Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lončar
  • 05.08.2014. 08:15

Najveći nasad artičoke u Hrvatskoj

Poučen iskustvom problema plasmana proizvoda tijekom prethodnih godina, prije ulaska u posao, odlučio je unaprijed potražiti otkupljivača koji će njegov proizvod otkupiti po zadovoljavajućoj cijeni i uvjeren je da nije pogriješio!

Foto: depositphotos.com
  • 2.827
  • 165
  • 0

Artičoka je jedna od najstarijih namirnica poznata ljudima. Oduvijek je bila iznimno cijenjena povrtnica, a nekoć su joj pridavali afrodizijačke vrline. Zapravo, radi se o pravom čistaču jetre i bubrega. Mario Lončar može se pohvaliti najvećim nasadom artičoka u Hrvatskoj. Na površini od jednog hektara nalazi se 10 tisuća sadnica artičoke, koje je Mario zasadio prošle godine. Nasad se nalazi u Smilčiću u Zadarskoj županiji, gdje klima pruža idealne uvjete uzgoja ove kulture.

Artičoka je višegodišnja kultura mediteranskog područja. U kontinentalnom području ne može prezimiti, osim u godinama s izuzetno blagom zimom. Glavna je berba u drugoj i trećoj godini uzgoja. Razmnaža se zelenim reznicama koje se odrežu s djelićem korijena od starije dobro razvijene biljke te sjemenom.

Lončar napominje da je na izbor artičoke utjecao njegovo dugogodišnje iskustvo u bavljenju poljoprivredom, budući da se iskušao u uzgojem raznih vrsta povrća. Ovaj se put odlučio za sadnju artičoke krupnih glavica zelene boje. Poučen iskustvom problema plasmana proizvoda s kojim se susretao prethodnih godina, prije ulaska u posao, odlučio je unaprijed potražiti otkupljivača koji će njegov proizvod otkupiti po zadovoljavajućoj cijeni i uvjeren je da nije pogriješio.

Unaprijed osiguran plasman

Od izabrane sorte artičoke Mario očekuje prosječno 20 do 30 glavica po biljci, od čega 10 % čine velike glavice, 25 do 30 posto srednje velike, a ostatak su sitne glavice. Ovaj će novozasađeni nasad potrajati desetak godina. "U svojoj poljoprivrednoj praksi pokušao sam s brojnim vrstama povrća. Kada sve uradiš i očekuješ financijsku nagradu za svoj rad, proizvedenu robu teško ili nikako prodaš po niskoj cijeni i tada se upitaš za koga i što si radio. Nažalost, to je kod nas prisutno iz godine u godinu i ne vidim da će se što uskoro promijeniti", ispričao je Mario za Zadarski list.

U Italiji se artičoke uzgajaju na površini od 50 tisuća hektara, dok je Marijev nasad za sada najveći u Hrvatskoj. Artičoka je višegodišnja biljka mediteranskog područja, a na kontinentu se vrlo slabo uzgaja, što zbog težih uvjeta proizvodnje, ali i činjenice da se radi o, u nas slabo prepoznatoj kulturi.

Njega artičoke se sastoji od uništavanja korova, zalijevanja i prihranjivanja prema potrebi. Dobro odgojene biljke procvast će i donijeti prve plodove u travnju i svibnju iduće godine, druge u ljeti, a ako je pogodno vrijeme i ako se redovito skidaju glavice, mogu procvasti i treći put u rujnu ili listopadu. Za jelo se upotrebljavaju krupni neotvoreni cvjetni pupoljci, zatim mesnato dno cvjetne lože i mladi, mesnati listovi koji omataju glavicu. Cvatovi se beru dok su još sasvim otvoreni, a donji zeleni listići kada se počnu malo odvajati.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Artičoka

Artičoka

Sinonim: gardun | Engleski naziv: Artichoke | Latinski naziv: Cynara scolymus L.

Artičoka je višegodišnja biljka, no uzgaja se i kao jednogodišnja. Korijen je dubok i razgrant, lancetasto lišće na sebi ima dlačice i bodlje i čini rozetu, a cvjetovi su... Više [+]

Tagovi

Artičoka Uzgoj artičoke Mario Lončar Smilčić Mediteranske kulture Povrćarstvo Plasman proizvoda Uzgojni uvjeti Otkupna cijena


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić