• Zaštita od korova
  • 05.04.2016. 12:30

Nakon sjetve blitve, cikle, stočne repe - zaštita!

Nakon sjetve, a prije nicanja blitve, cikle i stočne repe, Savjetodavna služba preporuča herbicide kojima se može provesti zaštita od korova.

Foto: condesign/pixabay.com
  • 1.212
  • 31
  • 0

Nakon sjetve, a prije nicanja blitve, cikle i stočne repe, zaštita od korova može se provesti primjenom slijedećih herbicida:

Oblix 500 (etofumesat) je dozvoljen za primjenu u blitvi, cikli i stočnoj repi. Primjenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova nakon sjetve, a prije nicanja (pre-em) u količini 2 l/ha ili nakon nicanja (post-em) u razdvojenoj (split) aplikaciji u količini 0,6 + 0,6 l/ha. Prvo tretiranje provodi se kada usjev ima razvijena najmanje dva lista (BBCH 12), a drugo tretiranje 7-10 dana nakon prvog.

Broj tretiranja u vegetacijskoj sezoni: jedno u maksimalnoj količini 2 l/ha prije nicanja ili u dvije razdvojene primjene nakon nicanja u maksimalnoj količini 1,2 l/ha. Utrošak vode: 200-240 l/ha.

Primjena jednokratna ili u razdvojenoj aplikaciji

Bettix WG (metamitron) je dozvoljen za primjenu u blitvi, cikli i stočnoj repi. Primjenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i nekih travnih korova. Može se primijeniti jednokratno ili u razdvojenoj (split) aplikaciji. Jednokratna primjena u količini 3 kg/ha: nakon sjetve a prije nicanja kulture ili nakon nicanja kulture kada su korovi u stadiju razvoja 2 - 3 prava lista.

Višekratna primjena u dva ili tri navrata i to: prvi puta: nakon sjetve a prije nicanja, u količini 1 - 1,7 kg/ha, drugi puta: kada kultura razvije prvi par listova, u količini 1 - 1,7 kg/ha te treći puta: nakon 6 - 14 dana, također u količini 1 - 1,7 kg/ha. Može se primijeniti prskanjem od faze prvog pravog lista do 8 razvijenih listova (BBCH 11-18) kulture. Utrošak vode: 200-400 l/ha.

U fazi nakon nicanja preporuča se i herbicidno ulje

Goltix WP 70, Goltix WG 70, Goltix SC 700 i Goltix WG 90 (metamitron) dozvoljeni su za primjenu u stočnoj repi za suzbijanje širokolisnih korova. Primjena nakon sjetve prije nicanja ili nakon nicanja u dvije razdvojene aplikacije. U fazi nakon nicanja preporuča se uz primjenu herbicidnog ulja. Maksimalni broj tretiranja u vegetaciji tri puta.

Better 65 WG (kloridazon) se primjenjuje u stočnoj repi za suzbijanje širokolisnih korova prije sjetve, nakon sjetve prije nicanja ili nakon nicanja. Razmaci tretiranja su 5-15 dana što ovisi o klimatskim i edafskim faktorima.

Na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava nalaze se detaljne upute o primjeni navedenih sredstava za zaštitu bilja, te ih koristiti prema uputama, savjetuje dr.sc. Mirna Ceranić iz Savjetodavne službe.

Foto: condesign/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Stočna repa

Stočna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Fodder beet | Latinski naziv: Beta vulgaris L. spp. crassa

Stočna repa potječe iz Sredozemnog i Atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prilikom vađenja, a korijen tijekom zimskog razdoblja.... Pročitaj više »

Tagovi

Blitva Cikla Stočna repa Herbicidi Korovi Tretiranje Savjetodavna služba


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #kukuruz

Koliko znaš o kukuruzu? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…

Pročitaj cijelu bilješku