Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od korova
  • 05.04.2016. 12:30

Nakon sjetve blitve, cikle, stočne repe - zaštita!

Nakon sjetve, a prije nicanja blitve, cikle i stočne repe, Savjetodavna služba preporuča herbicide kojima se može provesti zaštita od korova.

Foto: condesign/pixabay.com
  • 2.496
  • 31
  • 0

Nakon sjetve, a prije nicanja blitve, cikle i stočne repe, zaštita od korova može se provesti primjenom slijedećih herbicida:

Oblix 500 (etofumesat) je dozvoljen za primjenu u blitvi, cikli i stočnoj repi. Primjenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova nakon sjetve, a prije nicanja (pre-em) u količini 2 l/ha ili nakon nicanja (post-em) u razdvojenoj (split) aplikaciji u količini 0,6 + 0,6 l/ha. Prvo tretiranje provodi se kada usjev ima razvijena najmanje dva lista (BBCH 12), a drugo tretiranje 7-10 dana nakon prvog.

Broj tretiranja u vegetacijskoj sezoni: jedno u maksimalnoj količini 2 l/ha prije nicanja ili u dvije razdvojene primjene nakon nicanja u maksimalnoj količini 1,2 l/ha. Utrošak vode: 200-240 l/ha.

Primjena jednokratna ili u razdvojenoj aplikaciji

Bettix WG (metamitron) je dozvoljen za primjenu u blitvi, cikli i stočnoj repi. Primjenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i nekih travnih korova. Može se primijeniti jednokratno ili u razdvojenoj (split) aplikaciji. Jednokratna primjena u količini 3 kg/ha: nakon sjetve a prije nicanja kulture ili nakon nicanja kulture kada su korovi u stadiju razvoja 2 - 3 prava lista.

Višekratna primjena u dva ili tri navrata i to: prvi puta: nakon sjetve a prije nicanja, u količini 1 - 1,7 kg/ha, drugi puta: kada kultura razvije prvi par listova, u količini 1 - 1,7 kg/ha te treći puta: nakon 6 - 14 dana, također u količini 1 - 1,7 kg/ha. Može se primijeniti prskanjem od faze prvog pravog lista do 8 razvijenih listova (BBCH 11-18) kulture. Utrošak vode: 200-400 l/ha.

U fazi nakon nicanja preporuča se i herbicidno ulje

Goltix WP 70, Goltix WG 70, Goltix SC 700 i Goltix WG 90 (metamitron) dozvoljeni su za primjenu u stočnoj repi za suzbijanje širokolisnih korova. Primjena nakon sjetve prije nicanja ili nakon nicanja u dvije razdvojene aplikacije. U fazi nakon nicanja preporuča se uz primjenu herbicidnog ulja. Maksimalni broj tretiranja u vegetaciji tri puta.

Better 65 WG (kloridazon) se primjenjuje u stočnoj repi za suzbijanje širokolisnih korova prije sjetve, nakon sjetve prije nicanja ili nakon nicanja. Razmaci tretiranja su 5-15 dana što ovisi o klimatskim i edafskim faktorima.

Na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava nalaze se detaljne upute o primjeni navedenih sredstava za zaštitu bilja, te ih koristiti prema uputama, savjetuje dr.sc. Mirna Ceranić iz Savjetodavne službe.

Foto: condesign/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Blitva lisnata

Blitva lisnata

Sinonim: - | Engleski naziv: Leaf beet | Latinski naziv: Blitva lisnata Beta vulgaris L. ssp. Vulgaris var. cicla

Blitva je dvogodišnja biljka. U prvoj godini razvije dubok i razgranat korijen, koji je u gornjem dijelu zadebljan, skraćenu stabljiku i rozetu lišća. U drugoj godini razvije se... Više [+]

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Stočna repa

Stočna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Fodder beet | Latinski naziv: Beta vulgaris L. spp. crassa

Stočna repa potječe iz Sredozemnog i Atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prilikom vađenja, a korijen tijekom zimskog razdoblja.... Više [+]

Tagovi

Blitva Cikla Stočna repa Herbicidi Korovi Tretiranje Savjetodavna služba


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]