Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 25.07.2014. 11:00
  • Ličko-senjska

Obavijest povrtlarima

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 46
  • 2
  • 0

Zbog promjenjivih vremenskih uvjeta i obilja vlage preporučamo da se ponovi zaštita krumpira od bolesti cime - plamenjače (Phytophtora infestans) i koncentrične pjegavosti lista (Alternaria solani) kako bi sačuvali cimu krumpira kroz što duži period.

Naročito je važno da se spriječi zaraza već formiranih gomolja u tlu, jer takvi gomolji uzrokuju propadanje uroda u skladištima. Pri izboru pripravaka postupiti po preporuci od 14. srpnja. 2014. godine.

Pri odabiru pripravka voditi računa da se u jednoj vegetacijskoj sezoni pojedina aktivna tvar koristi onoliko puta koliko je dozvoljeno, te paziti na mogućnost miješanja pripravaka. Tretiranje obavljati u jutarnjim ili predvečernjim satima.

Ovisno o zdravstvenom stanju cime, da bi spriječili prijelaz bolesti na gomolje krumpira, moguće je najkasnije 10-14 dana prije vađenja krumpira provesti kemijsko uništavanje cime (desikacija). U tu svrhu dopuštena je primjena pripravka Basta (karenca 14 dana) ili Reglon Forte (karenca 10 dana).

Obavezno prije primjene sredstva pročitati priloženu uputu koja se dobije prilikom kupnje sredstva, te se pridržavajte svih mjera opreza.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju ratarskih kultura za 2014. godinu. Primijeniti fungicide koji su dozvoljena za primjenu u integriranoj proizvodnji na temelju podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS sustav), tražilica na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Potrebno je najmanje navesti trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, kulturu koja se tretira, količinu primijenjenog sredstva te veličinu tretirane površine (Pravilnik o uspostavi akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida - NN br. 142/12; Zakon o održivoj uporabi pesticida - NN br. 14/14).

Ne zaboravite na obavezu pravilnog postupanja s praznom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja.

Martina Orešković, dipl. inž. agr.
e-mail: Martina.Oreskovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije