• Crveni luk
  • 06.02.2019. 12:00

Nizozemski luk: Zalihe su pri kraju?

U Nizozemskoj imaju rješenje - uvozni program, a sve kako bi nadopunili svoje zalihe.

Foto: Flickr/Thad Zajdowicz
  • 793
  • 122
  • 0

U čitavoj Europi nedostaje crvenog luka zbog čega i Nizozemska, zemlja koja tim povrćem snabdijeva gotovo čitavu Europu, uvozi luk iz drugih dijelova svijeta te ih distribuira dalje. 

"Često se u drugim zemljama smatra kako mi u Nizozemskoj uvijek imamo previše luka. Kažu kako zbog toga luk više ne može ostvariti dobru cijenu. Međutim, ove godine se pokazalo suprotno", tako ovogodišnju sezonu opisuje Erik Waterman iz nizozemske kompanije Waterman Onions

Waterman kaže kako za njihovim lukom ima potražnje iz cijele Europe. "Dugo je naš luk bio skuplji od onoga u susjednim zemljama. Cijene su sada u nekim zemljama jednake nizozemskim, a negdje čak i više. Inozemna potražnja je uglavnom ograničena na najjeftiniji luk, onaj manje veličine", kaže Waterman otkrivši kako nizozemskog luka sigurno neće ponestati, iako, zalihe su pri kraju, navodi Freshplaza

Naglašava kako statistike pokazuju da je i Njemačka u nedostatku luka već dva, tri mjeseca. 

Njihovo rješenje je uvozni program, kako bi nadopunili svoje zalihe. "Već sada uvozimo luk iz Kine i Južne Afrike. Na putu je luk iz Novog Zelanda, Čilea, Argentine pa ćemo uspjeti zadovoljiti potražnju naših klijenata", najavljuje Waterman. 

Podsjetimo, kako su cijene sjemenskog luka itekako veće u odnosu na prošlu godinu, a razlog je suša koja je prošle godine pogodila zapad Europe. 


Tagovi

Crveni luk Nizozemska Cijena Potražnja Uvoz


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi