Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 03.04.2014. 12:00
  • Ličko-senjska

Obavijest proizvođačima krumpira

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 67
  • 3
  • 0

Uskoro će započeti pripreme za sadnju krumpira. Kako je u prošloj godini na pojedinim lokalitetima uočena veća šteta na gomoljima krumpira od zemljišnih štetnika - žičnjaci, grčice hrušta, gusjenice sovica, rovac, preporučamo da se izvrši pregled tla na njihovu prisutnost.

Pregled tla na zemljišne štetnike obavlja se kopanjem jama dimenzija 25x25, a dubina jame odgovara jednoj duljini lopate (25 cm). Sva zemlja iz jame se stavi na prostirku, mrvi te detaljno pregleda na prisutnost štetnika. Prosječan broj jama za male parcele iznosi 5-8 jama, a za parcele od 1-5 ha iznosi 8-14 jama. Da bi se dobio broj pojedinog štetnika po m² treba izbrojiti pojedinačno svakog štetnika, pomnožiti dobiveni broj sa 16 te podijeliti s brojem jama.

Kad se nađe više od jednog žičnjaka, grčice hrušta, gusjenice sovice na m², odnosno 0,5 rovca na m² potrebne su mjere zaštite koje treba provesti prije sadnje odnosno u vrijeme sadnje, unošenjem u tlo insekticidnih granula na dubinu 3 - 8 cm ili prskanjem tla.

Kod slabih i srednje jakih zaraza prednost treba dati primjeni u redove jer se postižu uštede, a čuvaju se korisni insekti u tlu. Za suzbijanje mogu se koristiti slijedeći pripravci: Dursban G-7,5, Finish G-7,5, Finish E-48, Dursban E-48, Callifos 48 EC, Pyrinex 48 EC, Kentaur G 5, Force 1,5-G.

Navedena sredstva nije dopušteno koristiti u mladom krumpiru. Pripravcima Dursban G-7,5, Finish G-7,5, Finish E 48 i Callinofos 48 EC prestaje važiti dozvola i ukidaju se s 01.01.2013. Prodaja zaliha dozvoljena je do 01.07.2013., a maloprodaja i uporaba do 01.07.2014.

U integriranoj proizvodnji krumpira preventivna primjena zemljišnih insekticida za tretiranje tla je dopuštena isključivo u trake, a može se izvoditi samo s posebnom opremom uz sadilice krumpira.

Obavezno prije primjene pripravaka pročitati priloženu uputu koja se dobije prilikom kupnje, te se pridržavajte svih mjera opreza. Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Potrebno je najmanje navesti trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, kulturu koja se tretira, količinu primijenjenog sredstva te veličinu tretirane površine (Pravilnik o uspostavi akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida - NN br. 142/12; Zakon o održivoj uporabi pesticida - NN br. 14/14). Također ne zaboravite na obavezu pravilnog postupanja s praznom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja.

Martina Orešković, dipl. inž. agr.
E-mail: Martina.Oreskovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]