitati priloženu uputu koja se dobije prilikom kupnje sredstva, te se pridržavajte svih mjera opreza.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju ratarskih kultura za 2014. godinu. Primijeniti fungicide koji su dozvoljeni za primjenu u integriranoj proizvodnji na temelju podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS sustav), tražilica na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Potrebno je najmanje navesti trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, kulturu koja se tretira, količinu primijenjenog sredstva te veličinu tretirane površine (Pravilnik o uspostavi akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida - NN br. 142/12; Zakon o održivoj uporabi pesticida - NN br. 14/14).

Ne zaboravite na obavezu pravilnog postupanja s praznom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja.

Martina Orešković, dipl. inž. agr.
e-mail: Martina.Oreskovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner