Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Bioplan
 • 11.02.2016. 08:30

Navodnjavanjem do uspješne proizvodnje!

Dizajniranje i odabir sustava navodnjavanja prepustite stručnjacima koji će pronaći optimalno i najbolje rješenje.

 • 883
 • 124
 • 0

Ukoliko želite unaprijediti svoje poljoprivredno gospodarstvo, bez obzira radi li se o opremanju već postojećih nasada ili podizanju novih, navodnjavanje je zasigurno nešto o čemu biste trebali razmisliti kako biste imali bolju tehnologiju proizvodnje s kojom biste povećali i konkurentnost na tržištu.

Bez navodnjavanja nema uspješne poljoprivrede!

U današnje vrijeme navodnjavanje i fertirigacija neophodan su alat za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju. Potreba za navodnjavanjem povećava se iz godine u godinu ne samo zbog tržišnih zahtjeva već i klimatskih promjena koje dovode do sve većih vremenskih oscilacija. Sve češće se događa da se periodi bez kiše produžuju i na nekoliko mjeseci što je svakako pogubno čak i za vrste izrazito otporne na sušu.

Odabir sustava prepustite stručnjacima

Kod odabira sustava za navodnjavanje treba uzeti u obzir brojne parametre, koji se često u praksi zbog nestručnosti ili neznanja zanemaruju. Rezultat su ugradnja neefikasnih, pod ili prekapacitiranih sustava, koji ne ostvaruju zadane ciljeve, a samim time ne postižu planirano povećanje kvalitete i količine prinosa. Iz tih razloga, vrlo je bitno dizajniranje i odabir sustava prepustiti stručnjacima koji će pronaći optimalno rješenje.

Primjer dijela projekta za navodnjavanje sa proračunima

Široka paleta proizvoda tvrtke Bioplan

Bioplan kao tvrtka koja se već sedam godina specijalizirano bavi sustavima za navodnjavanje, svoj uspjeh je postigla pristupom da je svaki nasad sa svojim potrebama jedinstven. Naravno, kako bi se uopće moglo odgovoriti na raznovrsne potrebe potrebno je imati široku paletu proizvoda, koju iz dana u dan unaprijeđuju novim proizvodima.

Bioplan kao zastupnik tvrtke Netafim, vodeće svjetske tvrtke za sustave za navodnjavanje, ostvario je značajne projekte navodnjavanja na području Hrvatske i BiH, ponudivši maslinarima, vinogradarima, voćarima i povrtlarima kvalitetna rješenja i tehnologiju. Stručnjaci i tehničko osoblje tvrtke Bioplan osiguralo je projektiranje, ugradnju i servis sustava za navodnjavanje i prihranu na najzahtjevnijim terenima i uvjetima čime se pozicionirala kao vodeća tvrtka u Hrvatskoj.

Sustav navodnjavanja prilagođava se potrebama biljke

Osnovni cilj je prilagoditi sustav navodnjavanja potrebama biljke uvažavajući klimatske i edafske uvjete, kao i dostupnost vode, te ostale čimbenike kao što su izvor energije i slično.

Primjer regulacije sustava u polju

Projektno rješenje uključuje detaljnje hidrauličke proračune koji omogućuju optimalno kapacitiranje sustava prema mogućnostima nasada i potrebama biljke. Pomoću složenog kompjuterskog softwarea određuje se veličina cijevi, spojnog i ostalog materijala te izrađuje specifikacija materijala.

Najčešće se ugrađuju jedan od dva osnovna principa - kap na kap ili navodnjavanje rasprskivačima, od kojih svaki ima svoje prednosti i primjene.

Glava sustava za navodnjavanje

Sustav mora biti optimalno dizajniran

Bez obzira o kojem se principu radi, bitno je da je sustav optimalno dizajniran u svakoj svojoj osnovnoj komponenti, a to su:

 • Glava sustava - Nalazi se na početku sustava. Svrha joj je da održi čistoću vode (filtracija), stalan tlak s kontrolom i zaštitu sustava
 • Glavna mreža cjevovoda - distribuira vodu do svakog polja PE ili PVC cijevima.
 • Regulacija sustava u polju - omogućava automatsko, hidraulično i manualno otvaranje sekcija navodnjavanja. Podloga je za automatiziranje sustava. Sadrži regulator tlaka (prilagođavanje tlaka parceli), vakum ventil (štiti emiter od vakuum efekta), te može sadržavati pomoćni ulaz za vodu za izvanredne situacije)
 • Razvodna mreža - dovodi vodu do laterale s kapaljkama ili rasprskivačem na svakoj parceli
 • Lateralna mreža kap po kap - sastoji se od Netafim cijevi s integriranim ili ugradbenim samokopenzirajućim kapaljkama i spojnicama, ili rasprkivačima
 • Automatika

Za dugotrajno i optimalno rješenje kojim ćete iz svog nasada postići maksimum javite se tvrtki Bioplan na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Navodnjavanje Bioplan Suša Fertirigacija Netafim Servis za navodnjavanje Kap na kap Navodnjavanje rasprsprskivačima


Partner

Bioplan d.o.o.

Kralja Petra Krešimira bb, 21214 Kaštel Kambelovac, Hrvatska
tel: 021/584-397, e-mail: info@bioplan.hr web: http://www.bioplan.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće,...

Više [+]