Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kućno vrtlarstvo
  • 05.01.2018. 15:00

Uzgoj povrća u loncima/teglama

Prednost ovog načina uzgoja biljaka je u tome što omogućava stvaranje vrta na nemogućim mjestima, a čak i tamo gdje uopće nema zemljišta.

Foto: Engin_Akyurt / Pixabay
  • 23.701
  • 139
  • 0

Posljednjih je godina u ekspanziji uzgoj povrća i začinskog bilja u loncima/teglama. Za ovaj vid kućnog vrtlarstva najčešće se odlučuju kućanice u gradovima, jer mogu na svega nekoliko metara kvadratnih imati pravu malu oazu ekološki uzgojenog bilja.

Prednost ovog načina uzgoja biljaka omogućava da se stvori vrt na nemogućim mjestima, a čak i tamo gdje uopće nema zemljišta.

Opredijelite li se za ovaj način uzgoja, uz pomoć plastičnih kadica uspjet ćete maksimalno iskoristiti prostor. Kako bi se vašem kućnom vrtu svi divili, možete je obogatiti loncima ili improviziranim posudama, a možete stvoriti različite stilove. Trenutno je najpopularniji starinski seoski izgled.

Prednosti kućnog vrta

Da biste postali vrtlar, nije vam potrebna škola za to, a u loncima možete uzgajati skoro sve vrste jestivih biljaka: jednogodišnje ili višegodišnje, patuljaste ili penjačice. Zemlja za tegle može se napraviti tako da u njoj uspijevaju vrste koje inače ne bi rasle u svakom vrtnom zemljištu. Ipak, neka pravila moraju se poštivati.

Kako bi vrt uspio, bitno je da se odlučite za bilje koje uspijeva na ovim područjima.

Ekološki uzgoj

Osnovno pravilo eko vrtlarstva je stvaranje zdravog i plodnog zemljišta, koje biljkama zapravo daje sve što im je potrebno. Zato se uzgoj u teglama (zbog male površine) ne može u potpunosti smatrati ekološkim. Ipak, na njih se svakako mogu djelomično primijeniti ekološki principi, uz odgovarajući izbor zemlje i bez upotrebe mineralnih gnojiva i pesticida.

Pravila uzgoja bilja u teglama

Bez obzira na to za koju vrstu tegli ste se opredijelili, trebali bi znati da tegle moraju na dnu imati rupu za cijeđenje vode. Da biste poboljšali drenažu, stavite na dno saksije grublji materijal, prije nego što sipate mješavinu zemlje. Za dodatnu težinu, koristite krupan (3 cm) šljunak.

Želite li da vaše biljke uspijevaju, trebalo bi da koristite ekološku, višenamjensku zemlju kupovnu ili kućne izrade. Ne štedite na kvaliteti. Imajte u vidu da biljke rastu u ograničenom prostoru i da im treba najbolja njega. Zemlja treba odgovarati biljkama koje uzgajate.

Koje biljke možete uzgajati?

Grah

Ovo sigurno znate još od osnovne škole. Grah je povrće koje se najbolje uzgaja u teglama. Da bi njegovali grah u teglici potrebna je tegla od 30 cm dubine. Za bolji razvoj povrća morate provjeriti njihovu dubinu korijena.

Krastavac

Krastavac se može uzgajati u teglama, a sjeme je najbolje posijati u proljeće, kada je temperatura iznad 15 stupnjeva. Kako je krastavac puzavica, biljka se podupire štapovima ili konopcem. Plodovi su zreli poslije 42 dana.

Zelena salata

Zelena salata je jedna od najboljih vrsta povrća za rast u teglama. Sve što je potrebno je uzeti malo plodne zemlje i dodati sjeme. Zemlja mora biti vlažna, a prilikom sadnje ostavite 20 cm razmaka između sadnica. Zelena salata izgleda vrlo dekorativno, poput zelenog cvijeta i može se zasaditi u posebnim teglama.

Vrt u teglici (Niall McNulty / Flickr)

Mrkva

Najbolje sorte mrkve za sadnju u teglama su kratke - baby mrkve. Potrebne su dublje teglice ako želite da rastu duže biljke. Redovno zalijevanje je neophodno.

Cikla

Cikla odlično uspjeva u teglama. Potrebna vam je tegla od najmanje 30 cm dubine, tako da vaša biljka može slobodno rasti.

Patlidžan

Za uzgoj patlidžana vam nije potrebna previše duboka tegla. Neophodna je hranjiva zemlja, a da bi patlidžan održali u tegli morate vezati biljku na kolac.

Kupusnjače

Kupus, karfiol i brokula su vrste povrća koje rastu najbolje u teglama. Ne treba im previše njege.

Krumpir

Krumpir je jedna od najboljih vrsta korjenastog povrća. Za 3-4 krumpira potrebna je tegla dubine oko 30 cm.

Krumpir (Brendan Riley / Flickr)

Grašak

Da bi uzgajali grašak u tegli, potrebna vam je tegla dubine 30 cm, a možete saditi do šest biljaka graška u istom loncu.

Rajčica

Možete zasaditi neke patuljaste sorte rajčice kao što je cherry rajčica. Za ovu vrstu rajčice potrebna je tegla do 15 cm dubine, dok su vam za druge vrste rajčice potrebne tegle dubine oko 30 cm.

Rotkvice

Da bi rotkvice uspješno rasle u teglama potrebno je da raspršite sjeme rotkvice u malom loncu i pažljivo održavate vlažnost zemljišta.

Foto: Engin_Akyurt / Pixabay


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]