Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 18.09.2017. 13:30

Najveći proizvođač batata u Hrvatskoj

Batat je namirnica čije vrijeme tek dolazi!

  • 5.374
  • 218
  • 0

Povijest batata na ovim prostorima proteže se kroz desetak godina, prije svega zahvaljujući entuzijastima i pionirima batata prof.dr. Bruni Novaku s Agronomskog fakulteta u Zagrebu te mr. Želimiru Bušiću, ispričao nam je Tomislav Hren iz tvrtke Velebit Agro na nedavnom sajmu u Gudovcu. Je li batat zlatna koka kako vole reći i kako izgleda tržište batata u RH saznali smo u ovom sajamskom intervjuu.

Kažete da ste najveći proizvođač batata? Koliko i kako proizvodite?

Prema raspoloživim podacima najveći smo organizator proizvodnje batata u Hrvatskoj. Trenutno imamo 25 kooperanta s približno 30 hektara pod batatom, dakle prosjek je nešto veći od 1 hektar. S tih površina ove godine očekujemo nešto više od 600 tona robe prve klase, za domaće tržište i za izvoz.

Otkupna cijena od 2,5 do 4 kune

Kakvi su prinosi batata? Otkupna cijena? Gdje daje najbolje rezultate?

Kada govorimo o prinosima, imamo različite rezultate. Najviše ovise o poštivanju proizvodno tehnoloških mjera i količini rada. Tako da oni variraju od 20 pa do 35 tona po hektaru, što je velika razlika. S druge strane 15 tona po hektaru je minimum odnosno donja granica povrata ulaganja.

Otkupna cijena kreće se oko 4 kune za prvu klasu i 2,5 kune za drugu (+PDV) i u pravilu nemamo problema s plasmanom jer potražnja raste. I kod nas i u Europi. Najveće količine prodajemo kod nas Kauflandu i drugim trgovačkim centrima, a ostatak je namijenjen za EU, točnije Mađarsku, Njemačku i Nizozemsku.

Veseli nas da trenutno zadovoljavamo potrebe naših domaćih kupaca za batatom skoro kroz cijelu godinu.

Što kupci preferiraju s obzirom da imate više sorata i boja?

Narančasti je najzastupljeniji u proizvodnji, najslađi i najinteresantniji na tržištu. Ljubičasti je također sladak, dok bijeli batat gotovo da nije uopće. Ljubičasti je odličan antioksidans, zbog antocijana i zovu ga super hranom. Zato što po jediničnoj kaloriji ima najveći broj hranjivih sastojaka.

Kada govorimo o našem sustavu, mi batat preuzimamo s polja od naših kooperanata, konzerviramo na prirodan način po preporuci struke i pripremamo za skladištenje. Za naše kupce radimo pakiranja od 1 i 2 kilograma, stavljamo u mrežice ili najlon i prilažemo etikete. Imamo i pakiranja u kutijama od 6kg ili prema zahtjevima kupca.

Uz poštivanje određene procedure i skladišne uvjete tako može čekati kupca i do godinu dana.

Gdje je najbolje područje za uzgoj batata u Hrvatskoj?

Batat traži toplinu i mnogo sunca i s lakoćom podnosi ljetne temperature iznad 40'C. Uvjeti za uzgoj su povoljni u cijeloj Hrvatskoj, tako da imamo kooperante od Dalmacije, Međimurja, Podravine i Slavonije.

Ima novaca, ali ima i posla

Zvuči dobro. Zašto ne povećavate broj kooperanata i obujam proizvodnje?

Cilj nam je doći do optimalnog broja radi čitave organizacije posla i logistike. Želimo povećati kvalitetnu grupu kooperanata s kojima možemo raditi dugoročno. Međutim povećanje proizvodnje traži i promjenu niz drugih aspekata već uhodanog posla, pa planiramo postepeni dugoročni rast. Cilj nam je da imamo što zadovoljnije kooperante i krajnje korisnike s kojima radimo.

Prema dosadašnjem iskustvu, najbolja iskustva i rezultate u uzgoju batata imamo s onim kooperantima koji su se već bavili uzgojem povrća jer profit računaju prosječno kroz 3-5 godina.

Dodatno mi gradimo odnose s našim kooperantima. Savjetujemo ih i pratimo u radu. Idemo korak po korak. Vjerujem da u narednim godinama možemo ostvarivati i porast prinosa čitave grupe.

Što je s EU tržištem? Traže li kupci posebne standarde kvalitete? Spominju li GlobalGAP kao zahtjev? Ili možda ekološki batat?

Najveći dio nam ide u susjednu Mađarsku i nemamo posebnih problema. Po pitanju ekološke proizvodnje trenutno imamo samo jednog kooperanta, a GlobalGAP se naveliko spominje kada razgovaramo o plasmanu u druge zemlje EU. Vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti morati i sebe i kooperante pripremiti za certifikaciju. Ekološki batat je također zanimljiv jer ostvaruje nešto veću cijenu, a i tržište se povećava.

S 30-ak hektara ste najveći. Zašto u RH nemamo više površina pod batatom?

Još puno ljudi u Hrvatskoj niti ne zna što je batat, a kamoli da ga koristi u svojoj kuhinji mada je batat prisutan kod nas desetak godina. Isto tako kod batata je, uvjetno rečeno problem, iznos ukupnih ulaganja, pošto je batat kultura koja se tek počela profesionalno proizvoditi. Naime ukupan trošak ako računamo sve, i rad i strojeve, sadni materijal, zaštitu, gnojidbu dođe i do 50.000 kuna po hektaru. I to je ljudima najveća prepreka. Doduše, to se brzo vrati. Čak i ako računamo s nekim malim prinosom od 20 tona po hektaru puta 4 kune to je 80.000kn prihoda, od prve klase.

S novim tehnološkim promjenama, osnovna ulaganja u proizvodnju batata će se smanjivati u narednim sezonama.

Dakako, uz dobru zaradu ima tu i puno rada. Najzahtjevniji su sama sadnja koja je polovicom svibnja i vađenje nakon otprilike 100 dana. Sve u svemu batat je kultura koja opravdava ulaganja u cijelom proizvodnom krugu, zaključuje Hren.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Tagovi

Batat Velebit Agro Tomislav Hren Gudovac Sajam Intervju


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]