Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 06.05.2014. 10:00
  • Virovitičko-podravska

Obavijest povrtlarima!

Obavijest Savjetodavne službe za povrtlare.

  • 54
  • 2
  • 0

Preporuka je uzgajivačima celera na otvorenom da izvrše zaštitu lisne mase protiv pjegavosti lista celera. Navedenoj bolesti pogoduje prohladno vrijeme i duži period vlaženje lista. Simptomi bolesti vidljivi su na plojci lista kao žute pjege na listu koje kasnije posmeđe, promjera su i preko 1 cm. Kod jake zaraze cijeli list je prekriven pjegama te može doći do sušenja i na kraju propadanja biljke radi smanjenja asimilacijske površine. Spore gljivica šire se zaraženim sjemenom ili sporama koje su u tlu aktivne dvije godine, tako da je važno poštivati plodored i sijati zdravo certificirano sjeme te zaoravati biljne ostatke. Zaštita protiv navedenih bolesti fungicidima su preventivne.

Fungicidi registrirani za suzbijanje bolesti na celeru su:

  • siva pjegavost: Daconil 720 SC, Dihtane DG Neotec, Modra galica, Ortiva, Plavi kamen, Score 250 EC
  • pepelnica, hrđa, pjegavost i koncentrična pjegavost: Difcor
  • pjegavosti: Polyram DF

Preporuka je uzgajivačima salate na otvorenom da izvrše zaštitu protiv bijele truleži i sive plijesni nakon obilnih kiša. Biljke mogu biti napadnute u svim fazama razvoja. Simptomi bijele truleži su truljenje biljke i gusti bijeli micelij na korijenovom vratu u kojem nastaju crni sklerociji, a simptomi sive plijesni su truljenje donjih listova i korijenovog vrata. Zaraženi dijelovi su prekriveni sivom nakupinom micelija. Preventivna zaštita protiv navedenih bolesti ograničenje navodnjavanja i sprječavanje zadržavanja vode u tlu, odstranjivanje bolesnih biljaka, sadnja biljaka na foliju i gredice, plodored. Kemijska zaštita fungicidima koji su registrirani:

  • siva plijesan: Pyrus 400 SC, Signum, Switch 62,5 WG
  • bijela trulež: Signum, Switch 62,5 WG

Sve dozvoljene pripravke, zajedno sa uputama, registracijama i dozvolama mogu se pronaći na Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Važno je voditi računa o karenci primijenjenog sredstva, sve korištene pripravke upisivati u evidenciju sredstava za zaštitu bilja. Pridržavati se uputa na etiketi primijenjenog sredstva.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail: Ana-Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]