Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 19.03.2014. 09:30
  • Bjelovarsko-bilogorska

Obavijest proizvođačima krumpira

Obaviještavaju se proizvođači krumpira neka izvrše preventivnu zaštitu od zemljišnih štetnika

  • 143
  • 9
  • 0

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije toplo vrijeme uvjetovalo je prosušivanje tla i omogućilo da se krene u pripremu za sadnju krumpira. Jedna od prvih mjera je i suzbijanje zemljišnih štetnika ako za to postoji potreba.

Najvažniji zemljišni štetnici na krumpiru su žičnjaci, sovice pozemljuše, grčice hrušta. Za suzbijanje ovih štetnika koriste se granulirani ili tekući insekticidi. Njihova primjena nije dozvoljena kod mladog krumpira, a primjena širom dopuštena je samo u slučaju jakog napada ovih štetnika i to u konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Kod većine ovih preparata potrebno je unošenje u tlo na dubinu od 5-10 cm. U integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji smiju se koristiti samo primjenom u trake ili redove.

Preporučuje se primjeniti sredstva na bazi: klorpirifosa - Callifos 48 EC*, Dursban G-7,5*, Finish G-7,5*, Finish E-48* (karenca 91 dan), Pyrinex 48 EC, Nufos, Dursban E-48, Kentaur G 5; *dozvole istekle ,krajnji rok prodaje i primjene je 1.7.2014., teflutrina - Force 1,5-G samo u redove (karenca 91 dan).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te popuniti evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a sve je to propisano: Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonm o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Povrćarstvo SZB Žičnjaci Sovice pozemljuše Grčice hrušta Insekticidi


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?