Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najstariji krumpir
  • 18.05.2019. 09:00

Najstariji krumpir u Europi uzgaja se na Tenerifima - cijena mu ide u nebo

Proizvođači stare sorte krumpira okupljeni su u Udruženje uzgajivača Papa Bonita, a krumpir sade u plodoredu, izmjenjujući ga s pšenicom i lupinom (leguminoza), na terasastim površinama, kao što su se izvorno uzgajali u Andama.

Foto: Facebook/The Real Tenerife
  • 716
  • 69
  • 0

Posljednji izravni potomci krumpira kojega su u Europu iz Amerike donijeli konkvistadori, španjolski osvajači i istraživači, uzgajaju se na Kanarskim otocima. Jedna od vrsta ovoga krumpira nazvana je  "crni ljiljan" i ističe se svojim slatkastim okusom. Uzgajaju se na Tenerifima gdje se smatraju delikatesom. 

Povijest sadnje ovoga krumpira na Kanarskim otocima seže do 1622. godine, kada ih je u Europu donio Juan Bautista de Castro iz Perua. 

Crni ljiljan je krumpir srednje veličine, zaobljen, s udubljenima i tamnom korom, a boja kore drugih vrsta je od ljubičaste do svjetlije, žute boje, navodi El Pais.  

Proizvođači stare sorte krumpira okupljeni su u Udruženje uzgajivača Papa Bonita, a krumpir sade u plodoredu, izmjenjujući ga s pšenicom i lupinom (leguminoza), na terasastim površinama, kao što su se izvorno uzgajali u Andama. Nakon jednog ciklusa, zemlja ostaje neobrađena i do tri godine. Ponekada između redova krumpira siju kukuruz ili zeleni grah.  

Krumpiri na Tenerifima zaštićeni su oznakom geografskog porijekla čime se ne može pohvaliti ni jedan andski krumpir. 

Prije nekoliko godina sektor je pogođen kugom gvatemalskih moljaca, za koju ne postoji nikakvo poznato suzbijanje i liječenje pa je prodaja ovog krumpira zabranjena na bilo kojem tržištu, kako na španjolskom, tako i na međunarodnim tržištima. Proizvođačima je tako ostalo samo lokalno tržište, ali su cijene pale u prosjeku na 5 eura po kilogramu. U svakom slučaju, to je još uvijek deset puta više od cijene običnog krumpira. 


Tagovi

Najstariji europski krumpir Crni ljiljan Black lily Papa Bonita Plodored Tenerifi Kanarski otoci


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?