Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nanotehnologija
  • 02.11.2016. 10:30

Nanobionički špinat koji detektira eksploziv

MIT inženjeri u listove špinata ugradili su nanocjevčice te ih tako pretvorili u senzore koji mogu detektirati eksploziv!

  • 1.574
  • 169
  • 0

Špinat više nije samo superhrana. Znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology (MIT) od špinata su stvorili bionički detektor za eksploziv.

Takve biljke špinata u stanju su otkriti tragove eksploziva u podzemnim vodama. Ugradnjom sićušnih ugljikovih cjevčica (vaskularna infuzija) unutar listova špinata omogućena je detekcija raznih spojeva. U trenutku kada iz tla upije dušične aromatske spojeve (nitroaromatike), listovi postaju fluorescentni, što se očitava infracrvenom kamerom, prenosi mit.edu.

Komunikacijska barijera između biljaka i ljudi?

Signali se prenose dalje i dolaze do uređaja sličnog smartphone-u koji šalje mail krajnjem korisniku. Cilj biljne nanobionike je uvesti nanočestice u biljne organizme i omogućiti im dodatne funkcije, kažu znanstvenici.

Autori projekta objašnjavaju da su pokazali da je moguće prebroditi komunikacijsku barijeru između biljaka i ljudi te da je tehnika primjenjiva na svaku biljku.

Fluorescentni signali

"Biljke su odlični analitički sustavi. Imaju ekstenzivnu mrežu korijenja u tlu, stalno sakupljaju vodu i mogu transportirati vodu u listove." Prije ovog eksperimenta, razvili su nanocjevčice koje mogu detektirati velik raspon molekula kao što je vodikov peroksid, dopamin (hormon sreće), TNT pa i sarin koji se svrstava u nervne otrove. Kada se ciljana molekula veže za nanocjevčicu, mijenja joj fluorescenciju.

Važno je za znati da biljke mogu detektirati i spojeve unutar vlastitog sustava, što bi moglo otkriti do detalja neistražene fiziološke procese u biljkama, posebno onim ljekovitim koje se koriste primjerice za liječenje raka, poput Catharanthus roseus. Tako bi se mogla i povećati proizvodnja korisnih spojeva.

Ilustracija: MIT


Povezana biljna vrsta

Špinat

Špinat

Sinonim: Spanać | Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Špinat je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Tagovi

Špinat Eksploziv Nanotehnologija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]