Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podloga za rast
  • 01.05.2020. 18:00

Napravite sami supstrat za sadnju rajčice u posudi

Kod sadnje rajčica treba odabrati pravu posudu, ali i drenažu i podlogu za uzgoj što možete izraditi i sami. Također, kod uzgoja u posudama treba pravilno njegovati biljke kako bi uspješno rasle i plodonosile.

Foto: JumpStory
  • 1.979
  • 187
  • 0

Svibanj je pravo vrijeme za sadnju rajčica u posudama, a tom je prilikom važno odabrati dobru podlogu za njihov uspješan rast. Za uzgoj u posudama najbolje su se pokazale cherry rajčice, ali to ne znači da ostale vrste neće uspjeti.

Ovo povrće voli dobro drenirano tlo, stoga kod njegovog uzgoja u loncima treba izbjegavati korištenje gline ili vrtnog tla jer imaju zbijenu strukturu. Zato se s njima miješaju tresetna mahovina, pijesak ili piljevina kako bi tlo postalo pogodno za biljke.

Uzgojite povrće i začinsko bilje na balkonu

Rajčici treba plodna zemlja koje sadrži kompost te ona bogata fosforom i kalijem. Idealan pH tla je od 6 do 6,8, a ukoliko postoje odstupanja, pH možete poboljšati pomoću vapna ili sumpora.

Napravite vlastiti supstrat

Vrtno tlo nije dobro za uzgoj rajčice u posudama i loncima jer je teško i može sadržavati patogene, štetnike i gljivice koji mogu naškoditi biljkama. Također, svaki puta nakon što zalijete biljku u tegli, ono postaje zbijenije jer se u njemu smanjuje količina kisika i kapacitet apsorbiranja vode.

Pinciranje i dekaptiranje: Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Iako postoje gotovi supstrati za sadnju, možete ga izraditi i sami, što je isplativije od kupovine gotovih. Prema Balcony garden web postoje tri recepta za izradu.

Prvi način je da u jednakim omjerima pomiješate vrtno tlo i tresetnu mahovinu s perlitom, vermikulitom ili pijeskom.

Drugi način je da kombinirate u jednakim omjerima vrtno tlo, smrvljene ljuske jaja, koštano brašno i kompost.

Treći način je da pomiješate prethodno natopljena kokosova vlakna, vermikulit, kompost i humus.

Osigurajte im dovoljno velike posude i pravilnu njegu

Prije sadnje na dno posude stavite porozni materijal poput kamenčića, šljunka ili komadića cigle. Kod odabira posude vodite računa da ona bude dovoljno velika, a za rajčicu su najbolje tegle dubine oko 25 cm.

Uzgoj povrća u loncima/teglama

Posađene biljke redovno zalijevajte kako bi tlo bilo vlažno, ali ne i prezasićeno vodom. Najbolje je da vlažnost provjerite prstom. Postavite ih na mjesto koje ima minimalno oko 6 sati sunca dnevno, a idealna su mjesta okrenuta prema jugu ili jugozapadu. Biljke povremeno prihranjujte gnojivom, a potrebno im je osigurati i potporu ili oslonac.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Uzgoj rajčice u posudama Supstrati Podloga za rast


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)