Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 29.12.2022. 15:00

Novo biološko sredstvo protiv bakterijskog uvenuća

Sredstvo, kažu iz tvrtke Global Agro, spriječava brojne infekcije bakterijama i predstavlja revoluciju u sektoru zaštite bilja.

Foto: Depositphoto/Amaviael
  • 1.587
  • 121
  • 0

Bakterijsko uvenuće koje izaziva Ralstonia solanacearum je izuzetno opasna bolest koja može uzrokovati gubitke prinosa od 35 do 90 posto. Oštećuje više od 200 vrsta usjeva, posebno rajčicu. 

Otkriveno je biološko sredstvo koje ima izuzetnu efikasnost kada je u pitanju ovaj uzročnik bolesti, ali i mnogi drugi, prenosi NewsWires.

Novi spoj daje efikasnu zaštitu

Bakterija ostvaruje infekciju biljke, ulazi kroz rane na korijenju, vrhove i sekundarne dijelove korijena koji izbijaju. Zatim prodire u dublje tkivo, konačno dostižući vaskularni sustav. Ovaj patogen preživljava u zaraženom zemljištu nekoliko godina bez usjeva.

Od nje je teško obaviti zaštitu, a moguća je samo potpunom dezinfekcijom zemljišta. Zato je značajno otkriće kompanije Global Agro iz Južne Koreje koja je objavila da je razvila učinkovito i praktično biološko rješenje za kontrolu R. solanacearum.

Novi spoj, nazvan DR-08, stvoren na bazi Bacillus methlylotrophichus, pronađenog u zemljištu, siguran je za ljude i okolinu. A, kroz terenska ispitivanja komercijalno je dokazana efikasnost.

"Jedan terenski test pokazao je 84,7 posto kontrolne vrijednosti u usporedbi s netretiranom parcelom za rajčice”, rekao je direktor odjela za marketing Global Agro Donglion Kim.

Kontrola bolesti

Patentirani mikrob ima širok spektar za kontrolu bolesti. Omogućava mu da kontrolira patogen Xanthomonas što znači da se ovo rješenje može primijeniti na X. campestris, X. arboicola, X. axonopodis koji izazivaju bolesti paprike, breskve i agruma. 

Preporučuje se primjena korištenjem sustava za navodnjavanje u intervalima od pet do sedam dana za bolesti koje se prenose iz zemljišta, a moguća je i folijarna primjena prskanjem. Primjena otkrića može donijeti nevjerovatnu promjenu u sektoru zaštite bilja, ali i upotrebne otrovnih tvari i zaštite okoliša. 


Tagovi

Ralstonia solanacearum Zaštita bilja Bakterijsko uvenuće DR-80


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.