Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenski krumpir
  • 22.02.2024. 13:30

Nestašica sjemenskog krumpira, pitanje je hoće li ga biti za sve?

Ekstremna suša diljem Europe dovela je do dramatičnog pada ukupne proizvodnje, kako merkantilnog tako i sjemenskog. Utjecalo je to i na isporuku domaćim distributerima.

Foto: Depositphotos/reinholds.nulle@gmail.com
  • 15.579
  • 884
  • 0

U mnogim poljoprivrednim trgovinama, prema riječima poljoprivrednika, nema dovoljno sjemenskog krumpira. Naime, europska industrija je u krizi zbog vremenskih neprilika prošle godine, koja je bila druga najtoplija zabilježena u Europi.

Ekstremna suša dovela je do dramatičnog pada ukupne proizvodnje, kako merkantilnog tako i sjemenskog. Utjecalo je to i na isporuku domaćim distributerima.

"Nema dovoljno sjemenskog u Europi, to je glavni razlog. Bio je oko 30 posto manji urod općenito, a onda naravno i sjemenskoga", rekao nam je Josip Sedlaček iz tvrtke Solanum iz Jakšića koja se bavi organizacijom proizvodnje sjemenskog krumpira te njegovom distribucijom na području jugoistočne Europe. 

Cijena porasla, no on nikad jeftiniji. Zašto?

Dodaje kako ga ove godine neće dobiti svi koji su ga naručili. Narudžbe su dolazile uvijek sredinom ili čak krajem ožujka, međutim zbog previsokih temperatura ljudi misle da ga treba sijati ranije.

"Narudžbe treba obaviti što prije. Mi ih zaključujemo do kraja prosinca za narednu sezonu. Kod nas je problem jer se većina javlja prekasno, čak u siječnju i veljači, kad već kreću isporuke", poručuje.

Istaknuo je kako su najzastupljenije sorte koje oni nabavljaju u Hrvatskoj Opal, sorta za čips koju isporučuju našim čipsarama, te Belmonda, Labella, Red Lady i Prada. 

Cijene su ove godine više za oko 25 posto od prošle godine, napominje dodajući kako je kod njih trenutno oko 1,70 eura po kilogramu, ovisno o sorti, međutim svaka trgovina zatim određuje svoju maloprodajnu cijenu.

"Budući da 21 godinu radim taj posao, mogu reći da cijena sjemenskog krumpira nikad nije bila manja", kaže i pojašnjava zašto. Uvijek se uspoređivala u odnosu na onaj merkantilni. Za kilogram sjemenskog moralo se dati oko 4-6 kilograma merkantilnog, a ove godine njegova cijena je jako skočila, pa je sada oko 1 euro po trgovinama. Usporedno s time, dolazimo do omjera oko kilogram i pol do dvije merkantilnog za kilogram sjemenskog.

"Tako gledajući, nikad jeftiniji nije bio", zaključuje Sedlaček.

Problem u kalibražama

"Krumpira nema dovoljno u cijeloj sjevernoj Europi gdje su glavni proizvođači. Zastupamo Europlant iz Njemačke koja ima isto taj problem, no imamo malo bolju situaciju nego iz Nizozemske", potvrđuje Klier Dražen iz tvrtke Opal iz Slatine koja je generalni zastupnik i uvoznik za Hrvatsku, a nude različite sorte spomenute njemačke tvrtke, jedne od vodećih europskih proizvođača..

Koja je optimalna temperatura tla za sadnju krumpira?

Isporuke kasne oko dva tjedna, što, kaže, nije toliko strašno, a kupci su već davno počeli s nabavkom sjemena.

"Trenutno je kod naših dobavljača veći problem u kalibražama nego u nedostatku istog. Smatram da će ipak do kraja sezone biti krumpira za sve", poručuje Klier navodeći da su im najzastupljenije sorte Marabel i Bella rosa.

Jeste li vi nabavili svoje količine i na kojoj površini ga planirate sijati? Pišite nam u komentare ispod teksta.


Tagovi

Sjemenski krumpir Josip Sedlaček Solanum Nabavka krumpira Isporuka krumpira Cijena sjemenskog krumpira Opal Slatina


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]