Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podloga za rast
  • 01.05.2020. 18:00

Napravite sami supstrat za sadnju rajčice u posudi

Kod sadnje rajčica treba odabrati pravu posudu, ali i drenažu i podlogu za uzgoj što možete izraditi i sami. Također, kod uzgoja u posudama treba pravilno njegovati biljke kako bi uspješno rasle i plodonosile.

Foto: JumpStory
  • 2.697
  • 187
  • 0

Svibanj je pravo vrijeme za sadnju rajčica u posudama, a tom je prilikom važno odabrati dobru podlogu za njihov uspješan rast. Za uzgoj u posudama najbolje su se pokazale cherry rajčice, ali to ne znači da ostale vrste neće uspjeti.

Ovo povrće voli dobro drenirano tlo, stoga kod njegovog uzgoja u loncima treba izbjegavati korištenje gline ili vrtnog tla jer imaju zbijenu strukturu. Zato se s njima miješaju tresetna mahovina, pijesak ili piljevina kako bi tlo postalo pogodno za biljke.

Uzgojite povrće i začinsko bilje na balkonu

Rajčici treba plodna zemlja koje sadrži kompost te ona bogata fosforom i kalijem. Idealan pH tla je od 6 do 6,8, a ukoliko postoje odstupanja, pH možete poboljšati pomoću vapna ili sumpora.

Napravite vlastiti supstrat

Vrtno tlo nije dobro za uzgoj rajčice u posudama i loncima jer je teško i može sadržavati patogene, štetnike i gljivice koji mogu naškoditi biljkama. Također, svaki puta nakon što zalijete biljku u tegli, ono postaje zbijenije jer se u njemu smanjuje količina kisika i kapacitet apsorbiranja vode.

Pinciranje i dekaptiranje: Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Iako postoje gotovi supstrati za sadnju, možete ga izraditi i sami, što je isplativije od kupovine gotovih. Prema Balcony garden web postoje tri recepta za izradu.

Prvi način je da u jednakim omjerima pomiješate vrtno tlo i tresetnu mahovinu s perlitom, vermikulitom ili pijeskom.

Drugi način je da kombinirate u jednakim omjerima vrtno tlo, smrvljene ljuske jaja, koštano brašno i kompost.

Treći način je da pomiješate prethodno natopljena kokosova vlakna, vermikulit, kompost i humus.

Osigurajte im dovoljno velike posude i pravilnu njegu

Prije sadnje na dno posude stavite porozni materijal poput kamenčića, šljunka ili komadića cigle. Kod odabira posude vodite računa da ona bude dovoljno velika, a za rajčicu su najbolje tegle dubine oko 25 cm.

Uzgoj povrća u loncima/teglama

Posađene biljke redovno zalijevajte kako bi tlo bilo vlažno, ali ne i prezasićeno vodom. Najbolje je da vlažnost provjerite prstom. Postavite ih na mjesto koje ima minimalno oko 6 sati sunca dnevno, a idealna su mjesta okrenuta prema jugu ili jugozapadu. Biljke povremeno prihranjujte gnojivom, a potrebno im je osigurati i potporu ili oslonac.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Uzgoj rajčice u posudama Supstrati Podloga za rast


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.