Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspirativna poljoprivreda
  • 26.03.2017. 07:30

Nešto zuji u rumunjskim plastenicima

Inovativna praksa za oprašivanje bilja u staklenicima dolazi iz Rumunjske!

Foto: bigstockphoto.com, drabanth
  • 2.287
  • 141
  • 0

Curtici je selo u županiji Arad u Rumunjskoj. Područje je poznato po rajčicama koje se uzgajaju u staklenicima, a prodaju se na tržnicama u obližnjim gradovima.

Oprašivanje biljaka vitalan je dio procesa, a ovi proizvođači se koriste hormonskim sprejem kako bi stimulirali rast voća. No ova metoda zahtijeva mnogo vremena, truda i rezultati nikada nisu onakvi kakvima se nadaju. Tako se često okreću alternativnim rješenjima koja povećavaju kvalitetu, reduciraju troškove i održavaju opskrbljenost lokalnih tržnica.

Inspiracija iz rumunjskih plastenika

Donedavno, proizvođači u regiji su koristili većinom biljne hormone kako bi zamijenili oprašivanje svojih rajčica iz staklenika. Cvjetovi rajčice proizvode hormon auksin kada se oplode, što dalje stimulira biljku da proizvede plod - voće.

Kutije pune bumbara

Kako bi zamijenili ovaj proces, koriste se sprejevi koji sadrže sintetičku verziju ovog hormona. Kada se na cvjetove rajčice primijeni ovaj sprej, voće se proizvodi bez polinacije ili oprašivanja (partenokarpija).

No, ova praksa odlazi u prošlost. Danas je normalno da posao oprašivanja odrade bumbari. Poljoprivrednici su otkrili da su trenutno kutije s bumbarima sve traženiji proizvod na tržištu. Zahvaljujući ovim kutijama, farmeri mogu pustiti pčele koje žive do osam tjedana kako bi oprašile biljke u plasteniku u isto vrijeme.

Kada završe, mogu napraviti isto u obližnjim voćnjacima.

Čovjek ne može ono što može bumbar

Prijašnje metode korištenja hormona bile se dugotrajne i zahtijevale ručni rad. To je rezultiralo visokim proizvodnim troškovima, a kvaliteta i okus rajčica nije uvijek bio idealan.

Ciprian Nincu, iz sela Curtici dosjetio se kutija s bumbarima prije neke četiri godine. Eksperimentirao je u svojim staklenicima, a nakon svoh iskustva, uvjeren je da "bumbari mogu ono što čovjek ne može, radi se o preciznosti i tajmingu oprašivanja, a bumbari su tu majstori". Kaže da su rajčice oprašene na ovaj način i bolje kvalitete.

I drugi su slijedili njegov primjer.

Gheorghe Cosma, jedan lokalni proizvođač vrlo je zadovoljan rezultatima: "Bumbari oprašuju ekološki i naše povrće ima pravi okus, kupci su zadovoljni". Ekonomski rezultati potvrđuju sve navedeno. Troškovi bumbara za 50% su manji nego prskanje hormonima.

Foto: bigstockphoto.com, drabanth


Izvori

EC Europa


Tagovi

Oprašivanje Plastenici Rumunjska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]