Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja presadnica
  • 30.04.2020. 10:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Nastave nema, presadnica ima: učenici posijali, profesori organizirali prodaju!

Imali smo preko 30.000 presadnica, a prije dva tjedna, negdje poslije Uskrsa krenuli smo s prodajom. Jako je velik odaziv, uspjeli smo većinu stvari rasprodati, kaže profesor Marin Marić iz Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.827
  • 1.976
  • 0

I dok su sve ostale škole zatvorene, Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek radi punom parom, a razlog će vas oduševiti. 

Naime, kako presadnice ne bi propale jer se učenici nisu mogli pobrinuti za njih, profesor Marin Marić preuzeo je inicijativu i odlučio biljke prodavati u stakleniku pored škole, a ubrzo su zasukali rukave svi kako oni iz Uprave tako i spremačice i domari koji vrijedno rade svaki dan. 

"Ovo je već treća godina kako smo krenuli u proizvodnju presadnica. Inače učenici to obavljaju u sklopu praktične nastave i u sklopu stručnih predmeta i vježbi, no zbog trenutne situacije, a kako sve ne bi propalo i cijeli trud bio bačen u vodu prodaju smo preuzeli mi, osoblje škole“, rekao nam je M. Marić, profesor strukovnih predmeta. 

Jako velik odaziv, a najviše se prodaju paprike i rajčice

U siječnju i veljači sve je bilo posijano i taman kada su krenuli najveći poslovi vezano za pikiranje i presađivanje, učenici su morali napustiti školu i krenuti s online nastavom.

"Imali smo preko 30.000 presadnica, a prije dva tjedna, negdje poslije Uskrsa krenuli smo s prodajom. Jako je velik odaziv, uspjeli smo većinu stvari rasprodati“, kaže profesor te dodaje kako ljudi najviše kupuju paprike i rajčice.

U školi su proizveli više od 30.000 presadnica 

Ovo je prva godina kako prodaju u svom plasteniku. Inače s biljkama posjećuju razne sajmove kao što je to i onaj najveći Festival cvijeća u Osijeku koji se svake godine održava u svibnju. Prošle godine je bio na prostoru Parka kralja Stjepana Držislava u neposrednoj blizini južnog ulaza u stari grad Tvrđu i Doma hrvatske vojske, a ove godine je nažalost zbog koronavirusa odgođen za neka bolja vremena.  

Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, inače, jedna je od strukovno najopremljenijih škola. U sklopu učeničke zadruge Agrovet proizvode džemove od voća koji učenici sami uzgoje, a također imaju i svoj ocat i vino. "Džemove imamo od breskve, višnje, kupine i jabuke, samo jabuke, šljive i višnje. Što se tiče octa imamo jabučni i vinski. Pošto imamo svoj vinograd proizvodimo sami vino, graševinu, chardonnay i crno“, ističe Marić. 

Otkrio nam je i kako iduće godine planiraju proširiti proizvodnju, a kao najnoviju inovaciju istaknuo je teglice s ljutom paprikom i soli koje se koriste kao dodatak jelu.

Požurite jer presadnica ima sve manje

U svom plasteniku prodaju povrće, cvijeće, začinsko i ljekovito bilje. Od začinskog i ljekovitog bilja prodaju timijan, limunsku travu, pčelinju metvicu (matičnjak), paprenu metvicu (menta), ljekovitu kadulju, origano, mažuran, bosiljak krupnolisni, lavandu, ružmarin, anis...

Katalog ponude presadnica iz plastenika možete pronaći ovdje

Od povrća imaju papriku baburu Vedranu, ajvaricu Kaptur, ljutu i ukrasnu papriku, rajčicu Rally, industrijsku, Volovosko srce te kelj, patlidžan, kupus i cvjetaču.

Osječanke su pohrlile i po cvijeće

Ljubitelji cvijeća mogu kupiti Petuniu, Vincu, Zinniu, Prkos, Kadifica, Plamenu kadulju, Verbenu, Pijetlovu krijestu i brojno drugo. „Cvijeće nam se prodaje, ali ovih dana najbolje nam ide povrće“, kaže voditelj prakse. U posebnoj ponudi imaju i već spomenute džemove i vinski ocat.

Plastenik je otvoren svaki dan od 9 do 11 sati, a cijene svim biljaka su 2,50  ili 5,00 kuna. Moja vam je preporuka, ako želite nešto kupiti da odete što prije jer kao što je rekao i sam profesor potražnja je jako velika i veliki broj presadnica već je sada rasprodano. 

Naravno, moram i napomenuti da se u stakleniku svi djelatnici pridržavaju higijenski mjera. Imaju rukavice i zaštitne maske, a kupci su prvo ulazili jedan po jedan, a sada kako se popuštaju mjere može ih ući i više, ali naravno uz držanje razmaka. Preporučam isto svakome da ima svoje rukavice i masku kako bi osim sebe, zaštitili i sve te ljude koji vrijedno rade.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek Prodaja Presadnice Plastenik Marin Marić Povrće Začinsko bilje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner