Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti
  • 09.07.2013.

Najznačajnije bolesti krumpira

Suzbijte na vrijeme plamenjaču i koncentričnu pjegavost krumpira

  • 3.318
  • 119
  • 0

Plamenjača krumpira jedna je od potencijalno najštetnijih bolesti krumpira.

Danas su razvijeni brojni modeli i uređaji za prognozu i simulaciju razvoja bolesti na temelju kojih savjetodavne službe daju preporuke. Bolest se suzbija po preventivnom programu vodeći računa o infekcijskom potencijalu, oborinama, porastu cime i razmacima između prskanja.

Plamenjača krumpira (Phythophtora infestans)

Plamenjača krumpira

Plamenjača se suzbija po preventivnom programu vodeći računa o infekcijskom potencijalu, oborinama, porastu cime i razmacima između prskanja!

U fazi intenzivnog porasta do zatvaranja redova preporučuje se Daconil kao najbolji među kontaknim fungicidima na tržištu ili sistemični fungicid Ridomil Gold MZ 68 WG koji prati rast cime, a biljku štiti iznutra i izvana.

U periodu zatvaranja redova i rasta gomolja primijenjuju se Pergado MZ ili Revus 250 SC. Najbolji izbor za zadnja prskanja svakako je fungicid Shirlan.

Preporuka: u vrijeme suzbijanja alternarije i plamenjače, kombinacija fungicida Revus+ Ortiva predstavlja najjaču mjeru zaštite od ovih bolesti!

Koncentrična (crna) pjegavost (Alternaria spp.)

Koncentrična pjegavost krumpira postaje sve ozbiljniji problem za proizvođače krumpira. U pojedinim godinama izaziva veće štete od plamenjače pri standardnim programima zaštite od bolesti krumpira. Najveći je utjecaj na prinos, a kasnim sortama koje trebaju pojačanu zaštitu od alternarije.

Koncentrična pjegavost

Suzbijanje Alternarie na krumpiru vrši se preventivno kada se očekuju povoljni uvjeti za njezin razvoj.

Kontaktni pripravak Daconil najbolji je izbor među kontaknim fungicidima, dok Ortiva 250 SC predstavlja udarnu liniju borbe protiv Alternarije.

Vrijeme prvog i najvažnijeg prskanja protiv Alternarie treba provesti 6 tjedana nakon nicanja, što se otprlike poklapa s vremenom cvatnje.

Zašto Ortiva?

  • Značajno povećanje efikasnosti u odnosu na standarde
  • Osim djelovanja na bolesti, djelatna tvar fungicida Ortiva, azoksistrobin, utječe na prinos (bolje iskorištenje hranjiva, vode i CO2)
  • Primjenom programa sa 2-3 prskanja Ortivom, prosječno povećanje prinosa može biti oko 15-20%
  • „Antistres“ efekt azoksistrobina ublažava negativne posljedice oksidativnih procesa te produžuje trajanje zelenog lista (greening efekt).

U prilogu članka pogledajte foto galeriju bolesti krumpira.

Syngenta Agro!


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Bolesti Plamenjača Crna pjegavost Zaštitna sredstva


Partner